“Her bireyin haklardan eşit yararlandığı bir toplum için çalışıyoruz”
Hibe Programları kapsamında destek sağladıkları projelerle kadınlar, gençler ve engelliler başta olmak üzere her bireyin haklardan eşit olarak yararlandığı bir toplum için çalıştıklarını söyleyen Koyunsağan,‘‘2017 yılında ‘engellilerin eğitim haklarına erişimi’, ‘toplumsal cinsiyet eşitliğinin sağlanması’, ‘mülteci hakları’, ‘öğretmenlerin güçlendirilmesi’ gibi alanlardaki projelere destek veriyoruz. Destek verdiğimiz projelerin her birinin toplumsal sorunlara kalıcı çözümler üretmek için önemli sonuçları olacağına yürekten inanıyorum.” dedi.
Türkiye’de hibe programlarını uygulayan ilk vakıf olan Sabancı Vakfı’nın Hibe Programları’na bu yıl 200’ün üzerinde başvuru geldi. Projeler, öncelikle Sabancı Vakfı ekibi, daha sonra sivil toplum alanında deneyimli kişilerden oluşan bağımsız Değerlendirme Kurulu ve son olarak Sabancı Vakfı Mütevelli Heyeti tarafından değerlendirilerek destek verilecek projeler belirlendi.
Hibe desteği almaya hak kazanan sivil toplum kuruluşları ve projeleri
-‘‘Çocuk Yaşta Evlilikler ile Mücadele’’ projesiyle Birleşmiş Milletler Nüfus Fonu (UNFPA), erken yaşta evliliklerle mücadele etmeyi, kız çocuklarını güçlendirmeyi ve onların çevresindeki aktörleri bilinçlendirmeyi amaçlıyor. Nevşehir’de gerçekleştirilecek projenin ilk aşamasında, çocuk evlilikleri sonucunda oluşan sağlık sorunları ele alınacak. Projenin ikinci aşamasında ise, çalıştaylar ve eğitimler aracılığıyla Nevşehir’deki kamu kurumları bilgilendirilecek ve çocuk evliliklerinin önlenmesi için Nevşehir’de çalışan tüm kamu ve sivil toplum kuruluşlarından oluşacak bir müdahale mekanizması kurulacak.
-‘‘Ne Var Ne Yok?! Eğitici Eğitimi’’ projesiyle Cinsel Şiddetle Mücadele Derneği, Kadıköy’deki liselerde görev yapan psikolojik danışman/rehber öğretmenlerini akran şiddetinin farklı türleri, şiddetsiz ilişkiler ve akran şiddetiyle mücadele konularında bilgilendirmeyi amaçlıyor. Proje kapsamında rehber öğretmen ve psikolojik danışmanlara yönelik toplumsal cinsiyet, ayrımcılık, şiddetin türleri ve şiddetle mücadele gibi konularda bir eğitici eğitimi modülü hazırlanacak.
-‘‘Benim Sesim, Benim Toplumum’’ projesiyle Down Sendromu Derneği, Down sendromlu bireyleri özsavunucular olarak yetiştirmeyi ve kendi hakları, istekleri ve gelecekleri hakkında söz sahibi olabilmelerini sağlamayı amaçlıyor. Proje kapsamında Down Sendromu Derneği ve Down Syndrome International, yurt dışındaki örneklerden faydalanarak Down sendromlu gençlerin özsavunucu olarak yetiştirilmesi için bir eğitim seti hazırlayacak. Projede Türkiye’nin farklı illerinden gelen Down sendromlu gençlere eğitimlerin verilmesinin yanı sıra, hazırlanan eğitim setinin de daha kolay okunur bir formata getirilerek internet üzerinden paylaşılması planlanıyor.
-‘‘Birleştirilmiş Sınıflar için Birleşmiş Öğretmenler’’ projesiyle Köy Okulları Değişim Ağı Derneği, Şanlıurfa’daki köylerde öğretmenlik yapan birleştirilmiş sınıf öğretmenlerinin birbirlerini destekledikleri ve deneyimlerini paylaştıkları bir ağ oluşturmayı, köy okulları için farklı bir eğitim modeli geliştirmeyi ve köy okullarında kaliteli ve çocuk merkezli bir eğitim sağlamayı amaçlıyor. Proje kapsamında düzenlenecek öğretmen buluşmalarında; uzmanların katılımıyla her okul için eylem planları oluşturulacak ve daha sonra bu planların uygulanmasına yönelik deneyim paylaşımları ve eğitim konuşmaları gerçekleştirilecek. Bu konuşmalar Youtube kanalı üzerinden de paylaşılarak daha çok kişiye ulaşılması hedefleniyor.
