Kategoriler

Türkiye Merkez Olacak!

17 ülkeyi denizaltı fiber kablo sistemi ile birbirine bağlayan SEA-ME-WE 5’in lansmanı İstanbul’da gerçekleşti. Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Ahmet Arslan ile BTK Başkanı Ömer Fatih Sayan’ın katıldığı etkinliğe, Türk Telekom CEO’su Paul Doany ve Türk Telekom International Grup İcra Kurulu Başkanı Mehmet Toros ev sahipliği yaptı. Türkiye’yi bölgesinde dijital veri üssü olarak konumlandıran projenin lansman seremonisine; projeye dahil olan 18 ülkeden 19 operatörün üst düzey yöneticileri de katıldı.

 

SEA-ME-WE 5 projesinin küresel teknoloji pazarı ve Türkiye için önemini vurgulayan Bakan Arslan, konuşmasında “Ülkeler ve kıtalar arası internet otobanlarına olan ihtiyaç, gün geçtikçe artıyor. Hem devlet hem de özel sektör olarak yeni yatırımlarımız ve iş birliklerimizle Türkiye’yi bir telekomünikasyon merkezi haline getiriyoruz. Türk Telekom, Türkiye’nin kıtalararası bir telekomünikasyon köprüsü olma konumunu güçlendirme stratejisi doğrultusunda çok önemli bir adım daha attı” dedi.


Türk Telekom CEO’su Dr. Paul Doany ise; Türkiye’yi bölgede ‘dijital üs’ haline getirme hedefiyle yatırımlarını sürdürdüklerini söyleyerek, iştirak şirketlerinden Türk Telekom International ile SEA-ME-WE 5’de yer alan tek Türk şirketi olmaktan gurur duyduklarını dile getirdi.


Türk Telekom International’ın tek Türk şirketi olarak yer aldığı denizaltı kablo sistemi SEA-ME-WE 5 projesinin başarıyla tamamlanmasının ardından düzenlenen lansman kutlama etkinliği, Türk Telekom ve iştirak şirketi Türk Telekom International’ın ev sahipliğinde İstanbul’da gerçekleştirildi.


SEA-ME-WE 5 projesinin tamamlanarak resmen faaliyete başlaması vesilesiyle düzenlenen törene; Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Sayın Ahmet Arslan, Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu Başkanı Dr. Ömer Fatih Sayan ile kamu kurumlarının ve telekomünikasyon endüstrisinin üst düzey temsilcileri katıldı.


Türk Telekom CEO’su Paul Doany ve Türk Telekom International Grubu İcra Kurulu Başkanı Mehmet Toros’un ev sahipliği yaptığı bu özel geceye konsorsiyuma dahil olan 18 ülkeden toplam 19 üye operatörün üst düzey yöneticileri ve proje hattı üzerinde yer alan ülkelerin temsilcileri katıldı. Avrupa ve Asya kıtalarını bir araya getirerek Batı Avrupa, Orta Doğu ve Güneydoğu Asya’yı birbirine bağlayan proje, dünyada bu alanda gerçekleştirilmiş en kapsamlı deniz altı fiber sistemlerinden biri olarak kabul ediliyor.


Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Ahmet Arslan, törende yaptığı konuşmada şunları söyledi:


Ülkeler ve kıtalar arası internet otobanlarına olan ihtiyaç gün geçtikçe artıyor. Hem devlet hem de özel sektör olarak yeni yatırımlarımız ve işbirliklerimizle Türkiye’yi bir telekomünikasyon merkezi haline getiriyoruz. Bu noktada telekomünikasyon teknolojileri ve fiber alanındaki yatırımlarıyla sektörüne öncülük eden ve Türkiye’nin dijital devrimini gerçekleştirme vizyonu ile hareket eden Türk Telekom, SEA-ME-WE 5 ile Türkiye’nin kıtalararası bir telekomünikasyon köprüsü olma konumunu güçlendirme stratejisi doğrultusunda çok önemli bir adım daha attı. Hızla artan veri ihtiyacımıza 24Tbps başlangıç kapasitesi ile en yüksek seviyeden karşılayabilecek altyapı inşa edilmiş oldu. Bu proje kapsamında kurulan Marmaris istasyonuyla Türkiye, önemli bir ağın tamamlayıcısı ve bu ağla entegre bir ülke oldu. İhtiyacı en yüksek seviyede karşılayabilecek bir altyapı inşa ettik. Bu sistemle elde edilen 1,5 terabitlik ek kapasite ile ülkemizin yurt dışı kapasitesi yüzde 25’lik bir artışla, 7,5 Tb’e yükseldi.”


