Kategoriler

“National Geographic on Campus”, İstanbul Politikalar Merkezi iş birliğiyle Sabancı Üniversitesi’nde başladı

“National Geographic on Campus” serisinin açılış etkinliği, Sabancı Üniversitesi İstanbul Politikalar Merkezi (İPM) ve National Geographic iş birliğiyle, Sabancı Üniversitesi’nde gerçekleştirildi. Serinin ilk etkinliğine, 2017/18 Mercator-İPM Araştırmacısı Barış Karapınar ve dünyaca ünlü National Geographic fotoğrafçısı Reza Deghati konuşmacı olarak katıldı. Karapınar ve Deghati, söyleşide üniversite öğrencileri ve akademisyenlerle iklim değişikliği ve dünyamıza etkileri ve iklim değişikliğine karşı mücadelede dünyanın ve Türkiye’nin nerede bulunduğuna dair düşüncelerini paylaştı.

 National Geographic on Campus” etkinlikler serisinin ilki, Sabancı Üniversitesi İstanbul Politikalar Merkezi (İPM) ve National Geographic iş birliğiyle Sabancı Üniversitesi’nde gerçekleştirildi. Etkinlikte, 2017/18 Mercator-İPM Araştırmacısı Barış Karapınar ve uzun yıllardır National Geographic ile çalışan dünyaca ünlü fotoğrafçı Reza Deghati konuşmacı olarak yer aldı. Karapınar ve Deghati, iklim değişikliğinin gezegen ve insan üzerindeki etkisine dair fikir ve deneyimlerini, kendi çalışma alanları ve tecrübeleri doğrultusunda izleyicilerle paylaştı. Söyleşinin moderatörlüğünü, FOX Haber Operasyon Direktörü Onur Kumbaracıbaşı yaptı.

“İklim değişikliği sebebiyle mevsimler değişiyor”

Söyleşide ilk olarak söz alan Barış Karapınar, sözlerine son dönemde dünya genelinde ve Türkiye’de daha sık yaşanan aşırı hava olaylarına işaret ederek başladı. İklim değişikliğinin bu olayların temel sebebi olduğunu ifade etti. Karapınar, gezegen genelinde artan sıcaklıkların, değişen yağış rejimlerinin mevsim koşullarını değiştirdiğini ifade etti. 2000’den beri yaşadığımız 17 yılın 15’i 1880lerden beri ölçülen en sıcak yıllar olarak kayda geçti.

Karapınar, iklim değişikliğinde insan faaliyetlerinden kaynaklandığına dair tartışmanın bittiğini belirtti ve ekledi: “Bilimsel araştırmalar atmosferdeki son 800 bin senede oluşan karbon yoğunluğunu ölçebiliyor. Son 60 yılda petrol, doğalgaz ve kömür yakarak saldığımız sera gazları nedeniyle atmosferdeki karbon yoğunluğu son 800 bin yılın en yüksek seviyelerine çıktı. Sanayi devrimleri de dâhil olmak üzere, insan kaynaklı kalkınma ve endüstrileşme süreçleri bunda etkili olmuştur. Salınan sera gazlarının %30’u, 1000 sene boyunca atmosferde kalmaya devam ediyor.”

Karapınar, ekosistemlerin barındırdığı biyoçeşitliliğin %30-40’ı iklim değişikliği yüzünden yok olmuş olduğunu belirtti. NASA verilerine göre Ortadoğu ve Akdeniz bölgelerinde son dokuz yüz yıldaki en büyük kuraklığın 1998 – 2012 arasında gerçekleştiğini belirten Karapınar, bu sürecin kitlesel göçler de ortaya çıkardığını ve Suriye iç savaşının da sebeplerinden biri olduğunun altını çizdi. Gıda fiyatlarının arttığını, iklim değişikliğinden en çok yoksul hanelerin etkilendiğini iletti.

