Kategoriler

Ölüm vakalarında akciğer kanseri birinci sırada

Kanser nedeniyle gerçekleşen ölümler içinde akciğer kanserinin birinci sırada geldiğini belirten Göğüs Hastalıkları ve Tüberküloz Uzmanı Dr. Fulya Gürkan, dünyada yeni tanı konan kanserlerin yaklaşık yüzde 13’ünün akciğer kanseri olduğuna dikkat çekti.

Özel Hayat Hastanesi’nden Göğüs Hastalıkları ve Tüberküloz Uzmanı Dr. Fulya Gürkan, akciğer kanserinin, sigara içimindeki artışla birlikte sıklığı giderek artan ve dünyada en sık görülen kanserlerden birisi olduğunu söyledi. Dr. Fulya Gürkan, “Dünyada yeni tanı alan kanserlerin yaklaşık yüzde 13’ü akciğer kanseridir. Akciğer kanseri, kanser nedeniyle ölümler içinde birinci sırada yer almaktadır. Bu sebeple kasım ayı ‘akciğer kanseri farkındalık ayı’ olarak seçilmiş ve çeşitli etkinliklerle bu hastalığa dikkat çekmek istenmiştir” dedi.
Akciğer kanserlerinin yüzde 90’ından sigaranın sorumlu olduğunu ifade eden Gürkan, "Gelişmiş ülkelerde sigara tüketimindeki azalmayla birlikte akciğer kanserleri azalmaya başlamıştır. Gelişmekte olan ülkelerdeyse sigara tüketimindeki artışla birlikte, akciğer kanseri vakalarında artış gözlemlenmektedir. Sigaraya erken yaşta başlanması, günde içilen sigara miktarının fazlalığı ve içilen sürenin uzunluğu akciğer kanseri riskini daha da artırmaktadır. Sigara içenlerde akciğer kanseri riski yaklaşık 20 kat artmaktadır. Sigara içmeyip de dumanına maruz kalan pasif içicilerde de akciğer kanseri riski 3 kat artmaktadır. Ayrıca pipo, nargile ve puro gibi tütün ürünlerini içeren maddeler kullananlar da light sigara içenler de aynı şekilde risk altındadır” diye konuştu.
Hava kirliliğinin de akciğer kanserine sebep olabildiğine vurgu yapan Dr. Gürkan, “Fren tamiri, izolasyon ve gemi inşaatı gibi asbest maruziyeti olan iş yerlerinde çalışanlarda da akciğer kanseri riski artmaktadır. Radon gazı ise sigaradan sonra en fazla akciğer kanseri yapan etkendir. Radon gazı toprakta doğal olarak bulunur ve iyi havalandırılmayan ev ve işyerlerinin altındaki topraktaki miktarına bağlı olarak kapalı mekandaki havada radon gazının miktarı yüksek olabilir. Ailede akciğer kanseri öyküsü varsa yine yakınlarında akciğer kanseri riski artmaktadır. Daha önce geçirilmiş akciğer hastalıkları, verem ve KOAH geçirmiş olmak da riski arttırır” ifadelerini kullandı.
Akciğer kanserinin belirtilerinin erken dönemde ortaya çıkmadığına vurgu yapan, Göğüs Hastalıkları ve Tüberküloz Uzmanı Dr. Fulya Gürkan, “Tesadüfen çekilen akciğer filmleriyle genellikle tanı konulabilir. En sık görülen şikayetler yüzde 75 öksürük, yüzde 60-70 kilo kaybı, yüzde 60 nefes darlığı, yüzde 45 göğüs ağrısı ve yüzde 35 kan tükürmedir. Bunların dışında ses kısıklığı, hırıltılı solunum, yutma güçlüğü, ateş yüksekliği, tekrarlayan akciğer enfeksiyonları, kas ağrıları, yüz ve boyunda şişlik gibi pek çok şikâyet de görülebilir. Özellikle sigara içen kişilerin bu tip şikayetleri olduğunda geciktirmeden bir göğüs hastalıkları uzmanına başvurmaları önerilir” diye konuştu.
Yorumlar

Daha Fazla Haber
GENEL
CHP GÖMEÇ İLÇE BAŞKANI ÖZKAN GÜVEN’DEN ÇOCUKLARA DESTEK AÇIKLAMASI
BURSA
Başkan Bozbey, “Cami üzerinden siyaset yapana lanet olsun”
BURSA
ÖZHAN MARKETLER ZİNCİRİ’NİN NİLÜFERKÖY ŞUBESİ AÇILDI
BURSA
Bursa’da Feryal Öney ile türkü dolu gece
BURSA
Osmangazi’nin asfalt mesaisi
BURSA
YAŞAM TARZINI DEĞİŞTİRMEK DİYABETİ ÖNLÜYOR
BURSA
Enes Çelik Mudanya Üniversitesinde öğrencilerle buluştu
BURSA
İsmail Hakkı Tonguç Bağış ve Şiir Kütüphanesi açılıyor
BURSA
Diyabete dikkat çekmek için mavi balonlar gökyüzüne bırakıldı
BURSA
Nilüfer'den tıbbi ve aromatik bitkilere değer katacak yatırım