Yıllık ortalama 600 bin Arap turistin bölgeyi tercih ettiğini belirten Akkuş, hedeflerinin 1 milyon turist olduğunu açıkladı. Bursa Valiliği, Büyükşehir Belediyesi Kültür Turizm İl Müdürlüğü ve TÜRSAB olarak beraber çalışmalar yaptıklarını ifade eden Akkuş, “80’li yıllarda ciddi şekilde Arap turizmi vardı. Bursa Arap turizmiyle kalkıyor, Arap turizmiyle yatıyordu. Bursa’nın mahallelerinde, emlakçilerinde Arapça yazılar oluyordu, ama daha sonra Araplar gelmez oldu. Bundan 4 yıl öncesine kadar Arap turizmine dair hiçbir şey yoktu. 4 yıl evvel eski valimiz sayın Şahabettin Harput ve TÜRSAB olarak turizm sektörü temsilcileriyle beraber Dubai’de bir fuara katıldık. Bursa’yı en iyi şekilde anlatmak ve Bursa kebabını ikram etmek şartı ile Arapları Bursa’ya davet ettik. 4 yıldan bu yana da ciddi gelişmeler oldu” dedi.
“80’Lİ YILLARI YAKALADIK”
Arap turizminde 80’li yılları yakalamaya başladıklarını ifade eden Akkuş, “Arap fuarı yapıldı. 2013 bizim için çok önemli bir yıldı. Bursa’mız orta doğuda turizm başkenti seçildi. En az Bursa’da 20 tane acentamız sadece orta doğu turizmiyle ilgileniyor. Arap turistler artık mülk almaya, yatırım yapmaya, emlak almaya başladı. Bu bizi çok sevindiriyor. Yazın Uludağ’daki otellerin kapalı olmaması gerekiyor. Oradaki meslektaşlarımıza bir duyuru yapıyoruz. Uludağ’ın yazın da çalışmasını istiyoruz” diye konuştu.
2014 yılında 500 bin Arap turist hedeflerini ifade eden Akkuş, “Arap turizmi ile ilgili Bursa bölgemize geçen sene 200-250 bin civarında turist geldi. 2014 yılında ise bu rakamın 400-500 bine ulaşacağını düşünüyoruz. Alt yapıyla ilgili eksiklerimizi tamamladığımızda 500 bin olan hedefimize ulaşacağımızı düşünüyoruz. Bu da Bursa’ya 1 milyon gelir getirir” dedi.
“6 BATILI TURİSTİN BIRAKTIĞI DÖVİZİ 1 ARAP TURİST BIRAKIYOR”
"Bazı Arap turistler daire ve villa kiralıyorlar. Hatta satın almak istiyorlar. Bazı acentelerimiz sayesinde onlara yardımcı oluyoruz" diyen Akkuş, "Biz özellikle Arap turistlere yakın davranmaya çalışıyoruz. 6 batılı turistin bıraktığı dövizi 1 Arap turist bırakıyor. Arap aileleri kalabalık nüfuslu ve para harcamaktan korkmayan insanlar. Bursa’ya gelen Arap turistlerin çoğu orta gelirin üstünde gelire sahip. Geçen sene gelen Arap turist, bir dahaki sene de gelmek istiyor. Gelemese de akrabalarını, arkadaşlarını yönlendiriyor. Çünkü aradığı rahatlığı burada buluyorlar. Buralardan ev alıyorlar. Arap turistler genelde kapalı olduklarından deniz kıyısı gibi yerleri sevmiyorlar. Daha çok ormanlık ve serin yerleri seviyorlar. O yüzden genel tercihlerinde Uludağ bulunuyor” şeklinde konuştu.
ARAPLARIN ALIŞVERİŞ TUTKUSU
Öte yandan Bursa’nın tarihi yerlerini gezmeye gelen Arap turistler, alışveriş merkezlerine de büyük rağbet gösteriyor. Günlük 500-600 dolayındaki turistin alışveriş merkezlerine geldiğini ifade eden yetkililer, alışveriş kültürü yüksek olan Arapların piyasayı da canlandırdığını ifade etti.
Ramazan ayından sonra yaz mevsiminde kaplıca, şelale ve tarihi camileri gezmek için gelen Arap turistler, havaların sıcak olması sebebiyle serin alışveriş merkezlerine rağbet gösteriyor. Korupark Alışveriş Merkezi’ne günlük 500-600 dolayındaki turistin geldiğini ifade eden Korupark AVM Pazarlama Müdürü Feyza Acar Sönmezer, “Bursa çok ciddi anlamda turist çeken bir şehir. Alışveriş merkezlerimiz, tarihi yerlere yakın ve biraz da serin olmaları sayesinde Arap turistlerin tercih ettiği mekanlar. Oldukça da iyi alışveriş yapıyorlar. Türk damak tadının lezzetlerini denemek için alışveriş merkezimize geliyorlar. Ramazan ayında çok durgundu. Günde 180-200 kişi gelirken, şu anda günlük Arap turist sayısı 500-600 kişiyi buldu” diye konuştu.
Turizimcinin gözdesi araplar
Turizimcinin gözdesi araplar
EditorTürkiye Seyahat Acenteleri Birliği (TÜRSAB) Güney Marmara Bölgesel Yürütme Kurulu Başkanı Mehmet Akkuş, Arap turistlerin Güney Marmara'ya son 3 yıldır büyük ilgi gösterdiğini söyledi.
Yorumlar