Astanalı anne Kuralay İsenova, oğlunun doğum travmasından 6 yıl sonra hayatını kaybetmesi nedeniyle açtığı davadan kazandığı parayla kurduğu vakıf aracılığıyla engellilere yardım ediyor.
Doğum sırasında boynundan ağır travma alan oğlunun geçen yıl 6 yaşındayken hayatını kaybetmesi sonrası İsenova, tüm enerjisini engelli çocuklara yardım için kullanıyor.
Oğlunun ölümüyle bağlantılı açtığı davadan 53 bin dolar tazminat kazanan İsenova, bu parayla kurduğu vakıf aracılığıyla serebral felç, ağır genetik ve kas-iskelet hastası çocuklara yardım ediyor.
Doktor olmasına rağmen oğlunun engelli olmasından sonra işini bırakan İsenova, oğlumun ölümünden dolayı yaşadığı zor günleri ve sonrasında başlattığı sosyal yardım projelerini AA muhabirine anlattı.
"Engelli çocuklara bakmanın ne kadar zor olduğunu anlıyorum"
Oğlunun tedavisi için yurt dışına gittiklerini ancak faydası olmadığını ve oğlunun geçen yıl 6 yaşında hayatını kaybettiğini ifade eden İsenova, başvurduğu Yüksek Mahkeme'de davayı kazandığını, tazminat parasıyla vakıf kurduğunu ve vakfa oğlunun ismini verdiğini aktardı.
İsenova, "Çocuğuma yeterince bakamama gibi suçluluk duygusu yaşadım ve engelli çocuklara, onların annelerine yardım etmeye karar verdim. Engelli çocuklara bakmanın ne kadar zor olduğunu anlıyorum.” şeklinde konuştu.
Daha çok yoksul ailelerin başvurduğu vakıfta engelli çocuklara tekerlekli araba tedarik edilmesi veya yurt dışında tedavi konularında destek verdiklerini söyleyen İsenova, vakfın sermayesinin bitmesi nedeniyle sponsor bulmaya çalıştıklarını söyledi.
“Engellilere yatılı ev yapmayı planlıyoruz”
İsenova, kronik yorgunluk, uykusuzluk, stresten dolayı bazen annelerin çocuğuna yeterli ölçüde bakamadığını anlatarak, “Annelerin bu tür sorunlarıyla baş başa kalmalarını istemiyoruz ve bunun için yatılı çocuk bahçesi gibi bir sağlık merkezi yapmak istiyoruz.” diye konuştu.
Yatılı ev için devletin Astana kenti yakınlarından 1 hektar arazi tahsis ettiğini, evin projelendirme çalışmalarını tamamlanmak üzere olduğunu söyleyen İsenova, ancak evin inşaatı için finansmana ihtiyaçları olduğunu dile getirdi.
İsenova, ülke genelinde devlet hastanesi ve çocuk evlerinin kabul etmediği serebral felç, ağır genetik ve kas-iskelet hastası çocuklar için yatılı ev yapacaklarını, evde çocuklara 24 saat verileceğini kaydetti.