Kategoriler

Tarihi cami üzerine papaz okulu açılıyor

Sosyalist Tito döneminde çürümeye terk edilen, tarihî İmaret Camii'nin temelleri üzerine şimdi de papaz okulu inşa ediliyor.

 Türkiye Gazetesi’nden İrfan Özfatura’nın haberine göre Makedeonya Hükümeti yanındaki tarihi İmaret Camii Şerifi temelleri üzerine Papaz Okulu kuruyor.

Keyfi uygulamaları ile ülkenin en az % 40'ını teşkil eden Müslümanları yok sayan Makedon Hükümeti bu defa Ohri Kalesi yanındaki tarihi İmaret Camii Şerifi temelleri üzerine Papaz Okulu kuruyor.

Yapıldığı yıllarda (1491) Hünkar ya da Fatih Sultan Mehmed adıyla anılan külliyeyi Evliya Çelebi de ziyaret ediyor. Ünlü Seyyahımız zikrolunan caminin etrafında zaviye, mektep, medrese, aş evi, depo, tımarhane bulunduğunu açıklıyor. “Ol mahalde Türkler meskundur, namazlarını kalabalık bir cemaatle kılarlar” diyor.
 Tito Yugoslavyası sosyalist görünse de her kesime aynı mesafede durmuyor, 1945 yılında Türk aileler mahalleden çıkartılıyor. Ne bir özür dileniyor, ne de malların iadesi gündeme geliyor.
İmaret Camisinin metruk kalması kendi kendine harap olması bekleniyor. Ancak mübarek mescid ayakta kalıyor. 2000 yılında “UNESCO koruması altında olmasına rağmen” VMRO iktidarı tarafından ortadan kaldırılıyor. Güya altında Klement devrinden kalma meçhul bir kilise aranıyor. 2007 yılında bu tarihi alana sanat değeri olmayan beton bir kilise yaptırılıyor.. Sonra çember git gide daraltılıyor ve Rumeli Müslümanlarının çok değer verdikleri, Yusuf Sinaneddin Çelebi (Vefatı 1493) türbesinin hemen yanında bir papaz okulu inşası başlıyor.

Böyle antik bir bölgeye fütursuzca temel atmak sanat tarihçileri çileden çıkarsa da hükümet aldırmıyor.
Bu konuda görüşlerini aldığımız Ohri E. Müftüsü Afrim Celili “Bu alan 4500 metrekare olup vakfımıza aittir. Civarında da Türkler meskundu ki hala “İmaretli” soyadını taşırlar. Bize sadece türbe alanı kadar (27 metre kare) yer verdiler. Şimdi türbenin hemen yanına bir papaz mektebi kuruyor, tarihi dokunun üzerine beton döküyorlar. 90'lı yıllarda Emin Mahmud, Keşanlı ve Cürci bey camiini de yıkmağa kalktılar, direndik yıkamadılar. Papaz mektebine yer mi yok?Arkamızda durursanız bundan da geri adım atarlar. Burası Türkiye'nin kız kardeşidir, lazım Ankara sahip çıksın ona” dedi.


EVLİYA ÇELEBİ'NİN ANLATTIĞI YERDEN GERİYE TÜRBE KALDI

1670 yılında Ohri'yi ziyaret eden Evliya Çelebi söz konusu külliyeden sitayişle bahsediyor. Günümüzde ne mektep medreseden iz kalmış ne de şifahane ve bimarhane yerinde duruyor. Caminin asıl adı Hünkar ya da Fatih Sultan mescidi. Ancak Ohrizâde Yusuf Sinaneddin Efendinin kurduğu vakıf müslim gayri müslim ayırmadan yemek dağıttığı için halk arasında İmaret (aşevi) adıyla anılıyor. 12 bin civarında Müslümanın yaşadığı Ohri'de ciddi bir Mescid sıkıntısı çekiliyor. 1670 yılında Ohri'yi ziyaret eden Evliya Çelebi söz konusu külliyeden sitayişle bahsediyor. Günümüzde ne mektep medreseden iz kalmış ne de şifahane ve bimarhane yerinde duruyor. Caminin asıl adı Hünkar ya da Fatih Sultan mescidi. Ancak Ohrizâde Yusuf Sinaneddin Efendinin kurduğu vakıf müslim gayri müslim ayırmadan yemek dağıttığı için halk arasında İmaret (aşevi) adıyla anılıyor. 12 bin civarında Müslümanın yaşadığı Ohri'de ciddi bir Mescid sıkıntısı çekiliyor.

Yorumlar

Daha Fazla Haber
GENEL
GAZİPAŞA YAT LİMANI AÇILIŞ İÇİN GÜN SAYIYOR
GÜNCEL
SKD Türkiye, COP29’da “Yeşil Zeka” Paneli ile Yapay Zekanın İklim Eylemindeki Gücünü Vurguladı
GÜNCEL
BEYLİKDÜZÜ’NDE ÇOCUK İSTİSMARINA KARŞI FARKINDALIK EĞİTİMİ DÜZENLENDİ
BURSA
‘Caz Pazarı’ rüzgarı, Birsen Tezer'le esti
BURSA
BTSO Savunma Sanayi ve Havacılık Konseyi Çıtayı Yükseltti
GENEL
F4-E Phantom savaş uçağı 50. yıla özel havalandı
GÜNCEL
İstanbul’da ‘Kariyer’le üçüncü buluşmaya yoğun ilgi
GÜNCEL
Hatay Antakya’da 3 bine yakın afet konutu tamamlandı
GÜNCEL
Ziraat Bankası’ndan ‘logo değişim’ iddialarına yanıt
GÜNCEL
Geçici vergi beyan ve ödeme süreleri uzatıldı!