Kategoriler

Sanayi Sektörü Üniversiteyle Buluştu

Bursa Eskişehir Bilecik Kalkınma Ajansı (BEBKA) Eskişehir Yatırım Destek Ofisi (YDO) tarafından Anadolu Üniversitesi (AÜ) işbirliği ile “Nitelikli İstihdam ve Kariyer İçin Üniversite-Sanayi Buluşması” paneli düzenlendi. AÜ İki Eylül Kampüsü Mühendislik Fakültesi Seminer Salonu’nda gerçekleştirilen panele; Eskişehir Valisi Azmi Çelik, Anadolu Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Naci Gündoğan, ESO Başkanı Savaş Özaydemir, ETO Başkanı Metin Güler, çeşitli kamu kurum ve kuruluşlarının temsilcileri, sanayiciler, akademisyenler ve çok sayıda öğrenci katıldı.

 Gelişen teknoloji değişimi zorunlu kılıyor

Programın açılışında konuşan ve günümüzde yaşanan küreselleşme ve teknolojik gelişmelerin, ekonomik ve sosyal hayatı kökünden değiştirmekte olduğunu söyleyen Eskişehir Valisi Azmi Çelik, ”Bu gelişme mikro ve makro düzeyde bireyleri, işletmeleri ve kurumları zorunlu bir değişime zorlamaktadır” dedi.

Üniversite ve sanayi arasındaki işbirliğine değinen Vali Çelik, konuşmasına şöyle devam etti:

“Sosyo - ekonomik yapının hızla değiştiği bir ortamda, bu yapıyı oluşturan tarafların en önemli ayaklarından ikisini oluşturan “üniversite ve sanayi” arasındaki ilişkilerin de değişeceği aşikârdır. Bu sebeple değişen faktörleri göz önünde bulundurup, yenilikler konusunda fikir üretebilmek; üniversite ve sanayi arasında etkin, nitelikli, gerçekçi ve sonuca ulaşabilen işbirlikleri oluşturmak ve sınırlı kaynakların rasyonel bir şekilde kullanılmasını sağlamak gibi konulara da değinme fırsatının bulunulacağı “Nitelikli İstihdam ve Kariyer İçin Üniversite – Sanayi Buluşması” panelinin ilimiz üniversitelerine, sanayicisine ve ülkemize yararlı sonuçlar doğurmasını temenni ediyorum. Ülkemizin teknoloji ithal eden ve kullanan bir yapıdan, teknoloji üreten ve ihraç eden bir yapıya geçme sürecinde üniversite – sanayi işbirliği önemi ortadadır”

Üniversite - sanayi işbirliğinin temel amacının, üniversitedeki bilimsel potansiyelin, sanayiye aktarılarak ekonomik değere dönüşmesine katkıda bulunmak olduğunu belirten Vali Çelik, “Bölgedeki firmaları AR-GE, inovasyon çalışmalarına yönlendirerek, üniversitedeki akademisyenler ile sanayici arasında karşılıklı güvene dayalı, sürdürülebilir işbirliğini sağlamaktır. Bu bağlamda bir üniversite ve sanayi şehri olan Eskişehir’imizde yapılacak çok güzel işler olduğunu düşünüyorum. Bu duygu ve düşüncelerle bir kez daha “Nitelikli İstihdam ve Kariyer İçin Üniversite – Sanayi Buluşması” panelinin ilimiz üniversitelerine, sanayicisine ve ülkemize hayırlar getirmesini temenni ediyor, saygılarımı sunuyorum” diye konuştu.

Özaydemir’den kalifiye elaman vurgusu

“Biz işverenler buradayız ve geleceğimize umutla bakıyoruz” diyen Eskişehir Sanayi Odası (ESO) Başkanı Savaş Özaydemir ise, öğrencilere birçok noktada çeşitli tavsiyelerde bulundu. Ülke sanayisinin daha çok gelişmesi için iyi yetişmiş mühendislere, iyi eğitilmiş ve donanımlı teknisyenlere ve teknik ara elemanlara ihtiyacı olduğunu ifade eden Özaydemir, “Sanayiciler ve işverenler olarak, bizim en büyük sıkıntılarımızın başında her alanda, iyi eğitim ve yetişmiş eleman bulamamak sıkıntısı gelmektedir” dedi.

Gençlerde iş beğenmeme halinin var olduğuna dikkat çeken Eskişehir Ticaret Odası (ETO) Başkanı Metin Güler de, “Gençlerimiz işe başlıyor ama çalıştığı işyerine karşı maalesef aidiyet duygusu hissetmiyor. Böyle olunca da ne kadar zeki olursanız olun bu sizin başarılı bir insan olmanızı engelleyecektir” ifadelerini kullandı.

Gündoğan, “Hem üretime hem istihdama katkı sağlıyoruz”

Anadolu Üniversitesi olarak, sanayideki sektör temsilcileriyle bir araya gelmenin mutluluğunu yaşadıklarını belirten AÜ Rektörü Prof. Dr. Naci Gündoğan da, 6 yıldır üzerinde çalıştıkları URAYSİM Merkezi’nden bahsetti. URAYSİM’in yanı sıra Havacılık Mükemmeliyet Merkezi’nde de çalışmaların devam ettiğini bildiren Rektör Gündoğan, iki merkezin de hem üretime hem de istihdama yönelik olduğunu söyledi.

Panel, yapılan açılış konuşmalarının ardından Eskişehir Raylı Sistemler Kümelenmesi Derneği Koordinatörü Gürcan Banger’in moderatörlüğündeki oturumla devam etti.

Eskişehir sanayisinin nitelikli işgücü ihtiyacına yönelik sorunlar ve çözüm önerilerinin konuşulduğu panelde; AÜ Malzeme Bilimi ve Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Alpagut Kara, Savronik Elektronik Yönetim Kurulu Başkanı Kenan Işık, Şişecam Fabrika Müdürü Osman Öztürk, Candy Hoover Grup Türkiye Ar-Ge Merkezi Müdürü Hakan Ünal ve AÜ Endüstri Mühendisliği Bölümü Öğrencisi ve aynı zamanda Öğrenci Temsilcisi Fadime Gökkütük birer sunum yaptı. Konuşmacıların sunumlarının ardından panel soru-cevap ve değerlendirme kısmı ile sona erdi.

Yorumlar

Daha Fazla Haber
BURSA
BURSA’DA KADIN EMEĞİ SANAYİNİN KALBİNDE!
BURSA
MESLEKİ VE TEKNİK EĞİTİMDE YENİ OKUL TÜRLERİ İÇİN AKBAŞ HOLDİNG’DEN GÜÇLÜ DESTEK
BURSA
BAŞKAN ACAR, 10 OCAK ÇALIŞAN GAZETECİLER GÜNÜ’NÜ KUTLADI
BURSA
Büyükşehir’in ‘çiftçiye nefes olacak’ yatırımı Balıkesir’e örnek oldu
BURSA
Başkanlar gazetecileri ağırladı
BURSA
BTSO’da Yeşil Dönüşüm ve Sınırda Karbon Toplantısı
BURSA
10 Ocak Çalışan Gazeteciler Günü
GENEL
BEYLİKDÜZÜ BELEDİYESİ’NDEN MİNİKLERE SIFIR ATIK EĞİTİMİ
GENEL
CHP’li Gürsoy’dan ayrımcılığa sert tepki:
BURSA
10 Ocak Çalışan Gazeteciler Günü