FEDERASYON PLANI
PYD, hayalini kurduğu federatif yapının zeminini hazırlamak için düğmeye bastı. Sınırın Suriye tarafında ve Türkiye hattına yakın Afrin, Kamışlı bölgesinde ilan edilecek federatif yapı çerçevesinde Suruç, Nusaybin ve Güneydoğu'da bir çok il ve ilçenin oluşturulacak yeni haritaya dahil edilmesi planları yapılıyor. Siyasi çözümün belirsizliği de PYD'yi cesaretlendiriyor.
AMAÇ KANTONLARI BİRLEŞTİRMEK
Suriye'de 2013 yılında Afrin, Kobani ve Kamışlı'da tek taraflı kanton ilan etme sürecini başlatan PYD, bir sonraki adım olan federatif yapı projesini başlatmak istiyor. Suriye rejiminin Kamışlı'daki tüm noktalardan çekilmesi talep ediliyor. Kamışlı'nın sözde Batı Kürdistan bölgesinin başkenti olarak ilan edilmesi planlanıyor. Bir sonraki safhada ise Suruç, Ceylanpınar, Nusaybin ve Akçekale ile birlikte Güneydoğu'da bir çok il ve ilçenin haritaya dahil edileceği iddia ediliyor.
AFRİN KOBANİ BAĞLANTISI İLK HEDEF
PYD, özerk federal bölge ilanı ile birlikte halen bir kısmı muhalif ve IŞİD'in kontrolünde olan Afrin - Cerablus hattına saldıracak. Kandil'den gelen talimat doğrultusunda mart ayı içerisinde Mera, Munguç ve Cerablus yönünde yeni bir saldırı dalgası ile 3 alternatifli plan devreye sokulacak. Hangi yönde ilerleme kaydedilirse, o noktaya yoğun destek verilerek Batı Kürdistan projesinin önündeki Afrin - Kobani bağlantısının sağlanmasının önündeki bütün engeller ortadan kaldırılmış olacak. Irak sınırında Yarubuyi ile Afrin bölgesi arasında 670 kilometrelik alan tamamı ile PYD kontrolüne geçecek.
PYD - REJİM GERGİNLİĞİ
Batı Kürdistan'ın ilanı ile birlikte başkent olması planlanan Kamışlı da son 3 gündür PYD ile rejim arasında gerginlik yaşanıyor. PYD, rejim birliklerinin, bölgesinden tamamen güçlerini çekmesini isterken rejim bunun sürece yayılması konusunda ısrarcı davranıyor.
OPERASYON GENİŞLER!
Ankara planı hayali olarak niteliyor. PKK ve PYD'nin Güneydoğu'nun bazı il ve ilçelerinde başlattığı yeni terör dalgasına karşı kapsamlı operasyonlar yapan Türkiye'nin, operasyon alanını Kandil'den Kobani'ye kadar genişletmesi muhtemel görünüyor. Terörle mücadelenin yaşandığı bölgelerde sivil halkın yüz vermediği PKK ve PYD'nin, Kuzey Suriye'de yaşayan Kürtlerden de destek alamayacağı, bölgedeki Arapların büyük öfkesine neden olacağı belirtiliyor.
ABD: TANIMAYIZ
ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Mark Toner, terör örgütü PKK/PYD'nin , Suriye'deki olası bir özerklik ilanını tanımayacaklarını söyledi. Toner, günlük basın toplantısında PYD'nin Suriye'nin kuzeyinde federatif bir yapılanma içinde olduğuna dair haberlerle ilgili soruları yanıtladı. Bu haberleri takip ettiklerini belirten Toner, “Suriye'nin kuzeyinde hiçbir özerk, yarı özerk bölgeyi tanımayacağız” dedi. Toner, Suriye'nin bütünlüğünü koruyacak bir yönetimi desteklediklerini ifade ederek, şöyle devam etti: “Bu durum, Cenevre'de bulunan ilgili tarafların birlikte tartışması ve karar vermesi gereken bir durum. Daha geniş anlamda da Suriye halkı tarafından kabul edilmelidir.” Mark Toner, Suriye'nin toprak bütünlüğü ve birliğini koruyacak bir siyasi oluşumu desteklediklerini kaydederek, özerk bölgelerin oluşmasının buna engel teşkil edeceğini dile getirdi.
ANKARA'DAN REST
PYD'nin federatif yapı planıyla ilgili Reuters haber ajansına konuşan ismi açıklanmayan bir Türk Dışişleri yetkili, Ankara'nın, Suriye'nin ulusal bütünlüğünü savunduğu, tek taraflı federasyon ilanının ise geçerli olmayacağını vurguladı. Türk Dışişleri yetkilisi, “Suriye'nin hükümet şekli ve idari yapısı Suriye halkının tüm kesimleri tarafından yeni bir Anayasa doğrultusunda belirlenecektir. Bunun dışında, tek taraflı tasarrufların hiçbir geçerliliği olamaz” dedi. Birleşmiş Milletler Suriye Özel Temsilci Yardımcısı Remzi Ezzeldin Remzi, PYD'nin Suriye'nin kuzeyinde federasyon ilan etmeye hazırlandığına ilişkin bir soruya, “BM'nin bu konudaki pozisyonu net. Konuştuğumuz bütün Suriyeliler toprak bütünlüğünün önemini vurguluyor. Suriye'nin gelecekteki yapısına Suriyelilerin kendisi karar verecek. Söylenenlerden açıklamayı yapanların kendisi sorumludur” cevabını verdi.