Kategoriler

"Ağız Kokusunun Kaynağını İlk Olarak Ağzın İçinde Aranması Gerekir"

İstanbul Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesi öğretim Üyesi Prof. Dr. Demirel: "Ağız kokularının en önemli nedeni kişisel ağız bakımının gerektiği gibi yapılmamasıdır" "Sarımsak, soğan gibi kokulu yiyecekler ile çay, kahve gibi içeceklerin yanısıra sigaranın ağız kokusu nedeni olarak ele almak doğru değil. Bu tür maddelerin kokusu tipik ağız kokusu olmaktan uzaktır"

 İstanbul Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesi öğretim Üyesi Prof. Dr. Korkud Demirel, "Ağız kokuların en önemli sebebi kişisel ağız bakımının gerektiği gibi yapılmamasıdır" dedi.  

Demirel, AA muhabirine yaptığı açıklamada, ağız kokusunun sosyal yaşamda bireyleri sıkıntıya düşürdüğünü belirterek, bireylerin tedavi yerine ağız kokusunu bastırabilmek için mücadele ettiğini ve diş hekimlerinin yardımıyla nedeninin ortadan kaldırılabileceğini söyledi. 

Ağız kokusunun bastırılması için ilaç ve kozmetik ürünlerin yanı sıra sakız tüketiminde artış yaşandığını ifade eden Demirel, şöyle konuştu 

"Ağız kokusu birden fazla sorundan dolayı oluşabilir. Ağız kokusunun kaynağını ilk olarak ağzın içinde aranması gerekir. Bu önemli sorun ciddi hastalıkların da habercisi olabilir. Ağız kokularının en önemli sebebi kişisel ağız bakımının gerektiği gibi yapılmamasıdır. Yetersiz ağız bakımı dişlerin çürümelerine ve dişeti hastalıklarına neden olan mikroorganizmaların birikmesine yol açmakta ve dil üzerinde bu bakterilerin tabakalar oluşturmasına imkan sağlamaktadır.  

Dil sırtında oluşan bu tabakalar içerisinde bulunan bazı bakteriler, gıda artıklarının da katkısıyla çürük yumurta veya gıda bozulması benzeri kokuların ortaya çıkmasına neden olmaktadır. Bu bakteriler ağızın çalkalanması veya sadece dişlerin fırçalanmasıyla uzaklaştırılamadığı için kokusu kalıcı olmaktadır. Aynı şekilde temizlenmeyen diş araları, iltihaplı dişeti cepleri bakteriler için kötü kokuları üretebilecekleri elverişli ortamlardır. Ağız kuruluğu, açlık, hastalıklar, iltihaplar kötü kokunun kaynağı da olabilir ." 

Ağız kokusunun bastırılmasının geçici bir çözüm olduğuna dikkati çeken Korkud Demirel, "Kokunun kaynağı tedavi edilmediği için de kişiler bu sorundan bir türlü kurtulamamaktadırlar. Kişinin kendi ağız kokusunu kendi kendine değerlendirme olanağı da yoktur. Hatta en yakınında olanlar bile birbirlerinin ağız kokularını algılamayabilir, kokuyu kanıksamış olabilirler. Bu nedenlerle ağız kokusunun varlığının belirlenmesi çok güç olabilir ve profesyonel desteğe gereksinim duyulabilir. Konu hakkında bilgili diş hekimleri ve ağız kokusunu ölçen cihazlarla tarafsız olarak değerlendirebilmektedirler" diye konuştu. 

-"Çay, kahve gibi içeceklerin yanısıra sigaranın ağız kokusu nedeni olarak ele almak doğru değil" 

Ağız kokusuna neden olan bir diğer faktörün ise yenilen gıdalardan kaynaklandığını vurgulayan Demirel, şunları kaydetti 

"Sarımsak, soğan gibi kokulu yiyecekler ile çay, kahve gibi içeceklerin yanısıra sigaranın ağız kokusu nedeni olarak ele almak doğru değil. Bu tür maddelerin kokusu tipik ağız kokusu olmaktan uzaktır. Tüketilmedikleri zaman sorun yaratmamaktadır. Bu tür gıda kokuları sanıldığı gibi kolaylıkla uzaklaştırılamamakta ve karşı tarafı fazlasyla rahatsız etmektedir. Nane ve karanfil gibi kullanıldığı ürünlerin kullanılmasıyla koku giderilememektedir. Sadece daha ağır bir kokuyla bastırılmaya çalışılmaktadır. Bu tür gıda kokularının giderilmesi için diş fırçalanması, dil sırtının fırçalanması ve diş ipiyle diş aralarının temizlenmesi gerekmektedir ." 

Kokularda tedavilerin ağız içerisindeki gıda takılmalarının ortadan kaldırılması, iltihapların ve çürüklerin temizlenmesinin yanı sıra bakteri sayısının ve ağız bakımı yöntemleriyle azaltıldığını belirten Korkud Demirel, sözlerini şöyle tamamladı 

"Bu tür tedavi planları kişiye özel hazırlanmalı ve bireyin gereksinimlerine göre şekillendirilmelidir. Diş hekimin tüm bu tedavileri bir taraftan gerçekleştirirken diğer taraftan da ağız bakımı eğitimi ve uygulamalarıyla kokunun tamamen ortadan kaldırılmasını sağlamaktadır. Sadece diş fırçası kullanımı ağız bakımı için yeterli olmamakta, bakterilerden ve oluşturdukları olumsuzluklardan kurtulabilmek için diş ipi, köprü altı ipi ve dil kazıyıcısı kullanılması gerekmektedir. Gerekli olduğu takdirde diş hekiminin önerisiyle antibakteriyel ağız gargaralarının kullanımı da faydalı olmaktadır."
Yorumlar

Daha Fazla Haber
GÜNCEL
Hava trafiğine milli ‘İRADE’ geldi
GENEL
İl Başkanı Oğuz Can Curoğlu: "Sorunların Çözümü İçin Sakarya’da Sahadayız"
GÜNCEL
DÜNYA KOMPRESÖR DEVİ ÇİNLİ KAISHAN’DAN İZBAŞ’A 1 MİLYAR DOLAR YATIRIM
BURSA
Bursa’dan Emperyalizme Meydan Okudular
GENEL
Ovolt ve Sharz.net’ten E-Mobilite Ekosistemine Yeni Bir Soluk!
GENEL
Dilovası’nda Esnaf ve Vatandaşların Sorunları Dinlendi
GENEL
Anadolubank'tan İzmir'e Prestijli Yatırım
BURSA
Oyuncu-yazar Nilüfer Açıkalın, Osmangazili edebiyatseverlerle buluştu
GÜNCEL
ASKİ’DEN ANİ SU BASKINLARINA ÖNLEM
BURSA
NİLÜFER BELEDİYESPOR'DAN MİHALIÇÇIK DEPLASMANINDA NET GALİBİYET