Kula sunumunda şunları aktardı: “Günümüzde artık bronkoskopi endikasyonları tanı ve tedavi amaçlı kullanılmaktadır. Tanı amaçlı endikasyonların başında uzun süre devam eden öksürük, balgamla kan gelmesi ve akciğer tümörü bulunmaktadır. Fakat bu endikasyonlar sonucunda film veya tomografi bulgusuna göre bronkoskopi uygulanmalıdır. Bronkoskopi öncesi hasta yakınlarına bu işlemin neden yapılacağı ve işlemin nasıl uygulanacağı mutlaka anlatılıp onay formu okutulup imzalatılmalıdır.”
“BRONKOSKOPİ İŞLEMİ NASIL YAPILIR?”
Bronkoskopi öncesinde hastaya uygulanması gereken işlemleri de kısaca sıralayan Dr. Kula, “Hastanın tüm kullandığı ilaçların bilinmesi, ilaçlara karşı alerjisinin olup olmadığı, işlemden 6-8 saat önce aç kalması gerekliliği, bronkoskopi işlemi için önemlidir. Hastanın aldığı tansiyon yada kalp ilacı var ise işlem sabahı az bir su ilavesi ile ilacının alınması önerilmelidir.” diye konuştu.
Bronkoskopi esnasında birbirini takip eden işlemleri aktaran Dr. Kula, sözlerini şöyle noktaladı: “Hasta oturtulur bir pozisyona getirilir. Hastanın damar yolu açıldıktan sonra işlem esnasında öksürme, öğürme gibi refleksleri aza indirmek amacıyla ağıza ve buruna lokal anestezi uygulanır. Burundan girilerek işlem başlar ve hatasız gerçekleştirilen bronkoskopi işlemi 10-15 dakika sürer.”