Kategoriler

Seçim sonrası ekonomi nasıl olacak?

Prof. Dr. Mehmet Hasan Eken, ülkemizin yılın ilk yarısında iktisadi açıdan çizdiği profili değerlendirdi cumhurbaşkanlığı seçiminin ardından ekonomide oluşabilecek gelişmelerle ilgili öngörülerde bulundu.

 2014 yılının iktisadi açıdan kolay bir yıl olmadığını ifade eden İstanbul Ticaret Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Müdürü Prof. Dr. Mehmet Hasan Eken, yılın başında hükümetin ekonominin idaresine dönük hedefleri olduğunu ve bu hedeflerin fiyat istikrarı, istihdam ve büyüme olarak üç ana başlıkta değerlendirilebileceğini söyledi.

Yılın başında hedef büyüme oranının yüzde 4 civarında olduğunu fakat bunun başarılmasının 2014’ün ilk yarısında zor göründüğünü belirten Prof. Dr. Eken, "İstihdam konusunda da malum işsizlik oranı yüzde 10 seviyelerine yaklaşmış durumda. Enflasyon ya da fiyat istikrarına baktığımızda ise onun da hedef olan yüzde 7’nin epey üzerinde. Dolayısıyla 2014 yılının geride bıraktığımız kısmı hiç kolay geçmedi" dedi.

BELİRSİZLİKLER İKTİSADİ SÜREÇLERİ ZORLAŞTIRACAK

Yılın kalan son dört ayındaki sürecin de iktisadi açıdan zorlu bir süreç olacağını dile getiren Prof. Dr. Eken, "Çünkü her şeyden önce Cumhurbaşkanlığı seçimi yapıldı ve Sayın Recep Tayyip Erdoğan, Başbakan sıfatıyla girdiği bu seçimden Cumhurbaşkanı sıfatıyla çıkmış oldu. Bu da, 'yeni hükümet ne zaman kurulacak, başbakanlık görevine kim gelecek, kabinede kimler yer alacak, bir revizyon olabilir mi' gibi yeni belirsizliklerin ortaya çıkmasına ve soruların sorulmasına neden oldu. Devamındaki süreçte bir belirsizlik olamasa bile bir aylık bir zaman kaybı zaten olacak. Dolayısıyla bir aylık bir zaman diliminde iktisadi yönetim konusunda ve diğer birçok konuda ekonomik açıdan riski göğüslemeye yönelik adımlar atılacağını düşünmüyorum" diye konuştu.

GELİŞMEKTE OLAN ÜLKELER YATIRIMCILAR İÇİN ESKİSİ GİBİ POPÜLER OLMAYACAK

Prof. Dr. Eken, "Yeni hükümeti ancak Eylül başında görebileceğiz ve yılın kalan son 4 ayında yeni hükümeti iktisadi açıdan çok zorlu bir dönem bekliyor olacak. Yeni hükümetin, fiyat istikrarı, istihdam ve büyüme gibi konularda zorluklarla karşılaşmasının temel sebeplerinden birisi, uluslararası gelişmeler. Çünkü bugüne kadar gelişmiş ülkelerin iktisadi açıdan zorlandığı ve buralardaki sermayenin gelişmekte olan ülkelere kaydığı yönünde bir anlayış vardı. Ancak dün ve bugün uluslararası kredi derecelendirme ve reyting kuruluşları tarafından yapılan açıklamalar önümüzdeki süreçte gerçekleşen ekonomik büyümenin gelişmiş ülkelerde daha cazibeli olacağına işaret ediyor. Dolayısıyla gelişmekte olan ülkeler yatırımcılar için eskisi gibi popüler olmayacak" ifadelerine yer verdi.

BORSA, DÖVİZ VE FAİZ KONULARI OLDUKÇA ÖNEMLİ

Makro hedeflerin dışında olan ancak iktisadi hedefler arasında çok önemli yer tutan diğer üç unsurun da borsa, döviz ve faiz konuları olduğunu ifade eden Eken, şunları kaydetti: "Borsa yılın ilk yarısında dışarıdaki tüm olumsuz gelişmelere adeta kulağını tıkamışçasına yükseliş göstermekteydi. Ancak Cumhurbaşkanlığı seçiminden sonra ise yüzde 3 oranında bir düşüş sergiledi. Yılın bundan sonra kalan kısmında da özellikle dün ve bugün derecelendirme kuruluşlarının da açıklamalarını göz önüne aldığımızda muhtemeldir ki borsa gerçekten çok dalgalı bir seyir izleyecek. Dövize baktığımız zaman döviz zaten, 2,15 seviyelerinde ve şu anda enflasyonda bir düşüş beklentisi olmadığı sürece zaten faiz düşmeyecek. Önümüzdeki süreçte enflasyon düşmediği sürece faizin düşme ihtimali de zayıf."

SİYASİ RİSKLER EKONOMİDEKİ HEDEFLERİ ETKİLİYOR

Siyasi risklerin ekonomideki hedefleri etkilediğine değinen Eken, "Irak’ta IŞİD terör örgütünün yarattığı bir kargaşa söz konusu ve o kargaşa nedeniyle Habur Sınır Kapısı’ndan çok ciddi bir ihracat azalması var. Bu, Türkiye’deki cari açığı zorlayıcı bir nokta. Bir diğer yandan bizim Rusya'yla olan ilişkilerimiz lehimize dönmüş gibi görünüyor. Batılı ülkelerin kendilerine uyguladıkları yaptırımların, benzerini Rusya da batılı ülkelere uygulayıp özellikle meyve ve sebze ithalatının önemli bir bölümünü Türkiye'den yapacağını ifade etti. Öbür taraftan tabi Libya'daki, Mısır’daki, Ortadoğu’daki sorunlara baktığımız zaman buralardaki gelişmelerin bizim ekonomiye yansımaları da gerçekten belirleyici olacaktır" dedi.

Ayrıca yeni eğitim öğretim yılına adım atmaya az bir zaman kaldığını belirten Eken, İstanbul Ticaret Üniversitesi olarak, lisansüstü programlarında ön kayıtları başlattıklarını aktardı. Prof. Dr. Eken, "Öğrencilerimize web sayfamızı ziyaret etmelerini önemle rica ediyoruz. Orada online başvuru sistemi üzerinden başvurularını yapabilirler. Sosyal Bilimler Enstitüsü, Fen Bilimleri Enstitüsü ve Dış Ticaret Enstitülerimize gelip kayıtlarını tamamlayabilirler" diye konuştu.

Yorumlar

Daha Fazla Haber
BURSA
Araca binmeden önce kaputa vur
BURSA
GÜREŞ MİNDERİNDE ‘BURSA’ FIRTINASI
BURSA
TAHTALI’DA KAÇAK DEPO YIKILDI
BURSA
CHP BURSA MİLLETVEKİLİ ORHAN SARIBAL’DAN KRİTİK PAMUK UYARISI: “PAMUKTA KRİZ KAPIDA!”
GÜNCEL
Bursa Milletvekili Mehmet Atmaca’dan Ulaştırma Bakanlığı Bütçesi Üzerine Açıklama
BURSA
BAŞKAN ŞADİ ÖZDEMİR BEŞEVLER MAHALLESİ’NDE VATANDAŞLARI DİNLEDİ
BURSA
Yola beton döken firmaya ceza
BURSA
YILDIRIM’DA ‘ŞEHİR VE İDRAK SÖYLEŞİLERİ’ BAŞLIYOR
BURSA
CHP Bursa'dan Esenyurt'tan çıkarma
BURSA
Osmangazi Belediyesi’nden şiddete karşı tiyatro oyunu