Kategoriler

“Otizm Eylem Planı Çalışmalarında Yolun Neresindeyiz?” Panelinin İkincisi Gerçekleşti!

Tohum Otizm Vakfı tarafından düzenlenen “Otizm Eylem Planı Çalışmalarında Yolun Neresindeyiz? II” paneli 20 Nisan Cuma günü Akgün İstanbul Hotel’de gerçekleşti. Otizm farkındalık ayı olan Nisan ayı çalışmaları kapsamında ünlü sunucu Seren Fosforoğlu moderatörlüğünde gerçekleşen panel, otizmliler ve ailelerine hizmetler sunan Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı, Milli Eğitim Bakanlığı, Sağlık Bakanlığı yetkililerini bir araya getirdi.

 Milli Eğitim Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Cumali Demirtaş, Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığından Engelli ve Yaşlı Hizmetleri Genel Müdür Yardımcısı Önal İnaltekin ve Sağlık Bakanlığından Halk Sağlığı Genel Müdür Yardımcısı Dr. Bekir Keskinkılıç’ın katılımıyla gerçekleşen panelde, 3 Aralık 2016 Dünya Engelliler Günü’nde Başbakan Binali Yıldırım tarafından kamuoyuna açıklanan ve aynı tarihte resmi gazetede yayınlanan “Otizm Eylem Planı” kapsamında bakanlıkların bugüne kadar yaptığı çalışmalar, sonuçları ve gelecek dönem planları anlatılarak, gelecek dönemler için iş birliği içerisinde neler yapılabileceği konuşuldu.

Tohum Otizm Vakfı Kurucu Başkan Yardımcısı Aylin Sezgin, “Otizmle 21 yıl önce oğlum Hikmet Cem’in dünyaya gelmesiyle tanıştım. Ülkemizde 21 yılda çok şey değişti... Türkiye'deki otizmli bireylerin eğitim, sağlık ve sosyal hizmetlere katılımlarının sağlanması amacıyla birçok ilke imza atıldı ve destekler verildi. Ve en önemlisi hepimiz için yol haritası olan Otizm Eylem Planı kabul edildi. Şimdi Otizm Eylem Planı’nın hayata geçmesi için kurumlar arası iş birliğiyle daha büyük adımlar atmalı, daha çok çalışmalıyız. Tohum Otizm Vakfı olarak, otizm alanında yapılacak çalışmalarla ilgili her tür bilgi ve deneyimimizi karar vericilere ulaştırmaya ve iş birliğine hazırız. Bu alanda 15 yıldır çalışmalar yürüten bir Sivil Toplum Kuruluşu olarak Otizm Eylem Planı’nın destekçisi ve takipçisi olmaya devam edeceğiz. ” dedi.

Otizm Eylem Planı

Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı önderliğinde sivil toplum kuruluşlarının katkıları ile hazırlanan Otizm Eylem Planı, otizm tanısı konulmuş bireyler ve ailelerinin ihtiyaçlarını karşılamak, yaşam kalitelerini arttırmak ve destek vermek amacıyla 6 bölüm ve toplam 26 karardan oluşuyor.

Plan kapsamında farkındalık çalışmaları ve kurumlar arası iş birliğinden, otizmli çocuklar için erken tanı, tedavi ve müdahale zinciri kurulmasına, ailelere yönelik hizmetlerin geliştirilmesinden, otizmli bireylere yönelik eğitsel değerlendirme, özel eğitim, destek eğitim ve rehabilitasyon hizmetlerinin geliştirilmesine, istihdam süreçleri ve çalışma hayatına katılımlarından, sosyal hizmet, sosyal yardım ve toplumsal yaşama katılımları konusunda birçok alanda çok önemli adımlar atılacak.

Türkiye’de otizm yeterince bilinmiyor!

1985 yılında her 2.500 çocuktan birine konan otizm tanısı, günümüzde doğan her 68 çocuktan birisi için konulmakta. Her 20 dakikada 1 çocuk otizm tanısı alıyor ancak araştırma sonuçları gösterdi ki ülkemizde hala otizmin ne olduğu, belirtileri ve tedavisi tam anlamı ile bilinmiyor.

