Askeri kaynaklardan edinilen bilgilere göre, Suriye sınır hattında; Mart 2011’den beri süren belirsizlik, iç çatışma ve bazı dış güçlerin oluşturduğu değerlendirilen kaosun getirdiği zorluklar, devletin tüm kurumları ile ve ortak akılla çözülmeye çalışıldığı belirtilirken, bu yönde de olumlu birçok adım atılıp, bu adımlar atılmaya devam ediyor.
Angajman kuralları bölgede güvenliğin bir sigortası haline geldi
Kaçakçılığı bir meslek, kaçakçıları işini yapan bir vatandaş gibi gösterme anlayışı, Suriye krizi sonrasında alınan tedbirlerle bitme noktasına getirilirken, bu kapsamda Başbakanlığın yayımladığı angajman kuralları bölgede güvenliğin bir sigortası haline geldi. Geçmiş dönemlerin aksine; en üst kademelerden başlamak üzere ilgili idari/mülki ve askeri makamlar ortak akılla, çözümsüzlükten çözüme doğru giden iyi bir mekanizma kurdu. Mevcut durum itibariyle sorunların sorun olmaktan çıkmaya başladığı bir döneme geçilirken, bu kapsamda son üç yıllık süreçte Suriye hududunda; 239,589 kilometre modüler-sabit beton duvar tamamlandı, 207,934 kilometrelik bir hudut hattı da planlamaya alındı. 49 kilometre tel engeli, 72 kilometre kafes tel engel sistemi, 61 kilometre akardiyon tel engel sistemi tamamlandı, 401 kilometre hendek kazıldı, 86 kilometre toprak set inşası yapıldı, 3,95 kilometre perde duvar tamamlandı ve özellikle Kilis-Gaziantep sınır bölgesinde korunaklı-geniş gözetleme imkanı sağlayan 57 adet beton kulenin inşası bitirildi.
Sınırlarda güvenlik en üst seviyede
Birliklerin imkanları ve mülki makamların da desteği ile 84,96 kilometre stabilize yol yapımı, 1892,111 kilometre yolun ıslahı ve birlikler ve valiliklerce 422,63 kilometre hudut aydınlatması, 140,208 kilometre yolun inşası için kaynak planlaması yapıldığını aktaran askeri kaynaklar, hudut birliklerinde mevcut gece-gündüz gözetleme sistemleri, modernizasyon ve yeni alımlarla geliştirilmeye devam ettiğinin altını çizdi. Ayrıca yapılan talep doğrultusunda; 47 bölgede Geçici Askeri Güvenlik Bölgesi, 1 bölge de Özel Güvenlik Bölgesi ilan edildi, aynı doğrultuda sınıra yakın bölgelerde yüksek bitki ekimi yasaklaması getirildi, hudutlardaki bataklık alanlar kurutularak, gözetleme alanları açıldı, görüşü engelleyen bitkilerin önemli bir bölümü temizlendi. DSİ Adana Bölge Müdürlüğü ile koordine edilerek, 52 kilometrelik hudut hattını teşkil eden Hatay-Asi Nehri’nin ıslah çalışmasında önemli bir aşamaya gelinirken, bu ve benzer yerler de dahil hududa yakın yerleşim yerleri ile hudut hattı arasına engel sistemleri tesis edildi ve halen de tesis edilmeye devam ediliyor. Hudut birliklerinin mevcut teşkilatları yeniden incelenerek, destekleme oranları yüzde 100’lerin üzerine çıkartılırken, hassasiyet arz eden bölgelere; ilave birlik takviyeleri (komando, mekanize, tank vb.) yapıldı, bu kapsamda kuruluş dışından; tank, zırhlı araç (COBRA/ZMA/GZPT/ZPT), top-obüs-havan, hava savunma silahları, radarlar ve destek sistemleri ile takviye edildi. Kilis güneyindeki çatışma bölgelerine sevk edilmek üzere mücavir alanlarda ikinci kademe ani müdahale birlikleri konuşlandırıldı. Mevcut kadrolu personele ilave olarak, 7/24 hizmetin devamlılığı için başta karakol komutanları olmak üzere Batı’daki birliklerden subay, astsubay, uzman erbaşlarla hudutlar takviye edildi. Özellikle Suriye rejiminin baskısı ve havadan-karadan saldırıları sonrasında yerlerinden edinilen yaklaşık 3 milyon mültecinin yoğunlukla misafir edilmeye başlandığı dönemlerden itibaren, hassasiyet arz eden bölgelerde mülki makamlarla koordine içinde insani yardım noktaları, sınır kapıları işlevsel hale getirildi, 2015-2016 yılları içerisinde 21 bin 256 yasadışı hudut geçiş teşebbüsü engellendi, 5 bin 159 şahıs yakalandı ve 117 bin 256 şahsın geçişi engellendi.
Hudut güvenliğini zafiyete uğratabilecek tarzdaki çekilme, boşluk türündeki hassasiyetler hudut birlikleri tarafından anında alınan ilave tedbirlerle giderilirken, birliklerin görevinin başında kalmaya devam ettiği, bu arada güvenliğin sadece hudutlarla sınırlı kalmayacağı, geri bölgelerden hududa ya da tersi istikametlerdeki hareketlerin, ana yollar, güzergahları takip edeceği gerçeği de önemli bir parametre olarak görüldüğünden batı bölgelerden getirilen takviyelerle hudut güvenliğinin tam olarak sağlandığı askeri kaynaklar tarafından doğrulandı.