Kategoriler

Şehitlikte yatan asker 'şehit' kabul edilmedi

9 Ekim 2000 tarihinde Tunceli’de operasyon dönüşü Serik suyuna düşerek hayatını kaybeden ve daha sonra düzenlenen törenle Adıyaman Şehitliğine defnedilen Piyade Er Muhammed Yordam, şehitlik kapsamına alınmadı.

 Edinilen bilgiye göre, 9 Ekim 2000 tarihinde Tunceli’de askeri görevini yapan Piyade Er Muhammed Yordam, operasyon dönüşü Serik düşerek hayatını kaybetti. Yaşanan talihsiz olay sonrasında Piyade Er Muhammed Yordam için Adıyaman’da tören düzenlendi. Düzenlenen törene Adıyaman’ın il protokolü ile askeri erkan ve onlarca vatandaş katıldı. Evli ve 2 çocuk babası olan Piyade Er Muhammed Yordam’ın cenazesi Adıyaman Ulu Camide kılınan cenaze namazının ardından gözyaşları içerisinde Adıyaman Belediyesi Şehitlik Mezarlığına defnedildi. Piyade Er Muhammed Yordam’ın ailesine 13 Ekim 2000 tarihinde zamanın Kara Kuvvetler Komutanı Orgeneral Hilmi Özkök tarafından Şehit Taziyet Belgesi gönderildi. Gönderilen belgede, “Değerli oğlunuz P. Er. Muhammed Yordam’ın onurlu görev uğrunda Allah'ın taktiri ve mevkilerin en yüksekliği olan şehitlik mertebesine ulaşmasından büyük acınızı paylaşırız” denildi.

Ancak şehitlik kapsamına alınan Piyade Er Muhammed Yordam’ın ailesine bir süre sonra evraklar gönderilerek, şehit olmadığı belirtildi. Eşinin şehitlik kapsamına alınmamasına tepki gösteren Piyade Er Muhammed Yordam’ın eşi Sunay Yordam, şehit kocasına önce şehitlikverildiğini ama daha sonra nedense şehitlik unvanının verilmediğini ve kocasının Adıyaman Şehitlik mezarlığında gömüldüğünü belirtti. Sunay Yordam, daha önceden yüzlerce yere başvurduğunu, eşinin şehitlik unvanını alıp resmi evraklarda da belirtilmesi için yoğun çaba sarf ettiğini ama maddi imkansızlıklar nedeniyle dava açamadığını belirtti. 2 çocuğuyla yaşam mücadelesi veren Piyade Er Yordam’ın eşi Sunay Yordam, ülkenin şehidine sahip çıkmasını istediklerini belirtti. Yordam, “Türkiye’de birçok acı yaşanıyor, şehitlerimiz gün ve gün artıyor. Gönül ister ki bizlerin çektiği sıkıntıları ve acıları kimse çekmesin. Ama maalesef ki bu acılar yaşanıyor ve yaşanmaya da devam ediyor. Eşimin şehit olması bizler için gurur verici bir duygu şehit eşi olmam da benim için büyük bir onurdur. Bizlerin üzüldüğü nokta eşimin 14 aylık vatani görevini yaparken bir şekilde şehit oluyor. Şehidimiz için burada törenler düzenleniyor ve şehidimiz burada öyle bir sahipleniliyor ki 'şehittir bizimdir diye' bize dahi gösterilmiyor. Ondan sonra şehit kapsamına alınmadığını çok acı bir şekilde öğreniyoruz. Benim eşim vatani görevini severek yapan bir insandı. Vatanı uğruna ölümü göze alan bir insandı. Eşimden bana geriye kalan 2 çocuğum oldu. Eşim şehit kapsamına alınmadı maalesef. Eşim o üniforma altında şehit oldu. Sonuçta eşim büyük bir törenle uğurlandı. Ve şehit kapsamına alındı daha önceden. Biz eşimin şehit olmasından gurur duyuyoruz. Bize gelen evraklar ve belgelerde şehittir denilen eşim mahkeme sonucunda şehitlik unvanını alamıyor. Ve eşimden kalan 2 çocuğum şehitlik yasalarının hiçbir hakkından da yararlanamıyor. Biz bu mağduriyetimizin giderilmesini istiyoruz. Eşim orada özel işi için bulunmuyordu. Orada çobanlıkta yapmıyordu bizlerin sürüsü de yoktu. Eşini çocuğunu bırakıp vatani görevi uğruna şehit düştü. Ve her ne şekilde olursa olsun eşimin şehit kapsamına alınmasını istiyorum” şeklinde açıklamalarda bulundu.

