Libya’nın başkenti Trablus’ta Uluslararası Havaalanı, kontrolünü elinde tutan Zintan bölgesinden isyancılar ve havaalanı ile çevresini kontrol altına almak isteyen başka bir isyancı grubun saldırısına uğramıştı. Havalimanı kapatılırken, 13’ün üzerinde uçak yakılarak kullanılamaz hale gelmişti. Bölgede çatışmalar sürerken Libya’daki bakanlık tarafından işçilere ülkeden ayrılmaları söylenmişti. Bunun üzerine ABD, İngiltere, Türkiye’nin büyükelçilik görevlileri bölgede yaşayan Türk işçileri ile birlikte Libya’yı terk etmişti.
1 BUÇUK AY BOYUNCA FABRİKADA KURTARILMAYI BEKLEDİLER
Yaşanan çatışmalar nedeniyle bölgede şirketlerde çalışan işçilerin bir kısmı, yollarda can güvenliği olmaması ve kaçışların engellenmesi için yolların kumlarla kapatılması nedeniyle ülkeden çıkamadı.
Havaalanından Tunus’a veya başka bir yere kaçabilecek diğer yollarından silahlı grupların kontrolü altına girmesi Türk işçileri mahsur kaldı. Yaklaşık bir buçuk aydır fabrikada kurtarılmayı bekleyen Türk işçiler, yollardaki can güvenliğinin sağlanamaması nedeniyle gidemedi. Libya’dan kaçmak için yola çıkan birçok Türk işçisi ve Libyalının da kaçarken önlerinin kesildiği ve paraları ile pasaportlarının alınarak eziyet edildiği öğrenildi.
DAĞ YOLLARINDAN TEHLİKE İÇERİSİNDE TUNUS'A VARDILAR
Libya’da durumlar bu şekilde sürerken bölgedeki bir un fabrikasında çalışan Türk işçileri Ferhat Kaya, Zafer Çalışkan ve Eyüp Kaya, karayolu yerine dağ yolundan giderek Tunus istikametine doğru kaçmaya başladı. Çalıştıkları fabrikanın sahibi tarafından, yollarının kesilme tehlikesine karşın Tunus sınırına kadar götürüldü. Ellerinde pasaportları olduğu için Tunus’a geçen Ferhat Kaya ve diğer işçiler sınırda Mısırlı ve Libya’dan kaçanların yoğunluğu ile karşılaştı.
"LİBYA'DAN KAÇMAK İSTEYENLER SİLAHLI GRUPLAR TARAFINDAN GASP EDİLİYORDU"
Birçoğunun vize sorunu nedeniyle sınırda büyük sıkıntı çektiklerini, kendilerinin ise can güvenliklerinin bulunmadığı bölgeden çıkmalarına sevindiklerini belirten Ferhat Kaya, “Çalıştığımız fabrika Trablus uluslararası havalimanına 2 buçuk kilometre mesafede bir süre önce çıkan çatışmalar sonucu hava limanında 13’ün üzerinde Libya uçağı yakıldı. Havalimanı kapatıldı. Çatışmalar günlerce devam etti. Zaman zaman bulunduğumuz fabrikaya kadar çatışmalar devam etti. Bölgede istikrarsızlık nedeniyle tüm kaçış yolları kapatıldı. Kaçışları engellemek için ana yollara kum döküldü. Farklı yollardan kaçmak isteyenlerin ise önleri silahlı gruplar tarafından kesilerek pasaportları, paraları ve eşyaları gasp edilip kötü muamelede bulunuluyordu. Büyükelçilikle telefonda konuştuk. Fabrikada üç Türk, Nijer ve Mısırlı olmak üzere 30 işçi dışarı çıkamıyorduk. Günlerce Fabrikada kurtulmayı bekledik. Büyükelçilik yetkilileri Tunus’a kaçabilmemiz için bir iki nokta söylediler fakat o noktalara gitmek için yollar silahlı gruplar tarafından tutuluyordu. Fabrikanın sahibi Hacı Misbah Nail’in oğlu ve bölgeyi bilen birkaç adamı ile birlikte Türk işçiler olarak bizi iki arazi aracı ile önden kontrol eden bir rehber aracılığı ile dağ yollarından ve patikalardan kaçarak Tunus sınırına getirildik. Sınırda birçok ülkeden ve Libya’dan insanlar Tunus’a geçmek için bekliyordu. Vize ve oturum sıkıntısı nedeniyle çile çekiyorlardı. Biz pasaportlarımızı kaptırmadan geçtiğimiz için önce Tunus’a geçtik sonrada Türk Hava Yolları ile İstanbul’a geldik. Buradan da ben ve Zafer Çalışkan Gaziantep’e geçerken iki çocuk babası Eyüp Kaya ise Çorum’a gitti. O iç savaş ortamından kaçıp Türkiye’ye gelebildiğim ve çoluk çocuğuma kavuşacağım için çok mutluyum. Libya'da istikrar sağlanmadığı sürece bir daha gitmeyeceğim” dedi.
Son yaşanan olaylardan dolayı Libya’yı yarım milyondan fazla insanın terk ettiği, sorunun devam etmesi halinde 3 milyondan fazla kişinin bu olaydan etkileneceği kaydedildi.