Kategoriler

Yaşlı kadını 146 bin TL dolandırdılar

Bartın’da, telefon dolandırıcılığıyla yaşlı bir kadın 146 bin lira dolandırıldı.

 18 Nisan 2014 Cuma günü Bartınmerkezinde ikamet eden S.Ö (68), ev telefonundan sabah saat 10.30’da arandı. Kendini savcı olarak tanıtan kişi, S.Ö’ye banka hesabındaki paranın banka görevlileri tarafından tırtıklandığını, bu konuyla ilgili operasyon yapmak için banka hesabından parasını çekmesi gerektiği ve bu durumdan hiç kimseye bahsetmemesi üzerine yemin ettirildi. Bunun üzerine panikleyen yaşlı kadın S.Ö, telefonu kapatarak bankaya gitti. Bankadaki görevliye hesabından 146 bin TL’yi çekmek istediğini söyleyen S.Ö, kısa sürede hazırlanan parayı alarak ikametine parayla birlikte döndü. Bu sırada evine hızlı adımlarla ilerleyen S.Ö., güvenlik kameraları tarafından görüntülendi, sonra saat 15.30’da evinin kapısına gelen genç yaştaki bir şahıs, S.Ö’den bankadan çektiği parayı istedi. Şahsın hareketlerinden şüphelenen S.Ö, parayı vermek istemedi. Bu sırada telefonu tekrar çalan S.Ö, kapıyı kapatarak telefona cevap verdi. Telefondaki kişi kendisini tekrar savcı olarak tanıttı. Kapıdaki şahsın MİT görevlisi olduğunu, parayı kapıdaki şahsa teslim etmesi gerektiğini, aksi halde çatışma çıkacağını söyledi. Bunun üzerine panikleyen S.Ö, bankadan çektiği parayı kapıdaki şahsa teslim etti.

PARANIN GERİ KALANINI DA ALMAK İSTEDİLER

Olaydan üç gün sonra S.Ö’nün telefonu tekrar çaldı. Arayan kişi kendisini tekrar savcı olarak tanıttı. S.Ö’ye banka hesabından para tırtıklanması ile ilgili yürüttükleri operasyonda sona geldiklerini ve tekrar bankaya giderek hesabındaki bütün parayı çekmesi gerektiğini söyledi. Yaşanan bu olaylardan etkilenen S.Ö, telefondan aldığı emirleri yerine getirmek üzere tekrar bankaya gitti ve banka görevlisinden hesabındaki bütün parayı çekmek istediğini söyledi. Bunun üzerine banka görevlisi, istediği paranın hemen hazır olmayacağını, kendisini biraz bekleteceğini söyledi.

BANKA GÖREVLİSİNİN UYANIKLIĞI KALAN PARAYI KURTARDI

S.Ö’nün tedirgin tavırlarından şüphelenen banka görevlisi, S.Ö’nün oğlu M.Ö’yü arayarak annesinin hesabındaki bütün parayı çekmek istediğini, hal ve hareketlerinden kuşkulandığını söyledi. Olayı öğrenen M.Ö (44), hemen bankaya giderek annesini engellemeye çalıştı. Yaşadığı olaydan oldukça etkilenen S.Ö, durumu ilk önce geçiştirmeye çalıştı. Oğlunun parayı neden çekmek istediğini sorması üzerine S.Ö, çalıştığı bankanın faiz oranını beğenmediğini söyledi. Aldığı cevaptan tatmin olmayan M.Ö, annesine gerçeği sorması üzerine durum ortaya çıktı.

OLAY POLİSE İNTİKAL ETTİ

Olayı ayrıntılı olarak öğrenen M.Ö, emniyete giderek şikayetçi oldu. Bartın İl Emniyet Müdürlüğü Asayiş Şubesi ekipleri konuyla ilgili çalışma başlattı.

Olayın etkisinden çıkamadıklarını anlatan mağdur S.Ö’nün oğlu M.Ö, “Bu olayda çok mağduriyet yaşadık. Artık bu saatten sonra beni telefonla kim ararsa arasın inanmam. İster hakim olsun, ister savcı, isterse polis, hatta Başbakan bile arasa inanmam. Direk telefonu kapatırım. Buradan vatandaşlarımıza sesleniyorum. Ne olursa olsun telefonla arayanlara itibar etmesin. Her zaman yüz yüze görüşmek daha iyidir. Bu tür oyunlara gelmesinler” dedi.

