Muğla’da gece başlayan dolu, cam seraları vururken, İzmir’de yaz meyveleri büyük zarar gördü. Meyve tezgahlarının bu sene boş kalacağını belirten köylüler, meyvelerin fiyatlarının da artacağını söyledi. Karabük’te ise doluya hazırlıksız yakalanan vatandaşlar, kapalı yerlere girerek korunmaya çalıştı.
MUĞLA’DA DOLU CAM SERALARI VURDU
Muğla'nın Seydikemer ilçesinde gece başlayan ve yarım saat süren dolu özellikle cam seralarda zarara neden oldu. Bölgedeki pek çok seranın camları yumurta büyüklüğündeki dolu taneleri nedeniyle kırıldı.
Seydikemer'de gece saat 01:30 sıralarında başlayan ve yarım saat süren dolu yağışı büyük maddi zarara yol açtı. Saat 01.30 sıralarında gök gürültülü sağanak yağış ile birlikte düşen yumurta büyüklüğündeki dolu, seraların camlarını kırdı, plastik seraları deldi. Seralardaki domateslerin kırılan camlardan zarar gördüğü afette evlerin çatılarındaki su depolarına ve güneş panellerine de zarar veren dolu, kümes hayvanlarını da telef etti.
Yaklaşık bin dönümlük alanda etkili olan dolu cam ve naylon seraların yanı sıra meyve ve zeytin bahçelerini de vurdu. Fethiye ve egenin ilk turfanda sebzesinin yetiştiği Karadere'nin tümü ve Kumluovanın bir bölümünde etkili olan dolu turfanda sebze domateslerinin bulunduğu seraları yerle bir etti. Özellikle cam seraların içerisine kırılan milyonlarca camdan dolayı girilemiyor.
Kaymakam ve Belediye Başkanı afet bölgesinde
Özellikle Karadere ve Kumluova mahallelerin de etkili olan dolu yağışı Seydikemer ilçesin de sabah saatlerinde hareketliliğe neden oldu. Sabahın ilk ışıklarıyla hasarlarını öğrenmek için seralarına koşan çiftçiler gözlerine inanamadı. Mahalle Muhtarı Hasan Topaç Seydikemer Belediye Başkanı Yakup Otgöz ve Kaymakam Muammer Kökenden yardım istedi. Kaymakam Muammer Köken ve Akpartili Belediye Başkanı Yakup Otgöz hemen Karadere mahallesinde incelemede bulundu.
Kaymakam Muammer Köken, yaptığı açıklamada; "İl Afet Müdürlüğü yanı sıra İl ve İlçe Tarım Müdürlüklerinin bölgede hasar tespit çalışması yapmalarını istedi. Bölgeye gelen afet ve tarım ilçe müdürlükleri hasar tespit çalışmalarına başladı. Kaymakam Muammer Köken gece 01:30 sıralarında yaklaşık yarım saat süren yağmur ve dolu yağışında 600 ile bin dönüm alanda bulunan cam seralar yumurta büyüklüğündeki dolu nedeniyle zarar görmüştür. Durumu İl Afet ve İl tarım müdürlüklerine bildirdik. Hasar tespit çalışmalarına başlandı. Vatandaş beş yıllık gelirle yapa bileceği cam seralarını tamamen kaybetti. İçersindeki ürün tahrip oldu. Seralarını içindeki camların temizlenmesi büyük zaman ve maddi kayıp olacak vatandaşlara geçmiş olsun diyorum. Bölgenin afet bölgesi ilan edilmesi gerekmektedir" dedi.
Belediye Başkanı Yakup Otgöz de, "2000 yılında yaşadığımız hortum afetinin ardından bu kez dolu afetiyle karşı karşıya kaldık. Yarım saat süren dolu hemen hemen bütün seraları vurdu. Seraları yerle bir etti. Vatandaşlarımızın zararının karşılanması, kredi borçlarının ertelenmesi ve bölgenin doğal afet kapsamına alınması için milletvekillerimize ve valimize durumu bildirdik" dedi.
Karadere Mahalle Muhtarı Hasan Topaç ise, "Türkiyen'in ilk turfanda sebzesini çıkartan mahallemiz dolu afetinden dolayı büyük zarar gördü. Sigorta yapılamadığı için çiftçiler zor durumda kaldı. Çünkü bu bölgenin yüzde 50 si hazini arazisidir. ÇKS bile yaptıramamaktadır. Yetkililerin bölgemizi afet bölgesi ilan etmesini bekliyoruz" diye konuştu.
