Kategoriler

Tsunami Bursa'yı da vurabilir

Japonya-Türkiye ortaklığı ile 'Etkin Risk Değerlendirmesine Yönelik Kapasite Geliştirilme Projesi' kapsamında Türkiye'deki tek pilot il olan Bursa'nın 'İl Afet Risk Azaltma Planı' hazırlanacak. Mimar ve Mühendisler Grubu (MMG) Bursa Şubesi'ne konuk olan Japon Afet Yönetim Uzmanı Prof. Dr. Owada Kiyotaka, tecrübelerini mimar, mühendis ve şehir plancı üyelerine anlatı.

Japonya-Türkiye ortaklığı ile gerçekleşen 'Etkin Risk Değerlendirmesine Yönelik Kapasite Geliştirilme Projesi' organizatörlerinden Owada, Eylül-Ekim ayları gibi başlayıp, 1 yıl boyunca Bursa'nın risk değerlendirmesine yönelik çalışacaklarını ifade etti.

Bursa'nın risk değerlendirmesinde, bizzat kendisinin de çalışacağını söyleyen Kiyotaka, şunları dile getirdi: "Bursa'daki risk değerlendirmesi; deprem, tsunami, heyelan ve insan kaynaklı afetler konularında yapılacak. Bunlar yapıldıktan sonra ise benim sorumlu olduğum bölüm planlama konusunda, yani İl Afet Risk Azaltma Planları konusunda çalışmalar olacak. Bunlar çıktı olarak da değerlendirilecek. Bu çıktılarda risk değerlendirmesi, tehlike ve risk haritaları gibi sonuçları da göreceğiz."

Bu çalışmaları yürütürken en önemli işbirliği kuruluşunun Bursa Büyükşehir Belediyesi olacağını kaydeden Kiyotaka, "Risk değerlendirmesinin yapılmasında önemli verilere ihtiyacımız var ve Bursa Büyükşehir Belediyesi, Bursa'yla ilgili tüm verilere sahip bir kurum. Risk değerlendirmesinin yanı sıra diğer çalışmalarımızda da Bursa Büyükşehir Belediyesi'nin verilerinden faydalanacağız." diye konuştu.

JAPONYA'NIN DA 'TOKİ'Sİ VAR

Japonya'da yaşanan depremlerin ardından yürütülen kentsel dönüşüm faaliyetleri hakkında da bilgi veren Kiyotaka, kentlerin eski yapısının korunarak dönüşüme tabi tutulması gerektiğini belirtti. Japonya'da da Türkiye'deki TOKİ'ye benzer bir kurum olduğunu ifade eden Kiyotaka, şöyle konuştu: "Japonya'da geleneksel ve uzun evler hakikaten tükenmeye yüz tutmuş evlerdir. Şimdi o evlerin yeniden yapılması mümkün. Herkes zayıf olduğunu ifade ediyor bu evlerin ama duvarlarını düzgün bir şekilde yapıp, gerekli onarımlar yapıldığı zaman evler hayatta kalabiliyor. Fakat yerel yönetimdeki insanlar bu duruma sıcak bakmıyor. Çünkü yapması zor ve zaman alıyor. Bu yüzden şehrin eski halinin korunması çok zor. Ama ben bu durumun mümkün olduğunu düşünüyorum. Japonya'nın eski yapısının korunmasını isteyen benim gibi birçok insan da var. Döner sermaye sağladığı katkı açısından yerel yönetimler yüksek gökdelenler dikmeyi tercih ediyor. Japonya'da da Türkiye'deki TOKİ'ye benzer devlete ait kurumlar var. Tabi ki uzun binaların da zararları var, deprem olduğunda çok fazla sallanabilirler. Bu yüzden üst katlarda oturan insanlar asansörden kaçacağı için kaçmaları uzun zaman alabiliyor. Japonya'da 2011'de meydana gelen deprem sonrasında vatandaşlar alt katlarda oturmayı tercih ediyorlar."

"TSUNAMİ BURSA'YI DA VURABİLİR"

Owada Kiyotaka, programın soru cevap kısmında kendisine sorulan, "Bursa'da tsunami olma olasılığı nedir?" sorusuna, "Denize kıyısı olan yerlerde tsunami olma olasılığı her zaman vardır. Bu durum göz ardı edilemez." cevabını verdi. MMG Bursa Şubesi Başkanı Ali Yılmaz ise Bursa için deprem riskinin önemli bir risk olduğunu dile getirdi.
Yorumlar

Daha Fazla Haber
GENEL
CHP GÖMEÇ İLÇE BAŞKANI ÖZKAN GÜVEN’DEN ÇOCUKLARA DESTEK AÇIKLAMASI
BURSA
Başkan Bozbey, “Cami üzerinden siyaset yapana lanet olsun”
BURSA
ÖZHAN MARKETLER ZİNCİRİ’NİN NİLÜFERKÖY ŞUBESİ AÇILDI
BURSA
Bursa’da Feryal Öney ile türkü dolu gece
BURSA
Osmangazi’nin asfalt mesaisi
BURSA
YAŞAM TARZINI DEĞİŞTİRMEK DİYABETİ ÖNLÜYOR
BURSA
Enes Çelik Mudanya Üniversitesinde öğrencilerle buluştu
BURSA
İsmail Hakkı Tonguç Bağış ve Şiir Kütüphanesi açılıyor
BURSA
Diyabete dikkat çekmek için mavi balonlar gökyüzüne bırakıldı
BURSA
Nilüfer'den tıbbi ve aromatik bitkilere değer katacak yatırım