Kategoriler

Uzmandan "Bebek" yıkama tavsiyesi

Yeni doğan bebeklerin yıkanması büyük önem taşıdığı gibi azami dikkat gerektiriyor.

Yeni doğan bebeklerin yıkanması büyük önem taşıdığı gibi azami dikkat gerektiriyor. Uzmanlar, bebeklerin kolay üşüdüğünü ve ısı değişikliklerine hemen uyum sağlayamadığını belirterek, yıkama işleminin en fazla 4-6 dakika sürmesi gerektiğini ifade ediyor.

Bursa Zübeydehanım Doğumevi Çocuk Sağlığı ve Hastalığı Uz. Dr. Hasan Karakaya, bebeklerin ciltlerinde yeterince koruyucu yağ tabakası oluşmadığı için kolay üşüdüklerini ve ısı değişikliklerine hemen uyum sağlayamadıklarını dile getiriyor. Bebeklerin ciltlerindeki bariyer fonksiyonu gelişmediği için, ciltlerinin çabuk nem kaybettiğini dikkat çeken Dr. Hasan Karakaya, yıkama konusunda önemli uyarılarda bulunuyor. Dr. Karakaya, “Banyo suyunun sıcaklığının 36 derece, oda sıcaklığının ise 22-24 derece olması gerektiği unutulmamalıdır. Bebek cildi yetişkin cildine göre daha ince olduğu için bebekler çabuk üşür. Bu nedenle banyo süresinin ise 5-6 dakikadan fazla olmaması gerekiyor.” diye konuşuyor.

"BEBEĞİ KARNI AÇKEN YIKAYIN"
Bebeğin karnı açken yada beslenmeden en az 1,5 saat sonra yıkanması gerektiğinin altını çizen Dr. Karakaya, bebeği yıkamadan önce yapılması gerekenleri şöyle sıralıyor: “Bebeği tok karınla yıkadığınızda midesine basınç yapıp kusmasına neden olabilirsiniz. Soğuk suyu, sıcak su katarak ılıştırın. Suyun sıcaklığını dirseğinizle kontrol edin. Suyun yaklaşık 10 santimetre derinlikte olmasını sağlayın. Bebeğin cildine uygun, gözlerini yakmayan bebek ürünlerini hazırlayın. Küvetin içine mutlaka bir havlu ya da küvet filesi koyarak bebeğinizin sert zeminle temas etmesini engelleyin. Yıkama işlemine vücudundan başlayın. Başını en son yıkayın. Çünkü bebekler ısıyı en çabuk başlarından kaybederler. Bebeğin ön kısmını yıkarken baş, omuz ve sırtını bir elinizle destekleyerek poposunu küvete oturtun. Sırtını yıkarken bebeği çenesinin altından sıkmayacak şekilde parmaklarınızla kavrarken vücudunu aynı elinizin kol kısmıyla destekleyin ve yarı dik olacak şekilde tutun. Başını yıkarken yüz üstü olmasına ve kulaklarına su kaçmamasına dikkat edin. Göbek kordonu düşene kadar bebeğinizi küvete yatırmadan, üzerine su dökerek, kordonu düştükten sonra ise küvete yatırarak yıkayabilirsiniz. Mümkünse banyo sırasında yanınızda bir yardımcı bulundurun.”

"BEBEKLER ISINMAK İÇİN ENERJİ HARCAR, BU DA KİLO ALIMINI YAVAŞLATIR"
Karakaya, yıkandıktan sonra yapılması gerekenleri ise şöyle ifade ediyor: “Kurulamak için mutlaka 2 havlu bulundurun. İlk havlu ile bebeğin vücudunu kuruladıktan sonra bebeğinizi giydirene kadar ikinci havlu ile sarılı tutun. Çünkü vücudundaki suyu emen ıslak havlu bebeğinizin üşümesine ve hızla ısı kaybetmesine neden oluyor. Bebekler üşüdüklerinde ısılarını tekrar kazanmak için enerji harcıyorlar ve bu da kilo alımını yavaşlatıyor. Giydirmeden önce bebeğinize bebek yağı yardımı ile masaj yaparak hem bebeğinizin gelişimine yardımcı olun hem de aranızdaki bağı kuvvetlendirin.”
Yorumlar

Daha Fazla Haber
ANKARA
İşsizlik oranı 19 aydır tek hanede
MUĞLA
Muğla Büyükşehir’den yakacak desteği
GENEL
Cumhurbaşkanı Erdoğan: Sizinle bizim aramızda niyet ve anlayış farkı var!
ANKARA
Yeni nesil POS’lar için erteleme talebi
GENEL
İnşaat maliyetlerinde ‘malzeme ve işçilik’ fiyatları uçurdu!
BURSA
Bursa’da Başkan Bozbey gazetecilerle buluştu
ANKARA
İletişim Başkanı Altun’dan 10 Ocak mesajı
DÜZCE
Düzce’de uyuşturucu operasyonuna 2 tutuklama
BİLECİK
Pazaryeri Kınık Köyü’nde çömlek atölyesinde yangın!
İSTANBUL
ON Dijital Bankacılık’ta masraf yok!