Kategoriler

'Dünya AIDS Günü' farkındalık etkinlikleri ile kutlandı

Dünya AIDS Günü kapsamında HIV ve AIDS farkındalığını arttırmak amacıyla düzenlenen etkinlikler İstanbul Cerrahi Hastanesi'nde gerçekleşti.

Dünya AIDS Günü kapsamında Pozitif Yaşam Derneği kurucu üyelerinden Canberk Harmancı ve İstanbul Cerrahi Hastanesi'nin birlikte düzenlediği etkinlikte HIV ve AIDS Farkındalık sunumu gerçekleşti. HIV ve AIDS farkındalık sunumu gerçekleştiren Pozitif Yaşam Derneği Kurucusu Canberk Harmancı dünya genelindeki verilere göre Sahraaltı Afrika’dan sonra virüsün en hızlı şekilde yayılan ülke Türkiye olduğunu ve toplumumuzun HIV virüsü hakkında yeteri kadar bilgi sahibi olmadığını söyledi.

HIV dünyada en kolay kontrol edilebilen ve en kolay tedavi edilebilen enfeksiyonlardan biri olduğunun altını çizen Harmancı, "Toplumsal algıda HIV eşittir AIDS olarak biliriz. Ancak AIDS bir hastalık değildir. Bu sadece HIV enfeksiyonunun tedavi edilmemesi halinde ileri evredir. Tedavi yönetimini uygularlarsa insanlar sağlıklı bir şekilde yaşayabilirler. Bu yıl Hacettepe Üniversitesi ve Başkent Üniversitesi yaptığı farkındalık araştırması raporuna göre toplumun yüzde 77’si HIV enfeksiyonu ve AİDS ne olduğunu bilmiyor. Bilmediğimiz bir şeyden kendinizi koruyamazsınız. Dolayısıyla Türkiye’de bireyler HIV virüsüne karşı oldukça savunmasız durumdalar. Enfeksiyonun Türkiye’de yayılımını bilmiyorlar hem de kendilerini bu virüsten nasıl koruyacaklarını bilmiyorlar" dedi.

"HIV enfeksiyonu sosyal ilişkilerin hiçbiriyle bulaşmaz"
HIV virüsü aynı ortamda bulunmak ile iş yerinde çalışmak, aynı çatal kaşığı kullanmakla virüsün bulaşmayacağım belirten Harmancı: "HIV enfeksiyonu sosyal ilişkilerin hiçbiriyle bulaşmaz. HIV virüsünün tartışılmayan 3 tane geçişi vardır. Birincisi cinsel birleşmelerde korunmamak, ikincisi kontrol edilmeyen kan ve kan ürünlerinin kullanılması. Bu Türkiye’de güç bir yöntem çünkü Kızılay çok ileri tetkiklerle bağış alınan kanları tarıyor. Üçüncüsü de ortak enjektör kullanımından virüs bulaşır. Bir de anneden bebeğe doğrudan geçiş dediğimiz bir geçiş var. Anneden bebeğe virüsün geçebilmesi için gebe olan kişinin tedavi görmüyor, doğumu normal yolla yapmış ve çocuğunu emzirmiş olması gerekir. Bunları yapan annenin bebeğe virüsü geçirme olasılığı yüzde 20 oranındadır. Ancak HIV pozitif olan gebe anne tedavi görüyorsa doğumu sezaryen yapıldıysa ve doğumdan sonra çocuğunu emzirmediyse çocuğa virüsün buluşma olasılığı yoktur" şeklinde konuştu.

"HIV virüsü ırk,din,renk ne milliyet, meslek ayrımı yapmaz"
Toplumdaki kadın-erkek, çocuk herkeste HIV enfeksiyonu olabileceğini ve virüsün yayılma hızının çok yüksek seviyelerde olduğuna değinen Harmancı, "Türkiye HIV virüsünü bilmediği için bir salgının içerisinde Dünya Sağlık Örgütü'nün 2016 yılında açıklamış olduğu rakama göre enfeksiyonun yayılışı yüzde 452 seviyesindedir. Bunun sebebi ise bizim HIV farkındalığımızın var olmaması, enfeksiyonunun hangi sıklıkla görüldüğü bilmiyor olmamız kimlerde görüldüğünü bilmiyor olmamızdan kaynaklanıyor. Biz sanıyoruz ki virüs sadece yabancı kişilerde ve hayat kadınlarında bulunuyor. Onun dışındaki diğer bireylerin sağlıklı olduğu inancı var. HIV virüsü ırk, din, renk, milliyet ve meslek ayrımı yapmaz" ifadelerini kullandı.
HIV virüsünü taşıyan bireyler 8 veya 9 yıl boyunca sağlıklı bir görünüme sahip olduğunu belirterek, hasta bireylerin tetkik yaptırmadan dışarıdan kimsenin ayırt edilemeyeceğini söyledi.

'Yaşama Dair' sergisi de sanatseverlerle buluştu
'Yaşatmak Sanattır' mottosuyla yoluna devam eden İstanbul Cerrahi Hastanesi, Art in Hospital sergi alanında Reyhan Uludağ ve Birce Yıldız'ın 'Yaşama Dair' adlı karma sergisi ile sosyal sorumluluk çalışmalarına devam ediyor. Sergi 3 ay boyunca Art in Hospital'da sanat severlerle buluşacak, sergiden elde edilecek gelir Sanat Seninle Derneği’ne bağışlanacaktır. 

Yorumlar

Daha Fazla Haber
BURSA
YILDIRIM’DA METRUK DURUMDAKİ YAPILAR YIKILIYOR
BURSA
Yenişehir Havalimanı'na ulaşım artık çok kolay
BURSA
Bereket Sofrası Buluşmaları Başladı
GÜNCEL
BAŞKAN YILDIZ KÖY ZİYARETLERİNDE VATANDAŞLARLA BULUŞUYOR
BURSA
MÜSİAD Bursa’dan Vefa Buluşması
BURSA
Misi İpek Evi’nde takı tasarım atölyesi
GENEL
Avrupa Şampiyonası’nın ilk gününde 3 altın birden!
GENEL
9. ÇANAKKALE BİENALİ VE TRENDYOL SANAT İŞ BİRLİĞİYLE “TRENDYOL SANAT SOHBETLERİ” ÇANAKKALE’DE BAŞLADI.
GENEL
AİLE HEKİMLİĞİ VE ÇALIŞANLARI YÖNETMELİĞİNE KARŞI MÜCADELEMİZİ BAŞLATIYORUZ
GÜNCEL
İMAMOĞLU: BİR İNSAN MAKAMINI KORUMAK İÇİN MİLLETİNE BU KADAR ZULÜM EDER Mİ?