TARP PODU
TARP podu, harekât alanına girmesine gerek kalmadan, uzun mesafe ve yüksek irtifadan, çok yüksek kalitede görüntü alma kabiliyetine sahiptir. Daha önce bir RF-4E uçağı tarafından 10 keşif görev uçuşunda çekilebilen görüntü, şimdi tek bir uçuşta elde edilebilmektedir.
Dijital çekim yapan TARP podu sayesinde, önceden günler sürebilen ıslak tabanlı görüntülerin dijital ortama aktarılması ihtiyacı ortadan kalkmıştır. Üç boyutlu çekim yapabilme kabiliyetine sahip TARP podu, F-16 uçaklarının manevra ve silah taşıma kapasitesine kısıtlama getirmemektedir. Bu sayede kendi öz savunmalarını yapabilen uçaklarımız ile keşif faaliyetleri daha emniyetli, etkin, kolay ve hızlı icra edilebilir hale geldi.
Orgeneral Öztürk Süleyman Şah Türbesi üzerinde uçtu
Orgeneral Öztürk Süleyman Şah Türbesi üzerinde uçtu
EditorHava Kuvvetleri Komutanı Hava Orgeneral Akın Öztürk, 27 Mart 2015 tarihinde TARP podu yüklenmiş F-16 ile Akıncı’dan kalkış yaparak hava fotoğraf görevini uçarak denetledi.
Türk Hava Kuvvetleri'nden yapılan açıklamaya göre, söz konusu keşif görev uçuşu kapsamında; bir gün öncesinde Genelkurmay Başkanı Orgeneral Necdet Özel ile birlikte ziyaret ettiği Süleyman Şah Türbesi, TARP podu ile başarıyla görüntülendi. Orgeneral Öztürk ’ün denetlediği bir buçuk saat süren keşif görevi kapsamında; Konya, Kayseri, Adana, Gaziantep ve Urfa bölgelerinde, 30-110 kilometre mesafelerden keşif fotoğrafları çekildi. TARP podunun sahip olduğu güvenli veri bağı (data link) kullanılarak çekilen görüntüler, meydana belli bir mesafeden yer istasyonuna aktarıldı. Böylece uçak yere inmeden, elde edilen görüntülerin kıymetlendirme işlemlerine başlandı. Bu sayede Orgeneral Öztürk, çekilen görüntüleri uçuşun hemen ardından inceledi.
Yorumlar