EMNİYET BİLDİRİ YAYINLADI

Olayın yaşanmasının ardından Bartın İl Emniyet Müdürlüğü konuyla ilgili bir bildiri yayınladı. İl Emniyet Müdürlüğü’nden yapılan açıklamada şöyle denildi: “Son günlerde ülke genelinde olduğu gibi ilimiz merkez ve köylerinde ikamet eden vatandaşlarımızı, ev veya cep telefonlarından arayan ve kendilerini önce polis olarak tanıtıp daha sonra telefonu savcıya veriyorum diyerek ikinci şahsa verdikleri, ikinci şahsın kendisini rast gele bir isim söyleyerek savcı olarak tanıttığı, türlü bahaneler ile mağdurları önce korkuttukları, mağdurun bankada bulunan paralarının banka içerisindeki memurlar tarafından tırtıklandığı, bu şahısları, yakalamak amacıyla paranın tamamının bir kerede çekilmesi gerektiği, kendilerinin de bu esnada banka memurlarının hareketlerini izleyeceklerini, konudan kesinlikle bir başkasının haberinin olmaması gerektiği, özellikle yaşlı vatandaşlarımızı seçen bu şahısların mağdurlara yemin verdirmek suretiyle konuyu kimseye söylememelerini istedikleri, ilimizde meydana gelen en son olayda bu şahıslar ile birlikte hareket eden şahsın mağdurun evinin önüne kadar gelmek suretiyle mağdurun bankadan çektiği parayı teslim aldığı bu yöntemler kullanılarak vatandaşlarımızın yüksek meblağlarda dolandırıcılık olaylarına maruz kaldıkları müşahede edilmiştir. Konu ile ilgili yazılı ve görsel basın aracılığıyla ve gerek Emniyet Genel Müdürlüğünce ve gerek Jandarma Genel Komutanlığınca tüm cep telefonu abonelerine değişik tarihlerde, ‘Hiçbir polis, savcı ve kamu görevlisinin vatandaşı arayarak para veya kontör talep etmez. Bu amaçla arandığınızda derhal telefonu kapatıp 155’i arayın’ içerikli uyarı mesajı gönderilmiştir."

Açıklamada, konuyla ilgili vatandaşlar uyarılmasına rağmen benzer olayların devam ettiği ve vatandaşlarımızın mağdur olduklarının müşahede edildiği beliritlerek şöyle denildi: "Bu nedenle, halkımızın savcı, polis, asker veya kamu görevlilerinin hiçbir şekilde vatandaştan para talebinde bulunmayacağı bilinmelidir. Bu tür bir olaya maruz kaldıkları takdirde en seri şekilde güvenlik birimlerini konudan haberdar etmeleri, herhangi bir para gönderme veya özel bilgilerini bu şahıslara vermeksizin 155 Polis İmdat veya en yakın polis merkezine bilgi vermeleri gerekir."

Yorumlar

Daha Fazla Haber
BURSA
650 yıllık gelenek Bursa Gezek Evi’nde yaşayacak
BURSA
BAŞKAN YILMAZ ŞAMPİYONLARI AĞIRLADI
BURSA
Hastalık Hastası İkinci Gösterimde De Kapalı Gişe
BURSA
Büyükşehir Belediyesi, bağımlılıkla mücadeleyi sürdürüyor
BURSA
Bursalı firmalar, 11 Ülkenin Katıldığı Expomaritt Exposhipping İstanbul 2025’te
GENEL
EGİAD Ortaokulu Spor Salonu Tamamlandı
BURSA
Büyükşehir'in 'Lisansüstü Tez Destek Programı' sonuçlandı
BURSA
CHP BURSA MİLLETVEKİLİ ORHAN SARIBAL: “ANAYASA MAHKEMESİ ‘ULUDAĞ ‘TALAN BAŞKANLIĞI’ KANUNU’NUN BAZI MADDELERİNİ İPTAL ETTİ”
ANKARA
BÜYÜKŞEHİR BELEDİYESİ 2024’TE DE YERLİ ÜRETİCİNİN YÜZÜNÜ GÜLDÜRDÜ
ANKARA
ŞEREFLİKOÇHİSAR’IN EMEKÇİ KADINLARI KOOPERATİF ÇATISINDA BİR ARAYA GELİYOR