Kategoriler

'İstanbul'da gördüğüm sanatı dünyanın hiçbir yerinde görmedim'

Suriyeli ahşap süsleme sanatçısı Hisham Magik, "İstanbul'da gördüğüm sanatı dünyanın hiçbir yerinde görmedim. Kültür olarak da Osmanlı'dan, Osmanlı'nın sanatlarından çok etkilendim." dedi.

İSTANBUL (AA) - Yaklaşık 4 yıldır Türkiye'de yaşayan Suriyeli sanatçı Hisham Magik, eserlerinde kullandığı tekniğe ilişkin, "Türk ve Arap el sanatları içerisinde kullanılan motifleri, desenleri birbirine harmanlayarak kendime özgü bir süsleme sanatı ortaya çıkardım." dedi.

İlk olarak mobilya dekorları yaparak işe başlayan ahşap süsleme sanatçısı Magik, AA muhabirine yaptığı açıklamada, mesleğinin sanat eserleri üretmesine katkılarını anlattı.

Hisham Magik, Lübnan'da başladığı ve 2 yılın ardından Türkiye'de devam ettiği ahşap süsleme sanatını yaparken yoğunlukla Osmanlı sanatlarında kullanılan motifleri nakşettiğini söyledi.

Ahşap mobilya, tablo, ayna, sandalye, masa ve saat gibi eşyaların üzerine kabartma tekniğiyle süsleme yapan Magik, daha önce Halep'te ve Dubai'de de sanatını icra ettiğine işaret ederek, eserlerini yaşadığı ülkenin kendine özgü modasına uygun şekilde hayata geçirdiğini aktardı.

Suriyeli sanatçı, eserlerinde uyguladığı kabartma ahşap tekniğinin bin 300 yıllık bir geçmişi olduğunun altını çizerek, "Aslında bu sanat, çok meşhur ve nadir bir sanat dalıdır dünyada. Kalıp kullanılmaz. Ben süsleme yaptığım kabartmayı 4 farklı maddeden yapıyorum. Dört farklı bitkiden elde edilen bir karışım. Biz buna 'nebat' adını veriyoruz." diye konuştu.

"Bu sanatı herkese öğretmek istiyorum"

Kabartma tekniğini yaptıktan sonra boyama olarak eserlerinde akrilikle zeytinyağı karışımı kullandığını söyleyen Hisham Magik, şu bilgileri verdi:

"Eserlerimde bir metrekarelik alan üzerinde 3-4 gün çalışıyorum. Her türlü ahşap malzeme üzerine de kullandığım teknik uygulanabilir. Çalıştığım tüm malzemeler de Türkiye'de var. Bu sanat geldiğimde henüz Türkiye'de uygulanmaya devam eden bir sanat dalı değildi. Bu işi gerçekten merak edenlere öğretmek isterim."

Sanatçı Magik, yaşamını sürdürdüğü İstanbul'un sanat dolu bir şehir olduğuna vurgu yaparak, "Bu şehirden gerçekten çok etkilendim. İstanbul'da gördüğüm sanatı dünyanın hiçbir yerinde görmedim. Kültür olarak da Osmanlı'dan, Osmanlı'nın sanatlarından çok etkilendim. Şu anda Osmanlı zamanında kullanılan motifler üzerine çalışıyorum. Duvara asılan tablolar yapmaya başladım. Arap sanatlarında kullanılan desenler konusunda da eğitimim var. Bu bakımdan ben de Türk ve Arap el sanatları içerisinde kullanılan motifleri, desenleri birbirine harmanlayarak kendime özgü bir süsleme sanatı ortaya çıkardım." açıklamasında bulundu.

Çalışmalarında Eyüpsultan Belediyesi'nin kendisine büyük destek verdiğini kaydeden Magik, bugüne kadar 3 farklı karma sergide eserlerini sergileme imkanı bulduğunu dile getirdi.

Eserlerinin daha çok antika eşyalara benzediği yorumunda da bulunan sanatçı, şöyle devam etti:

"Temenni ediyorum ki internet sitesi aracılığıyla, yaptığım bu işleri herkes görsün. Yurt dışındaki fuarlara da gerçekten katılmak istiyorum. Bu yaptığım iş bir yeniliktir diyebiliriz. Bu sanatı herkese öğretmek istiyorum ki yayılsın. Şu andaki nesil, sanat üzerine gerçekten bilgili ve ilgili. Bu yüzden ücretsiz olarak ders de verebilirim. Keşke yerim olsa da bunu yapabilsem ama maalesef düzgün bir atölyem şu anda yok."

Magik bu sanat vasıtasıyla dünyada Türkiye'yi temsil etmek istediğini kaydetti.

Yorumlar

Daha Fazla Haber
BURSA
TURNUVANIN KAZANANI DOSTLUK OLDU
ANKARA
ANKARA KALESİ’NE HASSAS DOKUNUŞ
BURSA
Bursa’dan Suriye’ye Yardım ve Kardeşlik Eli
BURSA
Bursa’da masal dünyasına renkli yolculuk
GENEL
HAVALİMANLARININ KAHRAMANLARI ARFF EKİPLERİ
BURSA
Sağlık Buluşmaları'nda deri sağlığı konuşuldu
BURSA
BÜYÜK DÜŞÜNÜR YILDIRIM’DA ANILDI
GENEL
FIRST TEAM CHALLENGE'IN İLK TÜRKİYE ŞAMPİYONASI BEYLİKDÜZÜ'NDE YAPILDI
BURSA
Bursa Uluslararası Fotoğraf Festivali, 14’üncü kez kapılarını açtı
BURSA
Nilüfer’de Yeni Yıl Festivali’nde eğlence ve alışveriş bir arada