Kategoriler

Katarakt ameliyatlarında hatasız çalışma

Yakın Doğu Üniversitesi Hastanesi, Veteriner Hekimliği Fakültesi ile Yakın Doğu Üniversitesi 3D Laboratuvarı’nın işbirliği ile katarakt ameliyatlarının daha hızlı yapılmasını sağlayan ve hata payını düşürecek ameliyat aleti çalışmaları yürütüldüğü bildirildi.

 Yakın Doğu Üniversitesi Basın ve Halkla İlişkiler Müdürlüğü’nden verilen bilgide, göz hastalıklarında sık rastlanan katarakt ameliyatlarında kullanılmak için üzerinde çalışılan aletin ilk denemelerinden olumlu sonuçlar alındığı belirtildi.

Hata payını düşürecek bir alet üzerinde çalışılıyor

Her sene dünyada 20 milyon’dan fazla Katarakt ameliyatı yapılmasına rağmen hasta sayısının artmaya devam etmesinden yola çıkarak çalışmaya başladıklarını belirten Yakın Doğu Üniversitesi Veteriner Fakültesinden Dr. Çağrı Gültekin, hayvanlarda da görülen katarakt hastalığında ameliyatın tek çare olduğunu belirtti.
Dr. Gültekin katarakt ameliyatını daha hızlı ve hata payını düşürecek bir ameliyat aleti geliştirmek için çalışmaya başladıklarını ve ilk denemelerden oldukça olumlu sonuçlar alındığını söyledi.

Yaşlılık en büyük katarakt etkeni

Katarakt oluşumuna ilişkin bilgiler paylaşan Yakın Doğu Üniversitesi Hastanesi, Göz Hastalıkları Anabilim Dalı Başkanı Doç. Dr. Koray Karadayı da, Lens’in şeffaflığının azalmasına bağlı katarakt geliştiğini ifade etti.
Doç. Dr. Karadayı katarakt gelişimine bağlı olarak şunları anlattı: “Zamanla esnekliği azalan lensin şeffaflığının azalması ile sarımtırak bir renk olmaya başladığını, yıllar içinde bu sarı rengin daha da koyu sarıya dönerken sonunda kahverengi olduğunu buna yaşa bağlı katarak adı veriliyor. Katarak ‘ın en fazla görülen tipi yaşlanmaya bağlı olan 50 yaşından sonara görülen “Senil” dir. Katarakt bazı durumlarda gözde travma, elektrik çarpması, şeker hastaların da ani kan şekeri düzeyi değişmelerinden kaynaklanabiliyor.”

3 boyutlu yazıcı laboratuarında basılan malzemeler deneniyor

Yakın Doğu Üniversitesi 3D Laboratuvarı çalışanlarından Ersin Aytaç, 3boyutlu yazıcı laboratuarında basılan bir malzemenin hemen hayvan hastanesinde denenebildiğini böylelikle bu alanda AR&GE çalışmalarının oldukça hızlı olduğunu belirtti.
3boyutlu yazıcılarla tıp ve mühendislik dünyasının birbiri ile çalışması açısından çok faydalı olduğunu belirten Aytaç, kampus içerisinde bulunan İnovasyon merkezi, veteriner fakültesi ve Yakın Doğu Üniversitesi Hastanesi’nin kendileri için çok büyük bir şans olduğunu söyledi.

Yorumlar

Daha Fazla Haber
BURSA
Kadınlar, toplumsal eşitsizliğe ve şiddete karşı sesini yükseltiyor
BURSA
Tarihi Kentler Birliği’nden Osmangazi Belediyesi’ne ödül
BURSA
İnegöl belediyesi 8. Kitap fuarı başladı
BURSA
Bursa’da müzeleri bir günlüğüne çocuklar yönetti
BURSA
GÜMRÜK KAPILARINDAKİ “SİSTEM ZULMÜ” TBMM GÜNDEMİNDE!
BURSA
Gemlik'te sağanak taşkınına Başkan müdahalesi
BURSA
Büyükşehir, karla mücadele çalışmalarını sürdürüyor
BURSA
Kar Yağışı Sonrası Ekipler Sahaya İndi
BURSA
Bursa Kastamonu Dernekler Federasyonu’nda yeni başkan Erol Bodur seçildi
BURSA
YILDIRIM’DA 42 YILLIK ÖĞRETMEN ALKIŞLARLA EMEKLİLİĞE UĞURLANDI