Kategoriler

Taşıma suyla hayat sürdürüyorlar

Trabzon’da sahil yolundan 700 metre uzaklıktaki Yalıboyu köyünde yıllardır taşıma su ile hayatları sürdürüyorlar.

 Trabzon’un Araklı ilçesinde bulunan Yalıboyu köyünde yaşayan vatandaşlar, 21. yüzyılda halen taşıma su ile hayatlarını sürdürüyor. Sahile inerek çeşmelerden bidonlara su dolduran köylülerin tek isteği evlerinde şebeke suyu kullanabilmek. Kurdukları 750 litrelik bidonlarla evlerine su basan köylüler, bu suyu sadece tuvalette ve çamaşır yıkarken kullanıyor. Su olmadığı için tarım yapılamayan köyde, vatandaşlar yıkanmak için derelere ve denizlere gidiyor. Su olmadığı için vatandaşlar birbirleriyle kavga ederken, yeni yapılan inşaatta taşıma su ile ev yapılmaya çalışılıyor.

Evine kurduğu düzenekle tuvalete su basan İbrahim Dilber, abdest bile alamadıklarını belirterek, “Su 2 saat veriliyor, ondan sonra bunu 3 gün kesiyor. Abdest alamıyoruz, banyo yapamıyoruz. Hiç bir şey yapamıyoruz. Fındık mevsimi geliyoruz fındıktan terlemişiz üzerimiz toz banyo yapacağız su yok yapamıyoruz yıllardır bu böyle devam ediyor” dedi.

İstanbul’da yaşayan ve her yıl fındık mevsiminde köyüne gelen Ertan Çınar, çamaşırlarını derede yıkadıklarını kaydederek, “Her yıl fındık zamanında geliyoruz. Her sene geldiğimizde önceden başlayan bir su sorunu var. Bu haneler kışın bir şekilde halledebiliyorlar ama yazın herkes para ile birlikte su almaya çalışıyor. Biz bu suyun temiz olmasından geçtik. Artık tuvaletlere, çamaşırlara kullanmak istiyoruz. Ailemi aldım Yalıboyu deresine giderek burada çamaşırlarımızı yıkadık” ifadelerini kullandı.

65 yaşında olan ve bugüne kadar köylerinde hiç su görmediklerini ifade eden Behice Dilber, “İstanbul’da oturuyorum buraya ne zaman gelsem su taşıyorum. Su yüzünde mahallemizde birbiriyle konuşmayan insanlar var. Herkes susuz. Denize gidiyor yıkanıyoruz. 65 yaşına geldim su görmedim bir şey görmedim” şeklinde konuştu.

Taşıma su ile değirmen döndürmeye çalıştıklarını ifade eden Cemal Dilber, “Belediye olmuşuz halen daha suyumuz yok. Oyları gelip köyden alıyorlar daha sonra köyümüze daha uğramıyorlar. El yıkamaya suyumuz yok. Taşıma su ile değirmen çalışır mı o misal epey zamandan beri uğraşıyoruz” diye konuştu.

Yorumlar

Daha Fazla Haber
BURSA
BURSA’DA KADIN EMEĞİ SANAYİNİN KALBİNDE!
BURSA
MESLEKİ VE TEKNİK EĞİTİMDE YENİ OKUL TÜRLERİ İÇİN AKBAŞ HOLDİNG’DEN GÜÇLÜ DESTEK
BURSA
BAŞKAN ACAR, 10 OCAK ÇALIŞAN GAZETECİLER GÜNÜ’NÜ KUTLADI
BURSA
Büyükşehir’in ‘çiftçiye nefes olacak’ yatırımı Balıkesir’e örnek oldu
BURSA
Başkanlar gazetecileri ağırladı
BURSA
BTSO’da Yeşil Dönüşüm ve Sınırda Karbon Toplantısı
BURSA
10 Ocak Çalışan Gazeteciler Günü
GENEL
BEYLİKDÜZÜ BELEDİYESİ’NDEN MİNİKLERE SIFIR ATIK EĞİTİMİ
GENEL
CHP’li Gürsoy’dan ayrımcılığa sert tepki:
BURSA
10 Ocak Çalışan Gazeteciler Günü