Bakanlıklar arasındaki yetki karmaşası sebebiyle yılların getirdiği sorunların çözülemediği Uludağ’da, günübirlikçi ziyaretçilere sunulan sosyal hizmetlerin yetersizliği tepki çekiyor. Halen umum bir tuvalet ve otoparkın bile olmadığı Uludağ’daki tek caminin şadırvanlarında da gerekli tedbirler alınmayınca, zirveye gelen yüzlerce ziyaretçi karla abdest alma zorunda kalıyor. Eksi 6 derece soğukta karla ellerini ve yüzlerini yıkayarak abdest alınması ise ilginç görüntülere sahne oldu.
Halen 10’a yakın kamu kurumu tesisi ve 17 otelin hizmet verdiği Uludağ’da ilk tesislerin 1950'li yıllarda açılmasına rağmen yılların getirdiği sorunlar bir türlü çözülemiyor. Bir dönem Kültür ve Turizm Bakanlığı, Çevre ve Orman Bakanlığı, Gençlik ve Spordan Sorumlu Devlet Bakanlığı ile Bayındırlık ve İskan Bakanlığı'nın yetkili olduğu Uludağ'da tüm yetkilere Bursa Büyükşehir Belediyesi talip oldu. Yıllar süren bürokratik işlemlerin ardından zirvedeki altyapı hizmetlerinin sorumluluğu belediyeye devredildi. Üst yapı hizmetleri ise halen Çevre ve Orman Bakanlığı uhdesinde yürütülüyor.
Türkiye ve dünyanın dört bir yanından gelen günübirlikçi ziyaretçilerin kullanabileceği otopark, tuvalet gibi sosyal mekanların olmadığı Uludağ’da hizmet veren Hacı Mehmet Camii'nin hali de içler acısı. Yeterli bakımın yapılmadığı caminin tuvalet ve şadırvanında ise yeterli tedbirler almayınca eksi 15’i bulan soğuk hava sebebiyle sular donuyor. Çeşmelerden su akmayınca zirveye gelen ziyaretçilerden namaz kılmak isteyenleri birçok zorluk bekliyor. Çeşmeler akmayınca çareyi kar üstünde karla ellerini ve yüzlerini yıkayarak abdest almakta bulan ziyaretçiler, yıllardır konuyla ilgili herhangi bir tedbirin alınmamasına tepki gösteriyor. Balıkesir, Yalova ve Türkiye’nin dört bir yanından gelen gençler, namaz kılmak istedi. Önce caminin çevresinde şadırvan arayan gençler, suların donması üzerine kar üzerinde abdest aldı. Gençler, “Bu kadar insan var, abdest alacak yer yok. Sular buz tutmuş, tuvalete gidenler aşağıdan çıkamadılar. Bu kadar güzel bir yere bu manzara yakışmıyor. Biz de karda abdest almak durumunda kaldık.” diyerek tepkilerini dile getirdi.
Kar üzerinde abdest almaya cesaret edemeyenler ise namazlarını kılamadan zirveden dönmek zorunda kaldı. Uludağ’da bulunan tek caminin altındaki tuvalet ve şadırvanlarında ise yeterli aydınlatma ve temizliğin olmaması dikkat çekti. Tedbirsizliklerin üzerine bir de soğuktan sular donunca namaz kılmak isteyenler oldukça zor anlar yaşıyor.
"5 YILDIR SÖYLÜYORUZ AMA TEDBİR ALINMIYOR"
Türkiye Seyahat Acentalar Birliği (TÜRSAB) Güney Marmara Bölgesel Yürütme Kurulu Başkanı Mehmet Akkuş ise Uludağ’ın 'Türkiye’nin Davos'u' olması gerekirken sorunlar sebebiyle halen hak ettiği değeri bulamadığını söyledi. Akkuş, “Yıllardır sorunları dile getiriyoruz, tek cami var, soğuk havada sular donuyor. Zaten Uludağ’da kışın hava sıcaklığı çoğu zaman eksi değerde. Güzel bir manzara görmek için Uludağ’a gelen günübirlikçiler otopark ve tuvalet sıkıntısı yanında bir de abdest alma sıkıntısı yaşıyor. Biz dile getiriyoruz ama tedbir alınmıyor. Bir şofben çalıştırılırsa veya caminin önüne portatif kapalı bir alanda sıcak su hizmeti verilmeli. Pistlerde umum bir tuvalet bile yok. Portatif kabinler konulabilir ama yıllardır konulamadı.” diye konuştu.
Uludağ'daki Bu Ayıba Kim Dur Diyecek!
Uludağ'daki Bu Ayıba Kim Dur Diyecek!
EditorBakanlıklar arasındaki yetki karmaşası sebebiyle yılların getirdiği sorunların çözülemediği Uludağ’da, günübirlikçi ziyaretçilere sunulan sosyal hizmetlerin yetersizliği tepki çekiyor.
Yorumlar