"EŞİM ŞEHİTLİKTE"
Önce şehit olan ve daha sonra şehitlik kapsamına alınmadığını belirten Piyade Er Muhammed Yordam’ın eşi Sunay Yordam, “Eşim şu an şehitlikte ve Adıyaman şehitlik mezarlığının ilk şehidi. O bana Rabbimin bir lütfü diyorum. Çünkü şehitlik kapsamında dünya gözüyle değerlendirilmeyen eşim, şehitlik mezarlığında bulunan şehitlere adeta bir komutan gibi ilk başta o şehitliğin o mezarlığın ilk şehidi” dedi.

Piyade Er Yordam’ın 16 yaşındaki Mustafa Yordam ise sürekli baba yokluğuyla yaşadığını belirterek, "Babamın en başta gururunu yaşıyorum. Babamın şehitlik belgesinin gerçekten verilmesini istiyorum. Küçüktüm o zamanlar bilmiyorum, sima olarak ta tanımıyorum ama her zaman boşluğu hissediliyor. İnsanın babasız yaşaması çok zor bir durumdur. Sonuçta anneniz sizin için çabalıyor ve bu çabası sırasında hiçbir kimsenin yanında olmadığını siz görüyor ve biliyorsunuz. Bilemiyorum yani Türkiye şehidine sahip çıkmalı” diye konuştu.

Daha sonra konuşan Piyade Er Muhammed Yordam’ın 15 yaşındaki oğlu Sait Yordam ise “Babamı ne kadar görmesem de onun şehitlik onurunu yaşamanın gururunu yaşıyorum. Her bayram olduğu gibi bu bayramda baba yokluğuyla bayramımız acı içerisinde geçiyor. Babamızın şehitlik kapsamına alınmasını büyük bir önemle hükümetimizden devletimizin önde gelenlerinden istiyoruz” şeklinde konuştu.
Yordam Ailesi yaptığı konuşmaların ardından Adıyaman Belediyesi Şehitlik Mezarlığına giderek Piyade Er Muhammed Yordam’ı mezarı başında ziyaret edip dualar etti.

Yorumlar

Daha Fazla Haber
BURSA
Gemlik Belediyespor farklı galip
BURSA
SAADET PARTİLİLER GÖREV YOLUNDA KAZA GEÇİRDİLER
BURSA
BALKAN MAHALLESİ’NE KREŞ İÇİN İMZALAR ATILDI
BURSA
TÜRKİYE YEŞİLAY CEMİYETİ GENEL BAŞKANI DOÇ. DR. MEHMET DİNÇ, BURSA’DA REHBER ÖĞRETMENLERLE BULUŞTU
BURSA
MİMAR SİNAN KÜTÜPHANESİ 177 BİN 440 KİTAPSEVERİ AĞIRLADI
BURSA
NİLÜFER BELEDİYESPOR EKER AYDIN’DAN ZAFERLE DÖNDÜ
BURSA
Başkan Deviren: Patili Canlar İçin İşbirliği Yapalım
BURSA
Bursa’nın hava kalitesi anlık takip edilebiliyor
BURSA
YILDIRIM’DA BAĞIMLILIK VE AİLE İLİŞKİLERİ KONUŞULDU
BURSA
İnegöl “Hastalık Hastası” Oyununu Sevdi