Kategoriler

Yaşlanan Avrupa'ya ilaç olacağız

Düşük doğum oranları nedeniyle Avrupa’nın hızla yaşlanan nüfusuna Türkiye ilaç olacak.

 Parkinson ve Alzheimer gibi nörodejeneratif hastalıkların önlenmesi ya da geciktirilmesi adına başlatılan ve AB fonlarıyla (MARIE CURIE INITIAL TRAINING NETWORKS) desteklenen “Training In Neurodegeneration, Therapeutics Intervention and Naurorepair” (TINTIN) isimli projede, Türkiye’den Prof. Dr. Kemal Yelekçi’nin de aralarında bulunduğu 6 ülke araştırma ve laboratuar çalışmalarını birlikte yürütecek.

Dünyanın en gelişmiş ülkelerinde yaşlı nüfusun artmasıyla önemli bir toplum sağlığı sorunu olan Alzheimer ve Parkinson, araştırmalara göre en çok Almanya, Fransa ve İngiltere’de yükselen trende sahip. Yaşlanan kuşağın hafızasını genç ve dinamik tutmak için kolları sıvayan Avrupalı bilim adamları, şifa aramak için dört bir koldan yürüttüğü akademik çalışmaları Training In Neurodegeneration, Therapeutics Intervention and Naurorepair (TINTIN) isimli projeyle startını verdi.

AMAÇ HAFIZAYI DİNÇ TUTMAK
2013 yılında başlatılan ve 2017 yılında son bulması planlanan projede nörodejeneratif hastalıkların önlenmesi ya da geciktirilmesini sağlamak öncelikli hedef arasında yer alıyor. Türkiye’den sadece Kadir Has Üniversitesi’nin dahil olduğu projede Trinity Collage Dublin (İrlanda) Salamanca Üniversitesi (İspanya) Manchester Üniversitesi (İngiltere) University College London (İngiltere) Ulusal Biyoişlem Araştırma ve Çalışma Enstitüsü (İrlanda) Mannheim Üniversitesi (Almanya) Siena Üniversitesi (İtalya) çalışma yapacaklar.

Projeye ilişkin bilgi veren Kadir Has Üniversitesi Mühendislik ve Doğa Bilimleri Fakültesi Biyoinformatik Genetik Bölüm Başkanı Prof. Dr. Kemal Yelekçi, “Avrupa’da insanlar yaşlandı ve artık bu tür hastalıklar eskiden yoktu 70’den sonra ortaya çıkan hastalıklar oldu. Ve sosyal sigorta kısmına önemli yük getiriyor. Bize araştırmacılar diyor ki, ‘aman aman bu insanlara bir ilaç bulun son 20 yılını daha mutlu ve mesut geçirsinler.’ Bu çerçevede biz 4 milyon Euro’ya yakın bir para aldık” dedi.

Prof. Dr. Yelekçi Türkiye’de ise söz konusu çalışmalarda daha fazla desteklenmeye ihtiyaç duyduklarını belirterek; “Bizler bu tür konulara biraz daha fazla bütçe ayırılıması ve desteklenmesini istiyoruz. İnanıyorum ki bu konuda gelecek yıllarda önemli bir çalışmada Türkiye’den çıkacaktır. Bütün arzum Türkiye ruhsatlı dünya çapında satılan bir ilacın geliştirilmesi. Hedefimiz bu olmalı” diye konuştu. 

Yorumlar

Daha Fazla Haber
BURSA
BAŞKAN IŞIK’TAN GAZETECİLER GÜNÜ MESAJI
BURSA
Cumhuriyet Halk Partisi Bursa İl Başkanı Nihat Yeşiltaş, 10 Ocak Çalışan Günü dolayısıyla bir mesaj yayınladı
BURSA
Bereket Sofrasının Bu Haftaki Durağı Hacı Lütfullah Cami Oldu
GENEL
10 OCAK ÇALIŞAN GAZETECİLER GÜNÜNÜZ KUTLU OLSUN
GENEL
Türkiye’de şirketlerin %78’i yapay zeka becerilerine sahip çalışanları işe almayı planlıyor
BURSA
TÜRKOĞLU’NDAN 10 OCAK ÇALIŞAN GAZETECİLER GÜNÜ BASIN AÇIKLAMASI
BURSA
650 yıllık gelenek Bursa Gezek Evi’nde yaşayacak
BURSA
BAŞKAN YILMAZ ŞAMPİYONLARI AĞIRLADI
BURSA
Hastalık Hastası İkinci Gösterimde De Kapalı Gişe
BURSA
Büyükşehir Belediyesi, bağımlılıkla mücadeleyi sürdürüyor