Gece yağan yumurta büyüklüğündeki dolu sıranda dışarı çıkamadıklarını ve çok korktuklarını söyleyen vatandaşlar, "6 buçuk dönüm cam ve 7 buçuk dönüm naylon seradaki domatesler tamamen tahrip oldu. Biz bittik devletten yardım bekliyoruz derlerken. Nail Kanat ve Mustafa Öztürk ise gece başlayan dolunun yapığı tahribatı ancak sabah göre bildik. Cam seralar kullanılamaz halde. Seralara girmek mümkün değil. Şu anda çok tehlikeli. Devamlı kırılan camlar dökülüyor. Devlettin zararımızı karşılamasını bekliyoruz" diye konuştu. MURAT YALÇIN
DOLU KİRAZI VURDU
Kemalpaşa’da dolu yağışı nedeniyle kiraz zarar gördü. Kirazın rekoltesinde büyük kayıp olması bekleniyor. Kemalpaşa ‘da akşam saatlerinde başlayan dolu yağışı sabah saatlerine kadar devam etti. Türkiye kiraz üretiminin yüzde 10’nunun karşılandığı ilçede meyveler doludan zarar gördü. Dolunun ceviz büyüklüğünde olması dikkat çekti.
DOLU YAZ MEYVELERİNİ VURDU
İzmir Kemalpaşa ilçesinde dün akşam saatlerinde 2 saat boyunca yağan ceviz büyüklüğündeki dolu, başta kiraz olmak üzere erik ve şeftalileri vurdu. Meyve cenneti olarak bilinen Kemalpaşa’da bin bir emekle ürün yetiştiren üreticiler meyvelerin pazar değerinin bittiğini ve destekleme beklediklerini söyledi. Üreticiler, ürünlerinin neredeyse tamamının hasar gördüğünü, bu yıl meyve tezgahlarının boş kalacağını söyledi.
İzmir’in meyve cenneti olan Kemalpaşa ilçesi, dün akşam saatlerinde yağan dolu yağışının izlerini silmeye çalışıyor. 1 yıl boyunca bin bir emekle ürettikleri kiraz, erik ve şeftali bahçeleri telef olan üreticiler, meyveleri dallarından koparmadan büyük bir zafiyetle karşı karşıya kaldı. Yiğitler mevki, Ören mevki, Bağyurdu mevkilerini etkisi altına alan dolu yağışı nedeniyle yaklaşık 4 kilometre genişliğinde, 7-8 kilometre uzunluğundaki alanlarda bulunan meyve bahçelerinin büyük hasara uğradığını söyleyen üreticiler, Bakanlıktan destek bekliyor. Kiraz, erik ve şeftalileri büyük oranda ihraç eden üreticiler, bu sene ürünlerinin pazar değerlerinin bittiğini ve az bir ürünle tezgahlarda ürün satacaklarını belirtti. Bazı üreticiler ise ağaçlarda kalan ürünlerin artık lekelendiği için toplama masrafını bile karşılamayacağını ifade etti. Kemalpaşa ilçesini etkisi altına alan dolu yağışının ardından Kemalpaşa İlçe Tarım Müdürlüğünden gelen yetkililer ise hasar tespit çalışmaları başlattı.
'Bitmiş durumdayız'
Yiğitler Mahallesi Muhtarı ve aynı zamanda üretici olan Osman Göksoy, dolu yağışı nedeniyle tüm mahsullerinin gittiğini, köylü olarak bitmiş durumda olduklarını kaydetti. Tüm üreticilerin zirai kredi borcu olduğunu ifade eden Göksoy, destekleme gelmezse kimsenin borcunu ödeyemeyeceğini söyledi. Hasarın yüzde 99 düzeyinde olduğunu tahmin ettiklerini dile getiren Göksoy, “Ağaçların başında kalanlar da çürüyecek. Lekeli malları da kimse almaz. Tamamen bitmiş durumda. Çok az ürün kaldı. Yediğiniz kiraz da yaralı, ezik büzük olacak. Normal bir kiraz olması zor olacak. Desteklemenin gelmesi lazım. Bu ağaçlarda kalanlar elektrik su parasını karşılamaz. Pazar değeri bitti. Bırakın krediyi, kimse elektrik borcunu bile ödeyemez” dedi.
