Kategoriler

Uzlaştırmacılık eğitimleri başladı

Birçok konudaki uyuşmazlığı yargı yoluna gitmeden çözümlemeyi amaçlayan uzlaştırmacılığa ilişkin eğitimler, Uludağ Üniversitesi (UÜ) ile Bursa Serbest Muhasebesi Mali Müşavirler Odası (BSMMMO) işbirliğinde, BSMMMO Hizmet Binası’nda başladı.

 Bilindiği üzere, Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe giren ‘Ceza Muhakemesinde Uzlaştırma Yönetmeliği’ kapsamında uzlaştırmacılara zorunlu eğitim getirildi. Alternatif Çözümler Daire Başkanlığı, Türkiye'de ilk kez hayata geçecek uygulama için başvuruda bulunan kurumlara eğitim izni verdi. Eğitim iznine sahip kurumlar arasından Uludağ Üniversitesi ve Bursa Serbest Muhasebesi Mali Müşavirler Odası da izin çerçevesinde aldıkları yetki ile işbirliğinde uzlaştırmacılık eğitimlerine başladılar. BSMMMO Hizmet Binası’nda hafta içi ve hafta sonu yapılabilecek eğitimler, onarıcı adalet, onarıcı adalet programlarında mağdur fail uzlaştırması, alternatif uyuşmazlık çözümü, iletişim, müzakere teknikleri, uygulama eğitimi ve ceza adalet sistemi konularını kapsıyor. Uzlaştırmacı eğitimi, 36'sı teorik, 12'si uygulamalı olmak üzere en az 48 ders saattinden oluşuyor. Eğitimin açılışında konuşan BSMMMO Başkanı Ahmet Hikmet Sönmez, “Bilirkişilik eğitimlerimizin ardından şimdi de Uludağ Üniversitesi ile işbirliğinde uzlaştırmacılık eğitimlerimize başladık. 30 kişi ile sınırlı tutulan dersliklerimizde, günde 8 saat ders verilecek. Eğitimi tamamlayanlara katılım belgesi verilecek olup, uzlaştırmacı eğitimini bitirenler, Alternatif Çözümler Daire Başkanlığı’nca gerçekleştirilecek yazılı sınava katılacaklar” dedi. 

 

EĞİTİMLERE KİMLER KATILABİLİR?

31 Aralık 2017 tarihine kadar Türkiye genelinde tamamlanması gereken eğitimlerin ardından, sınavın Şubat ayında yapılacağını duyuran BSMMMO Başkanı Sönmez, “Sınavda 100 üzerinden en az 70 puan alanlar başarılı sayılacak ve uzlaştırmacı olarak görev yapabilecek. Eğitimlere katılmayan ve sınavda başarı elde edemeyenler, uzlaştırmacı olamayacak. Uzlaştırmacılar, istedikleri ağır ceza mahkemesi ve cumhuriyet başsavcılığı yargı çevresinde görev üstlenebilecekler. Avukatların, hukuk fakültesi mezunlarının ve hukuk öğrenimi alanların yanı sıra siyasal bilgiler, iktisadi ve idari bilimler, iktisat ve işletme fakültelerinden mezun olanların da zorunlu eğitimlere katılarak uzlaştırmacı olabileceklerinin altını çizen Sönmez, “Ancak, üniversite eğitimi döneminde anayasa hukuku, ceza hukuku, ceza muhakemesi hukuku, hukuk başlangıcı, hukuka giriş, hukukun temel kavramları, temel hukuk, ticaret, iş ve borçlar hukuku derslerinden en az 2'sini almış olmaları gerekiyor” dedi. 

 

UZLAŞTIRMACILIK HAKKINDA

Öte yandan; Özellikle Avrupa ve ABD hukukunda sıkça başvurulan bir kurum olan uzlaşma ve uzlaştırmacılık, birçok konudaki uyuşmazlığı yargı yoluna gitmeden çözümlemeyi amaçlıyor. Cumhuriyet savcısı veya mahkemece görevlendirilen hukuk öğrenimi görmüş kişi veya cumhuriyet savcısı ya da mahkemenin isteği üzerine baro tarafından görevlendirilen avukatlardan oluşan, şüpheli veya sanık ile mağdur veya suçtan zarar gören arasındaki uzlaştırma müzakerelerini yöneten kişiler, uzlaştırmacı olarak görev yapıyor.

 

 

Yorumlar

Daha Fazla Haber
BURSA
CHP BURSA MİLLETVEKİLİ SARIBAL; “İKTİDARIN İHMALİ ÇİFTÇİYİ KURAKLIĞA MAHKUM EDİYOR”
GENEL
CHP İlçe Başkanı Servet Turan: “Gençlerimize İş İmkanı Sağlamak İçin Mesleki Eğitim Şart”
BURSA
Gemlik'in iki bin yıllık tarihini ortaya çıkaracağız
GENEL
'Yeni Dünya Zirvesi' gençlere yeni dünyanın kapılarını açtı
GÜNCEL
Cumhurbaşkanı Erdoğan’dan şehit ailesine taziye
GENEL
Katar Emiri Al Sani Türkiye’de… Külliye’de törenle karşılandı
BURSA
MSB’nin ihale seçiciliği iddialarına yanıt!
GÜNCEL
CHP’li Vekil Altaca Kayışoğlu: Esenyurt Gazze gibi!
GÜNCEL
Türkiye’de ilk olacak… Tokat’ta inşaa ediliyor
GENEL
Türkiye ile Katar arasında 8 anlaşma