Yaklaşık 400 delegenin katıldığı toplantıya 50 farklı ülkeden Arktik ve Antarktika konusunda uzman çok sayıda deniz bilimci, hukukçu ve uzman iştirak etti. Antarktika'nın geleceğine dair görüşlerin paylaşıldığı toplantının gündemi, küresel iklim değişikliğinin buzullar ve ekosistem üzerindeki etkileri oldu. Doğa dostu çözüm önerilerinin ve çevre politikalarında en iyi yaklaşımların ele alındığı toplantıda, bilimsel araştırmalara ve doğal rezervlerin korunmasına yönelik uluslararası kararlar alındı.
Prof. Öztürk, Türkiye’nin kıtadaki varlığını güçlendirmek amacıyla 25 Kasım 2014 tarihinde Antarktika’ya doğru yola çıkmış, dört aylık bir keşif yolculuğunun iki ayını Antarktika’daki Japon üssünde geçirmişti. Güney Okyanusu’ndaki kirlenme ve asitleşmeden Antarktika’nın kıyısal ekosistemi ve canlı kaynaklarına kadar geniş bir yelpazede araştırma yapan Öztürk, birçok üniversitenin ortak çalışmasıyla oluşturulan 15 kişilik TuARK ekibine başkanlık yaparak bir kez daha Antarktika’ya gidecek ve bilimsel araştırmalarda elde ettiği verileri, gelecekteki Türk üssü için rapor haline getirecek. TuARK, Türkiye’yi Antarktika’nın dünya üstünde hiç el değmemiş tek doğa parçası olarak, “doğa rezervi” statüsünde korunmasına dair söz hakkına sahip olan 28 ülkeden biri haline getirmeyi hedefliyor.
Türk bilim adamına japonya'dan madalya
Türk bilim adamına japonya'dan madalya
EditorBulgaristan’ın başkenti Sofya’da 38'incisi düzenlenen Antarktika Taraflar Toplantısı’nın açılış töreninde, Türkiye’yi temsil eden İstanbul Su Ürünleri Fakültesi Öğretim Üyesi ve Türk Deniz Araştırmaları Vakfı (TÜDAV) Başkanı Prof. Dr. Bayram Öztürk’e Japon Heyeti Başkanı Prof. Shirasai tarafından madalya takdim edildi.
Yorumlar