Kategoriler

Rutubetten Çürüyor!

Kırşehir’de 746 yıl medrese eğitimi verilen ve 2014 yılında Kültür ve Turizm Bakanlığı ile görüşülerek UNESCO Dünya Mirası geçici listesine alınan Cacabey Medresesi rutubetten çürüyor.

 Kırşehir’de Türk-İslam tarihinin ilk ’Gök Bilim Medresesi’ olma özelliğine sahip UNESCO’ya aday gösterilen Cacabey Medresesi’nin kubbe kısmı ve iç tavan bölümleri rutubetten dökülüyor.

Kırşehir’in simgesi durumundaki Cacabey Gök Bilim Medresesi, en son 2010 yılında bakıma alınarak odaların ve tavanının boyaları yenilenmiş, çatısında bulunan çatlaktan sızan suların camiye zarar vermesini önlemek için de izolasyon ve sıva işlemi yapılmıştı.

“KIRŞEHİRLİ VATANDAŞ MEDRESENİN ASLINA UYGUN YAPISINA DÖNMESİNİ İSTİYOR”

Kırşehir’de meydan ile aynı adı taşıyan Cacabey Medresesi’nin tarihe şahitlik ettiğini belirten vatandaşlar, orijinal yapısının korunması için de gerekli çalışmaların yapılmasını istiyor.

Vakit namazlarını da camide kıldıklarını ifade eden vatandaşlar, “800 yıldır ayakta kalan bir cami, rutubet ve nemden dolayı kubbe ve içerisi dökülmekte, nice yıllara caminin ulaşması için gerekli çalışma yapılmalı. Cacabey tarihe tanıklık yapmış ciddi bir medrese. Yetkililer özüne uygun şekilde tamiratını yapmalı” dedi.

“UNESCO LİSTESİNE GÖSTERİLEN 4 ESERDEN BİR TANESİ CACABEY MEDRESESİ”

2014 yılında UNESCO geçici listesi için gösterilen 4 eserden bir tanesi olduğunu anlatan Kırşehir Kent Konseyi Başkanı Tahsin Üçgül ise Kırşehir’de bulunan 4 eserin geçici ve asıl listeye alınması için müracaatta bulunduklarını söyledi. Üçgül, tarihi medrese hakkında şunları söyledi:

“Kent konseyi olarak 2014 yılında Kırşehir’de bulunan tarihi eserlerden 4 tanesi için (Cacabey Medresesi, Ahi Evran Külliyesi, Melik Gazi Türbesi, Aşıkpaşa Türbesi) UNESCO geçici mirası listesine alınması için talepte bulunduk. Yapılan çalışmalar sonrasında Cacabey Medresesi ve Ahi Evran Külliyesi UNESCO geçici miras listesine alındı. Uluslararası alanda da bu mirasın korunması için gerekli altyapı oluştu inancındayım. Asıl amacımız ve doğru olan asıl listeye alınması, bu konuda gerekli her kişi ile konuşup çalışmaları anlatıyoruz. Kırşehir milletvekilleri, Belediye Başkanı ve Vali gerekli her türlü çalışmayı yapıyor.”

Kırşehirlilerin de tarihi eserlere sahip çıkması gerektiğini anlatan Kent Konseyi Başkanı Üçgül, “Vakıflar Bölge Müdürlüğü de Vali Necati Şentürk tarafından aranarak çalışmaların hızlandırılmasını istedi. Bu eserlerin gelecek nesillere taşınması için korunması çok önemli, koruma çalışmaları acilen büyük bir önemle yapılmalıdır” diye konuştu.

Kırşehir’deki en önemli tarihi yapılardan biri olan Cacabey Gök Bilim Medresesi, 1271-1272 yıllarında, Anadolu Selçuklu Sultanı Kılıç Arslan’ın oğlu III. Gıyaseddin Keyhüsrev döneminde, Kırşehir Valisi Nureddin Cibril Bin Cacabey tarafından, gözlem evi (rasathane) ve medrese olarak yaptırılmıştı.

Matematik, fen ve astronomi eğitimi verilen medrese, eşsiz mimarisinin yanı sıra özellikle güneş sistemindeki gezegenleri sembolize eden iç sütunceleri, rasat kuyusu, aydınlık feneri ve gözlem kulesi ile döneminin astronomi eğitimi veren ilk merkezlerinden biri ve belki de en önemlisidir.

Cami olarak kullanılan medresenin üç ayrı yerinde bulunan ve rokete benzeyen sütunceleri, yapının astronomi merkezi olarak faaliyet gösterdiğinin delili sayılıyor.


Yorumlar

Daha Fazla Haber
BURSA
TR Düşünce Kulübü 6. Olağan Genel Kurulunu gerçekleştirdi
BURDUR
Özel Çocuklar Sahnede Devleşti
GENEL
BEYLİKDÜZÜ HATAY ESNAFIYLA TEK YÜREK
BURSA
Nilüfer Belediyesi ISO 50001 denetimini başarıyla tamamladı
BURSA
Orhaniye Mahallesi'nde yollar tamam
GENEL
Tapu’da yeni dönem başlıyor
GENEL
Yılın kelimesi belli oldu… TDK açıkladı
EKONOMİ
Yeşil sertifikalı bina ‘sıfır atıkta’ öncü oldu
GENEL
MHP Mardin Yeşilli İlçe Teşkilatı’nın yeni hizmet binası açıldı
ANKARA
Tarım ve Orman Bakanlığı’ndan ‘Belgrad’ açıklaması