Tohum Otizm Vakfı, GfK Türkiye’nin destekleri ile 2015 yılında ilkini gerçekleştirdiği “Türkiye’deki Bireylerin Otizm Algısı ve Bilgi Düzeyi” araştırması 2017’de yeniledi.Türkiye Araştırmacılar Derneği tarafından Altın Baykuş ödülüne layık görülen “Türkiye’deki Bireylerin Otizm Algısı ve Bilgi Düzeyi” araştırması kapsamında 7 coğrafi bölgede, 15 ilde 1.235 kişi ile yüz yüze görüşüldü. İlk araştırmada katılımcıların %29’u otizmi duyduğunu belirtirken, ikinci araştırmada bu oran %58’e yükseldi. Ancak otizmi duyduğu belirtenlerin %82’si otizmin belirtilerini bilmiyor.

2017 yılında gerçekleşen 2. araştırmaya “Otizm Eylem Planı” hakkında kamuoyunun bilinirlik düzeyiniölçmeye yönelik bir soru daha eklenmiştir. Araştırmaya eklenen “Otizm Eylem Planı’nı Duydunuz mu?” sorusuna ise araştırmaya katılanların sadece %3’ü evet cevabı vermiştir. Otizm Eylem Planı’nın en çok duyulduğu bölge ise %7 ile İç Anadolu Bölgesi olmuştur.

Otizmin bilinen tek çaresi, erken tanı ile yoğun, sürekli, özel eğitim!

Otizmin başlıca belirtileri arasında; başkalarıyla göz teması kurmamak, ismi söylendiğinde bakmamak, konuşmada gerilik, parmağıyla ile istediği şeyi gösterememek, akranlarının oynadığı oyunlara ilgi göstermemek, sallanmak, çırpınmak, parmak ucunda yürümek, dönen nesnelere karşı aşırı ilgi ve takıntılı davranışlar sayılabiliyor. Ailelerin çocuklarında aynı yaştaki diğer akranlarından farklı davranışlar ve belirtiler gözlemleniyorsa vakit kaybetmeden otizm konusunda uzman bir çocuk ergen psikiyatristine başvurmaları gerekiyor. Bilimsel araştırmalar, erken tanı ve doğru bir eğitim yöntemi ile yoğun olarak eğitim alan çocukların yaklaşık yüzde ellisinde otizmin belirtilerinin kontrol altına alınabildiğini, gelişim sağlanabildiğini, hatta bazı otizmli çocukların ergenlik yaşına geldiklerinde diğer arkadaşlarından farkı kalmadığını gösteriyor.

Tohum Otizm Vakfı Hakkında:

Tohum Türkiye Otizm Erken Tanı ve Eğitim Vakfı, "Otizm Spektrum Bozukluğu" olan çocukların erken tanısının konulması, özel eğitimi ile topluma kazandırılmasına öncülük edilmesi ve bunun yurt çapında yaygınlaştırılması amacıyla, kâr amacı gütmeyen ve kamu yararını gözeten bir sağlık ve eğitim vakfı olarak 15 Nisan 2003 tarihinden bu yana çalışmalarını yürütmektedir.

Yorumlar

Daha Fazla Haber
BURSA
650 yıllık gelenek Bursa Gezek Evi’nde yaşayacak
BURSA
BAŞKAN YILMAZ ŞAMPİYONLARI AĞIRLADI
BURSA
Hastalık Hastası İkinci Gösterimde De Kapalı Gişe
BURSA
Büyükşehir Belediyesi, bağımlılıkla mücadeleyi sürdürüyor
BURSA
Bursalı firmalar, 11 Ülkenin Katıldığı Expomaritt Exposhipping İstanbul 2025’te
GENEL
EGİAD Ortaokulu Spor Salonu Tamamlandı
BURSA
Büyükşehir'in 'Lisansüstü Tez Destek Programı' sonuçlandı
BURSA
CHP BURSA MİLLETVEKİLİ ORHAN SARIBAL: “ANAYASA MAHKEMESİ ‘ULUDAĞ ‘TALAN BAŞKANLIĞI’ KANUNU’NUN BAZI MADDELERİNİ İPTAL ETTİ”
ANKARA
BÜYÜKŞEHİR BELEDİYESİ 2024’TE DE YERLİ ÜRETİCİNİN YÜZÜNÜ GÜLDÜRDÜ
ANKARA
ŞEREFLİKOÇHİSAR’IN EMEKÇİ KADINLARI KOOPERATİF ÇATISINDA BİR ARAYA GELİYOR