“Yenilenebilir enerji sektöründe 10 milyon insan çalışıyor”

Soruna dair çeşitli çözüm önerileri de paylaşan Karapınar, tüm sektörlerde yenilenebilir kaynaklara doğru radikal bir enerji dönüşümünün elzem olduğunu ve mevcut fosil yakıt kaynaklarının yüzde 80’i ila 90’ının yeraltında bırakılmasının gereğini vurguladı. Fosil yakıtların kullanımını azaltan ve yenilenebilir enerji biçimlerine geçişi sürdüren Afrika ülkelerinin örnek alınmasının gerektiğini belirtti. Geçen sene dünya genelinden yapılan tüm enerji yatırımlarının 2/3’ünün yenilenebilir enerjiye yapıldığını belirtti. Yenilenebilir enerji sektöründe 10 milyon insanın çalıştığının altını çizerek, üniversite öğrencilerine iş seçimi yaparken geleceğin iklim dostu sektörlerini tercih etmelerini önerdi.

İklim değişikliğinin getirmekte olduğu ve getireceği felaketlere yönelik bilginin yayılmasına, önlem almak için de kolektif hareketlenmelere ve davranış değişikliğine ihtiyaç olduğunu vurguladı. Karapınar, sosyal medyanın da hareketlilik örmek açısından önemli olduğunu, yerellerde iklim değişikliğine dair yaşananların, sosyal medya aracılığıyla daha geniş kitlelere ulaşabildiğini de sözlerine ekledi.

“Dünyadaki yoksulluğun ve savaşların yüzde 80’i petrol kaynaklı”

Time, Newsweek ve Life gibi, dünyanın en prestijli yayınlarında çalışan ve fotoğrafları bu yayınların kapaklarında yer alan National Geographic fotoğrafçısı Reza Deghati, konuşmasına 40 yıldır 100’den fazla ülkede çekimler yaptığını belirterek başladı ve yoksulluk, savaşlar ve gerginlikler yüzünden acı çeken insanlarla bir araya geldiğini ifade etti. Fotoğrafın, bir konuyu sadece belli bir öğesiyle değil, bütünüyle anlama süreci olduğunu söyleyen Deghati, göçlerin iklim değişikliği, iklim değişikliğinin de petrol kaynaklı olduğunu anladığını ve sonrasında petrol üzerine çalışmaya başladığını belirtti. Deghati, “Petrol yoksulluk getiriyor ve Irak’ta da kendisini gösterdi. 8 yıl süren petrol kaynaklı savaşta, Irak 100 yıllık birikiminin tamamını yitirdi. Dünyadaki yoksulluğun ve savaşların yüzde 80’i petrol kaynaklı” dedi.

Çektiği her fotoğrafın, bilgiyi yaymak anlamında kendisine sorumluluk yüklediğini belirten Deghati, fotoğrafın dünyayı değil ama insanları değiştirebileceğini ifade etti. Sosyal medyanın iklim değişikliğine karşı mücadeleyi destekleyeceğini ifade eden Deghati, şöyle konuştu: “Ben insanlarda empati yaratmak için de fotoğraf çekiyorum. Başka bir gezegenimiz yok, gezegenimiz için savaşmalıyız. Bugün herkesi bir araya getirebileceğimiz bir davamız var ve bu kapasiteye de sahibiz. İklim değişikliğine karşı mücadelede sosyal medya da önemli rol oynayabilir. Hepimizdeki zekâyı ve fikirlerimizi bir araya getirebilecek bir araç olabilir.”

Yorumlar

Daha Fazla Haber
BURSA
YUTMA GÜÇLÜ YÜKSEK İHTİSAS’TA TEDAVİ EDİLİYOR
BURSA
ZİRAİ İLAÇ AMBALAJ ATIKLARI KONTROL ALTINDA
BURSA
Başkan Aydın’dan Hüdavendigar Dikkaldırım Osmangazi SK’ya ziyaret
BURSA
Van’da 3 büyüklüğünde deprem!
ANKARA
230 milyon kişi havayolunu kullandı
İSTANBUL
2025 yılı TEKNOFEST başvuruları başladı
BURSA
BURSA’YA YENİ DOĞA TURİZMİ ROTASI KAZANDIRILIYOR
BURSA
Bursa Osmangazi Kent Konseyi Engelliler Meclisi’nden ÖTV tepkisi
SAKARYA
Sakarya Geyve’nin iki mahallesine kesintisiz içme suyu ulaştıracak
SAKARYA
Sakarya’da ateş savaşçıları 2024’te yüzlerce cana ‘nefes’ oldu