Kategoriler

Nefes almayı unutuyor

Diyarbakır’ın Kayapınar ilçesinde bir gecekonduda yaşayan Besra Er'in (31), 7 yıl önce Ankara'da geçirdiği ameliyat sonrası beyinciğinde hasar oluştu. Besra, o günden sonra nefes almayı unutmaya başladı. Özellikle uyuduğu sırada ölümle burun buruna gelen Besra'nın sağlığına kavuşması için 150 bin liralık diyafram piline ihtiyaç var.

 Kayapınar ilçesine bağlı Huzurevleri semtinde anne babasıyla yaşayan evli bir çocuk annesi Besra Er, 7 yıl önce yürüyememe ve konuşamama şikayetiyle gittiği hastanede beyinciğinde sorun olduğunu öğrendi. Doktorların Diyarbakır’da ameliyat olamazsın dediği Er, sağlığına kavuşmak için Ankara’ya gitti. Ankara’da özel bir hastanede ameliyat olan Er, hastaneden solunum problemiyle ayrıldı. Ameliyat sonucu obstrüktif uyku apne sendromu hastalığına yakalanan Er, uyuduğu sırada nefes almayı unutmaya başladı. Yakalandığı hastalık sonucu geceleri solunum cihazı olmadan uyuyamayan Er, iyileşmek için her yolu denedi. Boğazına delik açılan ve buradan solunum cihazına bağlanan genç kadın tek başına ihtiyaçlarını karşılayamadığı için eşi ve çocuğundan ayrı annesi ve babasıyla yaşamaya başladı.

AİLESİ VE SAĞLIĞINA KAVUŞMAK İÇİN 150 BİN LİRA GEREKİYOR
Genç kadının sağlığına ve ailesine kavuşması için maliyeti 150 bin lira olan olan diyafram piline ihtiyaç var, fakat Er’in ailesinin bunu karşılayacak maddi gücü yok. Sosyal Sigortalar Kurumu’nun da (SSK) karşılamadığı diyafram pili için Besra Er ve ailesi yetkililerden yardım bekliyor.
Solunum cihazına bağlı yaşayan ve cihazsız uyuyamayan Er, elektrik sıkıntısı yaşıyor. Elektrikler kesilince solunum cihazını çalıştıramayan hasta kadına, babası zor şartlara rağmen jeneratör aldı. Fakat jeneratörü çalıştırmak için yakıt almaya çoğu zaman güçleri yetmiyor.

"TEK İSTEĞİM EŞİM VE ÇOCUĞUMLA BİRLİKTE YAŞAMAK"
Bir çocuk annesi genç kadın, eşiyle hala evli olduğunu fakat eşinin hastalığının gerekliliklerini yerine getiremediği için annesiyle yaşamak zorunda kaldığını belirterek, eşi ve çocuğuyla yaşamaya duyduğu özlemi anlattı. Er, hastalığının konuşamama ve yürüyememe şikayeti ile başladığını ve geçirdiği ameliyat sonucu bu hale geldiğini kaydetti. Maliyeti 150 bin lira olan diyafram pilini SSK’nın karşılamadığını, kendisinin ve ailesinin de bunu karşılayacak gücü olmadığını aktaran Er, yetkililerden yardım talebinde bulundu. Er,

"7 yıldır hastayım. Solunum cihazına bağlı yaşıyorum. Tek sorunum gece uyurken solunum cihazına bağlı uyuyor olmam. Diyafram piline ihtiyacım var o olursa sağlığıma kavuşacağım. Evliyim 8 yaşında bir çocuğum var. Eşimle ayrıyım, o çocuğumla beraber kalıyor, ben annemle kalıyorum. Boğazım sürekli tıkandığı için bakıma ve temizliğe ihtiyacım var. O temizleyemediği için annem temizliyor ben de annemle kalıyorum. Hala evliyiz hafta sonları çocuğumu görüyorum. Okul çıkışı geliyor görüşüyoruz. Hastalığım ilk başta konuşamama ve yürüyememe sorunuyla başladı. Beyincik kemiğimden ameliyat oldum daha sonra bu hale geldim. Tek isteğim çocuğumla eşimle bir evde yaşamak. Diyafram pili gelirse yine beraber olabiliriz. Bunun için yardım bekliyorum. SSK diyafram piline cevap vermiyor onlardan diyafram piline cevap vermelerini rica ediyorum. Yetkililer lütfen yardım etsin" dedi.