'Pazar değerini kaybetti'
Dolu nedeniyle dallarından kopan ürünlerin sadece bir bahçede ortalama 10 ton olabileceğini söyleyen Göksoy, “Bunları 8-10 liradan satıldığını baz alırsak sadece bir kişinin zararının ne olduğunu görürsünüz. Başındakilerden de hayır yok. Hepsi siyah, çürük. Bunlar artık pazar değerini kaybetti. Artık para yapmayacak. Belki 1 liraya satılırsa o da işçi parasını karşılamaz. Bu adam bunu da toplamayacak. Bir işçi günde 50 lira alıyor. Bir işçinin topladığı kiraz 50 kilogram zaten. 50 lira işçiye verdikten sonra toplamaz” diyerek yaşadıkları sıkıntıyı dile getirdi.
'Fiyatlar artar'
Hayatında hiç bu kadar büyüklükte dolu yağışı görmediğini söyleyen 57 yaşındaki üretici Halil İhsan Gören de, dolu yağışını ‘korkunç’ olarak yorumladı. Zafiyatlarının en az yüzde 80 belki de yüzde 100 olduğunu vurgulayan Gören, toplanabilecek ürünlerin olup olmadığını ise havalar ısınınca anlayabileceklerini kaydetti. Yaşan her dolu parçasının kirazlarında leke yaptığını ifade eden Gören şöyle konuştu: “Hava ısındığı zaman da toplanmaz. Çok iri yağdı, yerler dört parmak dolu oldu. Hem kirazda hem şeftalide büyük zarar var. İlçe tarım hasar tespit çalışmaları yapıyor. Kredilerin 0 faizle ertelenmesini istiyoruz. Biz ürünlerimizin yüzde 70’ini ihraç ediyoruz. Dolu yarası olduğunda kirazı doğal olarak almıyorlar. Kaliteli, lekesiz olmak zorunda. Ben 20 ton kiraz veriyordum, muhakkak fiyatlar artar. Geçmiş olsun. Dolu kirazları parçalamış. Lekeler var, havalar ısınınca hepsi dökülecek.”
'Ürünün kalitesine etki edecek'
Kemalpaşa İlçe Tarım Müdürlüğünde görevli Ziraat Mühendisi Engin Altunoğlu ise hasar tespit çalışmaları hakkında bilgi verdi. Kiraz başta olmak üzere, şeftali ve eriklerde hasar tespiti yaptıklarının bilgisini veren Altunoğlu, Kemalpaşa ilçesinin kiraz bakımından ihracata mal gönderen bir ilçe konumunda olduğunu belirterek “Bu değerli ürünün böyle bir durumda olması hepimizi üzmüştür. Biz sadece şuanda durum tespiti yapıyoruz. Destekleme Bakanlar Kurulundan çıkarsa olabilir” dedi. Kiraz ve erikte çok daha büyük sıkıntıların olduğunu söyleyen Altunoğlu, şu ifadelere yer verdi: “Zedelenmeler var bunlar daha sonra ürünün kalitesine etki edecek pozisyondadır. Şuan ki durum çok da iyi değil. Dolu olmasaydı bugün Kemalpaşa için çok daha farklı bir şey konuşabilirdik ama dolu yağışı üreticinin de moralini bozdu, bizim de moralimizi bozdu.” CEREN ATMACA-FERRUH SERÇE
KARABÜK’TE DOLU YAĞIŞI
Karabük’te aniden bastıran yağmur ve dolu günlük hayatı olumsuz etkiledi. Yaklaşık 10 dakika süren doluya hazırlıksız yakalanan vatandaşlar, kapalı yerlere girerek korunmaya çalıştı. 10 dakika etkili olan yağış sonrası metrekareye 2 kilo yağış düştü.
Karabük Meteoroloji Müdürlüğü yetkilileri, yağışların sağanak ve gökgürültülü olarak ara ara perşembe gününe kadar devam edeceği uyarısında bulundu. Yetkililer ayrıca, cumartesi, pazar ve pazartesi öğle saatlerine kadar kent genelinde metrekareye 20 kilo, 27 günde toplam 65 kilo yağış düştüğünü bildirdi.