“Bilgiyi üretmeyen, ürüne dönüştüremeyen ve dünyaya pazarlayamayan ülkelerin gelişmesi mümkün değildir”


Sadece konsorsiyum üyesi operatörlere değil, güzergah üzerindeki karaya çıkış istasyonları aracılığıyla tüm operatör ve servis sağlayıcılara erişim hizmeti sunacak uluslararası öneme haiz bir proje. Türkiye’nin dünya ile dijital iletişimini güçlendirdiği için de çok önemli olan bu proje, ülkemizin bölgesel veri üssü olma hedefi açısından çok yerinde bir atılım” diye konuşan Bakan Arslan, şöyle devam etti: “Bilgiyi üretmeyen, ürettiği bilgiyi ürüne dönüştüremeyen ve bunu dünyaya pazarlayamayan ülkelerin gelişmelerinin kalkınmaları mümkün değildir. Başka ülkelerin teknolojilerini kullanmak, ülke kaynakları açısından da, ülke çıkarları açısından sürdürülebilir bir durum değildir.”


Güçlü bir iletişim altyapısının önemini vurgulayan Bakan Arslan şöyle devam etti: “Allah göstermesin bir bölgemizde oluşabilecek doğal bir afette veri iletişimini ve interneti sağlamak için bu hat önemli bir alternatif olacaktır. Geçmiş deneyimlerimizde gördük ki doğal afetlerde büyük felaketlerde internet ve veri aktarımı hayati öneme sahiptir.


Türk Telekom CEO’su Dr. Paul Doany de etkinlikte yaptığı konuşmada Türk Telekom olarak Türkiye’yi bölgede ‘dijital üs’ haline getirme hedefiyle çalışmalarımızı sürdürüyor, yurt içinde ve yurt dışında yaptığımız yatırımlarla altyapımızı sürekli güçlendiriyoruz. Bu önemli projede, iştirak şirketimiz Türk Telekom International ile tek Türk şirketi olarak yer almaktan gurur duyuyoruz. Türkiye, tarih boyunca sahip olduğu kıtalar arası köprü olma özelliğini, Batı Avrupa’dan Orta Doğu ve Güney Doğu Asya’ya uzanan SEA-ME-WE 5 ile de sürdürdü. Bu proje, şirketimiz adına, bireysel ve kurumsal tarafta her geçen gün hızla artmakta olan veri talebini karşılamak için de çok önemli bir adım olmuştur” dedi.

Yorumlar

Daha Fazla Haber
ANKARA
İşsizlik oranı 19 aydır tek hanede
MUĞLA
Muğla Büyükşehir’den yakacak desteği
GENEL
Cumhurbaşkanı Erdoğan: Sizinle bizim aramızda niyet ve anlayış farkı var!
ANKARA
Yeni nesil POS’lar için erteleme talebi
GENEL
İnşaat maliyetlerinde ‘malzeme ve işçilik’ fiyatları uçurdu!
BURSA
Bursa’da Başkan Bozbey gazetecilerle buluştu
ANKARA
İletişim Başkanı Altun’dan 10 Ocak mesajı
DÜZCE
Düzce’de uyuşturucu operasyonuna 2 tutuklama
BİLECİK
Pazaryeri Kınık Köyü’nde çömlek atölyesinde yangın!
İSTANBUL
ON Dijital Bankacılık’ta masraf yok!