Kategoriler

SOĞUK, KALBİN YÜKÜNÜ ARTIRIR

Özel Hayat Hastanesi Dâhiliye Uzmanı Dr. Muhittin Pekuz; soğuk havanın nabız artışı, pıhtılaşma artışı ve kan basıncı artışına neden olabileceğini söylerken, bu durumların özellikle koroner kalp hastalığı olanlarda ve belli bir yaşın üzerindeki kişilerde kalp krizini tetikleyebileceği uyarısında bulundu.

 Dr. Muhittin Pekuz, soğuk havanın kalp üzerinde olumsuz etkileri olduğunu belirtirken, ‘Soğuk kalbin yükünü artıyor’ dedi. Araştırmaların, kış aylarında kan kolesterol düzeyinin yaz aylarına göre daha yüksek olduğunu gösterdiğini ifade eden Dr. Muhittin Pekuz, “Soğuk havalarda koroner kalp hastalarının göğüs ağrısı eşiği düşer ve daha ılık havalara göre daha kolay göğüs ağrısı oluşur. Bunun nedenleri kalp damarlarındaki soğuğa bağlı büzüşme ve soğuğun vücudun enerji ihtiyacını, dolayısıyla kalbin yükünü artırmasıdır” diye konuştu.

KADINLAR ERKEKLERE ORANLA KOLESTEROL ARTIŞINA DAHA YATKIN

İnsanların soğuk hava ile birlikte ağır yemekler tüketmeye daha meyilli olduğunu belirten Dr. Muhittin Pekuz, bu durumun da yağı ve doğal olarak kolesterolü arttırdığına vurgu yaptı.

Kolesterolle ilgili bilgiler veren Dr. Muhittin Pekuz şunları söyledi:

“Yazın havanın sıcak olması ister istemez insanın iştahını azaltır. Ağır gıdalar, terlemeyi artırıp kişinin konforunu bozduğu için çok fazla tercih edilmez. Ancak kışın insanlar soğuk hava ile birlikte ağır yemekler tüketmeye daha meyilli olurlar. Bu da vücuda harcayabileceğinden daha fazla enerji almamıza sebep olur ve fazla gelen enerji yağa dönüşür. Artan yağ oranı da doğal olarak kolesterolü yükseltir. Kolesterol her insanın kanında olması gereken bir maddedir. Beslenme eksikliği olanlarda, zafiyet geçirenlerde kolesterol değerleri çok düşer ve bu da tehlikeli bir durumdur. Kolesterol düzeyini değerlendirirken, hastanın ek bir hastalıkdurumunun olup olmadığı göz önünde bulundurulur. Sağlıklı bir insanda LDL kolesterol dediğimiz, halk arasında kötü huylu olarak bilinen kolesterolün üst sınırı 200’dür. Sağlığında hiçbir risk faktörü, şekeri, kalp hastalığı öyküsü olmayan hastalarda LDL kolesterolü 200’e kadar normaldir. Eğer hastanın şeker, kalp veya damar hastalığı varsa, kolesterol düzeyini 70’e kadar indirmek gerekir. Cinsiyetine yönelik bir takım genetik faktörlere dayalı olarak kadınlar, erkeklere oranla kolesterol artışına daha yatkındır.”

“DOĞAL YÖNTEMLERLE KOLESTEROLÜ DÜŞÜRMEK BASİT”

Dr. Muhittin Pekuz, şöyle devam etti: “Kolesterolün yükselmesi, kanda birikmesi anlamına gelir ve bu durum damar tıkanıklığıkalp krizi hastalıklarına sebep olabilir. Doğal yöntemlerle kolesterolü düşürmek, oldukça basittir. Özellikle Omega 3 yönünden zengin besinlerin tüketilmesi gerekir. Bunun için sık sık balık tüketilmesi önerilir. Balık, kan akışını düzenleyip, damar tıkanıklığını giderir. Zeytinyağı ve fındık da kandaki kolesterolü düşürdüğü bilinir.”

“GECE ALINAN KALORİ YAKILAMIYOR”

Gece yenilen yemekten ve abur cuburlardan alınan kalorinin yakılamadığını belirten Dr. Muhittin Pekuz sözlerini şöyle noktaladı: “Yatmadan önce yenilen bir paket cips, bir paket bisküvi, bir şişe kola ya da meyve suyu alacağımız bin veya bin 200 kaloriye denk gelir. Akşam vakti çok hareket etmediğimiz ve uykuda da çok fazla kalori harcamadığımız için, harcayacağımız maksimum kalori 200-300’dür. Geriye kalan 900 kaloriyi vücut mecburen depolamak zorundadır. Bu kaloriyi yakmak için de için de minimum, orta tempoda 10 bin adım atmamız gerekir.”

Yorumlar

Daha Fazla Haber
BURSA
Kadınlar, toplumsal eşitsizliğe ve şiddete karşı sesini yükseltiyor
BURSA
Tarihi Kentler Birliği’nden Osmangazi Belediyesi’ne ödül
BURSA
İnegöl belediyesi 8. Kitap fuarı başladı
BURSA
Bursa’da müzeleri bir günlüğüne çocuklar yönetti
BURSA
GÜMRÜK KAPILARINDAKİ “SİSTEM ZULMÜ” TBMM GÜNDEMİNDE!
BURSA
Gemlik'te sağanak taşkınına Başkan müdahalesi
BURSA
Büyükşehir, karla mücadele çalışmalarını sürdürüyor
BURSA
Kar Yağışı Sonrası Ekipler Sahaya İndi
BURSA
Bursa Kastamonu Dernekler Federasyonu’nda yeni başkan Erol Bodur seçildi
BURSA
YILDIRIM’DA 42 YILLIK ÖĞRETMEN ALKIŞLARLA EMEKLİLİĞE UĞURLANDI