-‘‘Kız Kardeşler Laboratuvarı’’ projesiyle Mardin Kültür Derneği, Mardin’de okuyan kız öğrencileri bilim ve teknoloji atölyeleriyle güçlendirmeyi, toplumsal cinsiyet rollerinden sıyrılmalarına katkıda bulunmayı ve rol model bilim insanlarıyla bir araya getirmeyi amaçlıyor. Proje kapsamında Mardin Fen Lisesi ve diğer liselerden gelen kız öğrencilerle bilim ve teknoloji atölyeleri gerçekleştirilecek. Ardından istekli 10 lise öğrencisi İstanbul’da eğitici eğitimlerine katılacak. Eğitici eğitimine katılan bu kızlar, Mardin’de ortaokulda okuyan diğer kız öğrencilerle bilim ve teknoloji atölyelerine devam edecek. Atölyelerde yapılan çalışmalar videoya kaydedilerek online olarak yaygınlaştırılacak.
-‘‘Benim Okulum, Benim Haklarım’’ projesiyle Sulukule Gönüllüleri Derneği, İstanbul Karagümrük’teki risk altındaki ve ayrımcılığa maruz kalan çocukları ve etraflarındaki aktörleri sosyal gelişim ve haklar açısından güçlendirmeyi ve böylece çocukların okula devam oranlarını artırmayı amaçlıyor. Karagümrük Ortaokulu’ndaki çocuklara ritim, dans, masal vb. temalarda rol model olabilecek gençler/uzmanlar tarafından sosyal gelişim atölyeleri uygulanacak. Aynı zamanda çocuk hakları, birlikte yaşam ve toplumsal cinsiyet temalarında haklar atölyeleri yapılacak. Toplumsal cinsiyet konusunda da özel bir eğitim programı geliştirilecek ve atölyelerde bu program uygulanacak.
-“Eğitimde Engelli Hakları: Okulda Birlikte Hayatta Birlikte’’ projesiyle Tohum Türkiye Otizm Erken Tanı ve Eğitim Vakfı, okul öncesi ve ilkokul seviyesindeki öğrencilerde engelli farkındalığı oluşturmayı amaçlıyor. İstanbul’daki 3 okulda yürütülecek projede, engelli öğrencilerin eğitime eşit katılımının sağlanması için öğrenciler arasındaki engelliliğe yönelik olumsuz tutumların önüne geçilmesi hedefleniyor. Hazırlanacak animasyon, film, oyun ve etkinlik kitabı gibi materyallerle okul öncesi ve ilkokulda okuyan öğrencilerin engelliliği olağan bir hal olarak görmesi için çalışmalar yürütülecek. Projede ayrıca öğretmenler, okul idarecileri ve velilerle de çalışmalar yapılacak.
-‘‘Sokağıma Ses, Mahalleme El Veriyorum’’ projesiyle Yuva Derneği, Ümraniye’de Suriyelilere yönelik sosyal imkanların kısıtlı olmasına ve Türkiyeliler ile Suriyeliler arasında etkileşim kurulamamasına yol açan koşulları ortadan kaldırarak, bireyleri ve mahalleyi dönüştürmeyi amaçlıyor. Proje kapsamında her iki topluma yönelik diyaloğu ve sosyal uyumu artırıcı çalışmalar yapılacak. Mahalle kültürünün oluşması için kadın ve gençlik dayanışma grupları oluşturulacak; bu gruplar mahalleyi sahiplenerek sorunların çözümü için birlikte hareket etme becerisi geliştirecek. Aynı zamanda proje kapsamında kadınlara ve çocuk/gençlere yönelik toplumsal cinsiyet, haklar, şiddet, sağlık gibi konularda tematik atölye ve eğitimler de düzenlenecek.