"SOLUNUM CİHAZIYLA YAŞAMAYI ÖĞREN DEDİLER"
Besra Er, ilk ameliyat olduğu hastanede kendisini ameliyat eden doktorla görüşmek için aradığını, fakat doktoru hayatını kaybettiği için görüşemediğini belirtti. Bunun üzerine ameliyatına giren yardımcı doktorla görüşen Er, yardımcı doktorun kendisine ‘Ben seni tanımıyorum, senin gibi yüzlerce hastam var buraya gelsen dahi seni tedavi etmeyeceğim’ dediğini iddia etti. Doktorun bu tepkisine rağmen hastaneye gittiğini ifade eden Er, "Daha önce ameliyat olduğum hastaneye kontrole gittim. Ameliyatıma giren doktorlar evine git cihazlarla yaşamayı öğren dediler. Eve geldim psikolojim bozuldu" diye konuştu.

"ANNE LÜTFEN BOĞAZINI KAPAT BERABER UYUYALIM"
Çocuğu okula gittiği için oğlunu sık sık göremeyen Er, oğlunun hastalığından dolayı kendisiyle uyuyamadığını ve bundan duyduğu rahatsızlığı dile getirdiğini ifade etti. Oğlunun boğazında açılan delikten rahatsız olduğunu ve hastaneden her döndüğünde boğazını neden kapatmadığını sorduğunu belirten Er, "Çocuğum bazen yanıma geliyor “anne lütfen boğazını kapat da beraber uyuyalım” diyor ben de ondan çekinip boğazımı yazma ile kapatıyorum" şeklinde konuştu.

PARASIZLIKTAN DEĞİŞTİREMEDİKLERİ ÇUBUĞU GÜNDE 10 KEZ TEMİZLİYORLAR 
Besra Er’in sağlığına kavuşması için yetkililere bir çağrı da kız kardeşi Hatice Ekin’den geldi. Aynı evde 8 kişi yaşadıklarını ve tek çalışanın babası olduğunu ifade eden Ekin, babasının kazandığı parayla ablasının ilaçlarını aldıklarını, solunum cihazının her kullanımında değişmesi gereken aspire çubuğunu değiştiremediklerini söyledi. Ekin, parasızlıktan değiştiremedikleri çubuğu günde 10 kez temizlediklerini bildirdi. Ablasının tuvalet ihtiyacından solunum cihazının temizlenmesine kadar her türlü ihtiyacını annesiyle beraber karşıladıklarını anlatan Ekin, aspire çubuğunu bile değiştirecek maddi güçlerinin olmadığını, diyafram pilini nasıl alacaklarını bilmediklerini kaydetti. Ekin, ablasının sağlığına ve ailesine kavuşabilmesi için yetkililerden yardım etmelerini isteyerek,

"7 yıldır bu hastalıkla mücadele ediyoruz. Ona biz bakıyoruz. 8 kişi beraber yaşıyoruz. Babamın tek maaşıyla geçiniyoruz. Babamın maaşı da sadece aspire çubuğunun parasını karşılayabiliyoruz. Eşiyle görüşüyor ama eşi ona bakamadığı için hortumu değiştiremediği için ablam bizimle, eniştem de kendi ailesiyle yaşıyor. Ablam çocuğuyla da görüşüyor ama çocuk okula gittiği için sürekli görüşemiyorlar. Solunum cihazına bağlıyoruz tuvalet ihtiyacını karşılarken yine biz yardımcı oluyoruz. Solunum cihazına bağlı yine bu aspire çubuğunu her seferinde yenilememiz lazım ama para yetmediği için yenileyemiyor, günde 10 kez temizliyoruz. Ablamın sağlığına kavuşması, yürüyebilmesi için diyafram piline ihtiyacı var. Biz daha aspire çubuğunu alamazken diyafram pilini nasıl alalım. Ablamın sağlığına kavuşması için yetkililerden yardım bekliyoruz" ifadelerini kullandı.

Besra Er, hasta olduğu 7 yıl içerisinde sayısız kez yoğun bakım ünitesinde kaldı ve 5 kez kalp masajıyla hayata döndü. Sağ tarafı da felçli olan Er, boğazı açık olduğu için fizik tedavi alamıyor. Er diyafram pilini alabilirse, hem sağlığına hem de ailesine kavuşacak.  

Yorumlar

Daha Fazla Haber
BURSA
MÜSİAD BURSA’DAN GELECEĞE REHBERLİK EDEN EKONOMİ RAPORU
BURSA
BUSKİ’nin araç filosuna büyük yatırım
ANKARA
ANKARA İTFAİYESİ’NİN 2024 YILI RAPORU
BURSA
İznik Belediyesi’nin ‘Anadoludakiler’ Başarısı
BURSA
Osmangazi Arama Kurtarma her türlü afete hazır
BURSA
Bursa FotoFest, yoğun ilgiyle devam ediyor
BURSA
Gemlik Belediyesi'nden asfalt ve kaldırım atağı
BURSA
Balıkesir İl Başkanı Hasan Fehmi Yörük: "Şehidimiz Emirhan Aramış’ı Minnetle Uğurladık"
BURSA
Bursa Daha Fazla Can Çekişmesin
BURSA
Bursa Büyükşehir, glütensiz yaşamın yanında