Kategoriler

Ramazan'da diş sağlığı için ne yapmalı?

Diş hekimi Zahide Genç, Ramazan ayında diş sağlığının önemli olduğunu vurguladı.

Ramazan ayında diş bakımında dikkat etmemiz gereken noktaları Özel Dünyam Hastanesi diş hekimi Zahide Genç anlattı. Genç “Gıda artıkların düzenli olarak temizlenmesi için her sahurdan sonra ve iftardan sonra dişlerin düzenli olarak fırçalanıp o bölgelerdeki gıda artıklarının çok iyi bir şekilde temizlenmesi gerekmektedir” dedi.

Ağız ve diş sağlığının genel sağlığı önemli derecede etkilediğini Ramazan ayında da diş sağlığının önemli olduğunu vurgulayan Zahide Genç “Sahurdan sonra fırçalanmayan dişlerin üstünde kalan yemek artıkları, ağızda asit ortamı oluşturarak dişlerin daha kısa sürede ve daha çabuk çürümesine neden olmaktadır. Bu yüzden ramazan ayı içerisinde dişlerin çok iyi temizlenmesi gerekirse ağız antisemiti ağız gargaraları veya tuzlu su ile düzenli gargara yapılması önerilmektedir. Dişlerdeki çürükler sadece gıda atıklarının oluşturduğu çürükler yanında ramazan ayı içerisinde ağızda kötü kokuların çıkmasına neden olmaktadır. Bu kötü kokuların sebebi yine bahsettiğimiz gibi fırçalanmayan diş yüzeylerinde kalan gıda artıklarıdır. Gıda artıların düzenli olarak temizlenmesi için her sahurdan sonra ve iftardan sonra dişlerin düzenli olarak fırçalanıp o bölgelerdeki gıda artıklarının çok iyi bir şekilde temizlenmesi gerekmektedir” ifadelerini kullandı.

Genç, “Ramazan ayı boyunca iftara kadar geçen süre içerisinde zaman zaman ağızın tuzlu suyla gargara yapılması ya da dişlerin ara ara fırçalanması gerekir. Ramazan döneminde ağızdaki kokuların temel sebebi diş çürüklerinin yanında diş eti hastalıkları, daha önce yapılmış ağızda bulunan sağlıklı olmayan kron ve köprülerde ağız kokularına sebep olmaktadır. Benim genel olarak tavsiye edeceğim durum, ramazandan önce mutlaka rutin diş hekimi meyanesi olup bu bölgede var ise eskimiş, kırılmış, kron köprü veya çürükler mevcutsa bunların tedavisini yaptırıp daha sonrasında vatandaşların sağlıklı bir ramazan dönemi geçirmeleri. Bu önlemleri tedbirleri almamız gerekmekte. Fırçalama işlemine gelince bu dönemde, sadece dişlerin üzerleri değil aynı zamanda dil, diş eti bölgesi ve damak bölgesi fırçalanırsa hem gıda artığı birikimi engellenmiş hem de ağızda kötü kokulara sebep olacak bakterilerin üremesine engel oluruz” şeklinde konuştu.

Yorumlar

Daha Fazla Haber
BURSA
CHP BURSA MİLLETVEKİLİ SARIBAL; “İKTİDARIN İHMALİ ÇİFTÇİYİ KURAKLIĞA MAHKUM EDİYOR”
GENEL
CHP İlçe Başkanı Servet Turan: “Gençlerimize İş İmkanı Sağlamak İçin Mesleki Eğitim Şart”
BURSA
Gemlik'in iki bin yıllık tarihini ortaya çıkaracağız
GENEL
'Yeni Dünya Zirvesi' gençlere yeni dünyanın kapılarını açtı
GÜNCEL
Cumhurbaşkanı Erdoğan’dan şehit ailesine taziye
GENEL
Katar Emiri Al Sani Türkiye’de… Külliye’de törenle karşılandı
BURSA
MSB’nin ihale seçiciliği iddialarına yanıt!
GÜNCEL
CHP’li Vekil Altaca Kayışoğlu: Esenyurt Gazze gibi!
GÜNCEL
Türkiye’de ilk olacak… Tokat’ta inşaa ediliyor
GENEL
Türkiye ile Katar arasında 8 anlaşma