Kategoriler

seyyar berber dükkanında mesleğini icra etmeye çalışıyor

Irak'ın Musul kentinden kaçarak çadır kampta hayatta kalma mücadelesi veren Süleyman Faris, kendi imkanlarıyla yaptığı seyyar berber dükkanında mesleğini icra etmeye çalışıyor.

Terör örgütü DEAŞ, 10 Haziran 2014 tarihinde Musul kent merkezi ve çevre bölgelerini ele geçirdikten sonra keyfi uygulamalardan ötürü berberler mesleğini yapamaz hale gelmişti. Berberler ölüm tehdidi altında kepenk kapatmak zorunda kalmıştı.

Süleyman Faris'in hikayesi de Musul'daki birçok kent sakini ve meslektaşı berberlerden farklı değil. Henüz 20'li yaşlarında olan Süleyman, ailesiyle birlikte yaklaşık 7 aydır Musul'un doğusundaki Hasan Şam Çadır Kampı'nda yaşıyor.

AA muhabirine konuşan Süleyman, evlerinin yıkılmış olması ve "Eski Musul'da" yaşam için elverişli ortamın olmamasından kaynaklanan nedenlerden dolayı evlerine dönemediklerini söyledi.

DEAŞ'ın kenti ele geçirmesiyle birlikte kendisinin de hayatının tamamen değiştiğini belirten Süleyman, militanların talimatları doğrultusunda saç kesimi yapması gerektiğini, sakal tıraşına ise izin verilmediğini aktardı.

Süleyman, "Hal böyle olunca dükkanı kapatıp, binlerce berber gibi ben de evimde oturmaya başladım." dedi.

Operasyon sonrası Hasan Şam Çadır Kampı'na yerleştiklerini anlatan Süleyman, binlerce ailenin yaşadığı kampta kendi imkanlarıyla seyyar bir berber dükkanı açma kararı aldığını ifade etti.

Süleyman'ın seyyar dükkanı, iki şarjlı tıraş makinesi, iki masa, bir sandalye ile küçük bir aynadan ibaret. Süleyman dükkanına mensubu olduğu "Luweys" aşiretinin ismini verdi.

Berber Süleyman:

"Yaklaşık 7 ay önce Musul'daki operasyon sırasında evimi terk etmek zorunda kaldım. Buraya gelince mesleğimi icra edebileceğimi düşündüm. Çünkü binden fazla ailenin yaşadığı bu kampta tek bir berber yoktu. Ben de çevreden topladığım atık plastik ve direklerden gördüğünüz bu seyyar dükkanımı yaptım. Burada hem para kazanıyorum hem de halkın ihtiyacını gideriyorum."

"Kamp sakinlerinin mali durumu belli ve neredeyse hiç paraları yok." diyen Süleyman, "Bu yüzden müşterilerimden herhangi bir sabit fiyat teklifinde bulunmuyorum. Bir tıraş için 40 cent ile 2 dolar arasında para alıyorum. Bazıları ise bunu verecek durumda olmadığından dolayı borç yazılmasını istiyor." dedi.

Süleyman, en kısa zamanda kentine dönmek, eğitimine devam etmek ve dükkanını tekrar açmak istediğini söyledi.

Irak Başbakanı Haydar el-İbadi, 10 Temmuz 2017 tarihinde Musul'un tamamen DEAŞ'tan temizlendiğini kaydetmişti.

Yorumlar

Daha Fazla Haber
BURSA
Osmangazi Belediyesi’nden Dünya Diyabet Günü farkındalık etkinliği
GÜNCEL
BİK seçimlerine aday Demir ve Avcı Zonguldak’ta
GENEL
Marmara’da gece feribot yolcularına özel kampanya
GENEL
İYİ Partili Vekil Akalın kumar bağımlılığına dikkat çekti!
GENEL
Şile’de balıkçı teknesi battı! 1 kayıp… Aramalar şafak vaktiyle devam edecek
GENEL
İş insanı Komeil Azad, Van’da fabrika kuracak
BURSA
Osmangazi Belediyesi ekmeği sofralara ücretsiz ulaştırıyor
BURSA
Burfaş B Kafe, artık Orhangazi’de
BURSA
İnegöl Belediyesi’nden Akademik Çalışmalara Tam Destek
GÜNCEL
AİLE VE SOSYAL HİZMETLER BAKANLIĞI İLE HEPSİBURADA “TÜRKİYE’NİN GİRİŞİMCİ KADINLARI” PROJESİ İÇİN İŞBİRLİĞİ PROTOKOLÜ İMZALADI