Kökeni Güney Afrika Şili’ye dayanan araucana cinsi süs tavuğu yetiştiriciliği, son dönemde Türkiye’de büyük bir ivme kazandı. Gerek görselliği ve tadı, gerekse de maddi getirisiyle adeta yeni bir kazanç kapısı haline gelen sektöre bir katılımcı da Edirne’den eklendi.
"3 yıl önce hobi olarak başladım"
Edirne’nin Karaağaç Mahallesi’nde bulunan çiftliğinde 3 yıl önce hobi olarak başladığı ‘yeşil yumurtacı’ tavuk yetiştiriciliğini günden güne arttıran 59 yaşındaki Nebil Eyikeyif, "Ben doğma büyüme Edirneliyim, Karaağaç Mahallesi’nin eski muhtarıyım. Edirne Ziraat Odası’nda da 30 yıl süreli genel sekreterlik yaptım. Hobilerim içerisinde tavuk, kuş bakmak önde geliyor. Bu yeşil yumurtlayan tavukları da 3 yıl önce bir arkadaşım sayesinde sahip oldum. Çok memnunum. İnsanlarımız ihtiyaçlarını giderecek kadar sahip olduk, o yüzden çok mutluyum" dedi.
"Tamamen doğal şartlarda yetişiyorlar"
Eyikeyif, çiftliğinde beslediği araucana cinsi süs tavuklarının doğal yollarla beslenme ortamına sahip olduğuna değinerek, "Yani organik dendiği zaman insanın aklına gelen olay bizim yumurtalarımızdır, tamamen doğal şartlarda yetişiyorlar, doğal şartlarda yumurtluyorlar. Meraklı insanlarımıza bunlardan ikramda bulunuyoruz. Niyetimiz bunları çoğaltmak. İnsanlara biraz daha faydalı hale gelmek" diye konuştu.
"Yeşil yumurta karaborsada 50 bizde 5 TL”
Türkiye’de özellikle son dönemde çok talep nedeniyle hem yeşil yumurta fiyatlarının hem de araucana tavuk cinsi fiyatlarının çok yükseldiğini hatırlatan Eyikeyif, "Karaborsada yeşil yumurta ve tavuk çok uçuk fiyatlara satılıyor. Ama biz meraklı arkadaşlara edinsinler, sahip olsunlar diye yumurtalarımızı tanesini 5 TL’den veriyoruz" ifadelerini kullandı.
"Bıldırcın yumurtasına yakın değerleri"
Edirneli çiftçi Nebil Eyikeyif, yeşil yumurtanın değerinin bıldırcın yumurtasına yakın olduğunu ileri sürerek, "Diğer yumurtalara nazaran tadında bir kere bir farklılık var. Kolesterol rahatsızlığı olan insanlarda kolesterol rahatsızlığı vermiyor ve bunun yanında astım hastalarına da iyi geldiği söyleniyor. O açıdan faydalı. Bıldırcın yumurtasına yakın değerleri olduğu gözlemlenmiş. O yüzden her vatandaş bu yeşil yumurtaları rahatlıkla yiyebilir" dedi.
"Yoğun talep nedeniyle kümesimi büyüteceğim"
Yoğun talepler nedeniyle yaz döneminde mevcut kümesini büyütmeyi planladığını belirten Eyikeyif, "Bu tavuklar Şili kökenli Araucana cinsi tavuklar. Şu an 20 tane araucana cinsi tavuğum var. Bu yaz tabi bunları çoğaltmayı düşünüyorum. Günlük şu an 10 ila 12 tane arası yumurta alıyorum. Mevsim itibariyle hayvanlar biraz stresli, performansları düşük. Havalar ısındıkça bu 18-20’ye kadar çıkacak. Çünkü bu cins aynı zamanda yumurta verimi yüksek bir ırk. Talepler şöyle, karaborsa olduğu için vatandaşımız Edirne’de pek yok gibi görüyor. Aslında bizim gibi meraklı insanlarda var. Bir şeyi bulmak için aramak lazım. Bizi arayıp bulan arkadaşlar bu yumurtalara sahip oluyorlar" diye konuştu.