Kategoriler

Marmara Üniversitesi'nden Erdoğan açıklaması

Marmara Üniversitesi Rektörlüğü'nden Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın diplomasının sahte olduğu iddialarına ilişkin yazılı bir açıklama yapıldı.

 Açıklamada, “Sahte diploma iddialarının hiç bir hukuki, resmi ve tarihi dayanağı yoktur. Diplomanın resmi-hukuki özellikleri bilindiği halde kasıtlı olarak gözardı edilerek ortaya atılan iddiaların iyi niyet kuralları ile bağdaşmadığı ortadadır” denildi. 

Marmara Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mehmet Emin Arat tarafından, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın diplomasının sahte olduğu iddialarına ilişkin yazılı bir açıklama yapıldı.

Üniversitenin resmi internet sitesinden yapılan açıklamada, “Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan’ın öğrenimi, mezuniyeti ve diploması hakkında görsel ve yazılı basın ile sosyal medyada yer alan bilgi kirliliği çerçevesinde üniversitemize yöneltilen haksız ithamların giderilmesi amacıyla kamuoyunun doğru bilgilendirilmesi ihtiyacı hasıl olmuştur” denildi.

Açıklamada, amacı ne olursa olsun gerçekle bağdaşmayan iddiaların ortaya atıldığı ifade edilerek, “Hem kurumumuz hem de mezunumuz olmasından her zaman gurur duyduğumuz Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan, haksız ve mesnetsiz ithamlara maruz bırakılmaya çalışılmaktadır” ifadeleri kullanıldı.
Söz konusu iddialardan dolayı Marmara Üniversitesi’nin kuruluşu, tarihi gelişimi, zaman içinde aldığı adlar, bağlı olduğu üst kurumlar, bünyesine dahil edilen eğitim birimleri ve eğitim süreleri sırayla belirtilen açıklamada üniversitenin 1883 yılında kurulduğu hatırlatıldı.

"41 DERSTEN BAŞARILI OLARAK MEZUN OLDU"
Açıklamada, “Sayın Cumhurbaşkanımız, 1974 yılında yapılan Üniversitelerarası Seçme Sınavı’nda verilen resmi sınav sonuç belgesi itibariyle, 'İstanbul İktisadî ve Ticarî İlimler Akademisi'ne bağlı ve dört yıllık eğitim veren 'Aksaray İktisadî ve Ticarî İlimler Yüksekokulu'na kaydolma hakkı kazanmış ve aynı yıl 2443 öğrenci numarası ile resmen kayıt yaptırmıştır. Öğrenimini, sorumlu olduğu kırk bir dersten başarılı olarak, 1980-1981 eğitim-öğretim yılı içinde 1981 yılının Şubat ayında resmi olarak tamamlamıştır. Kayıtlı olduğu 'Aksaray İktisadî ve Ticarî İlimler Yüksekokulu'nun, 'Beyazıt Maliye Muhasebe Yüksek Okulu' ile birleştirilerek 'Ticarî Bilimler Fakültesi'ne dönüştürülmüş olması dolayısıyla, mezuniyeti 'Ticarî Bilimler Fakültesi'ne kayıtlı olarak gerçekleşmiştir” denildi.

"İŞLETME MEZUNU OLARAK DİPLOMA DÜZENLENDİ"
Cumhurbaşkanı'na 03.04.1981 tarihinde düzenlenen ve dönemin dekanı Doç. Dr. Sinan Artan tarafından imzalanan 440-678 nolu “geçici mezuniyet belgesi”nin kendilerine verildiği kaydedilen açıklamada, “Ticarî Bilimler Fakültesi, 1982 yılında Marmara Üniversitesi’nin kurulmasıyla birlikte, diğer üç fakülte ile birleştirilerek 'İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi'ne dönüştürülmüştür. Diploması, talepleri üzerine, 'Marmara Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Lisans Diploma Defteri'nin 4694 kütük numarası kaydına bağlı 8345 diploma numarası ile 'İşletme Bölümü mezunu' olarak düzenlenmiş, zamanın dekanı ve rektörü tarafından imzalanarak, 01.11.1991 tarihinde, geçici mezuniyet belgesi teslim alınmak suretiyle kendilerine verilmiştir” ifadelerine yer verildi.

"ERDOĞAN'A 2011'DE DUPLİKATA VERİLDİ"
Açıklamanın devamında, “İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi'nin yaklaşık otuz yıl faaliyette bulunduktan sonra 23 Mart 2012 tarihinde 'İktisat Fakültesi', 'İşletme Fakültesi' ve 'Siyasal Bilgiler Fakültesi'ne bölünmesi dolayısıyla, mezkur 'Ticarî Bilimler Fakültesi'nin bütün bölümleri ve mezunlarına dair arşiv, akademik bağ ve gereklilikler dolayısıyla yeni kurulan 'İşletme Fakültesi' kapsamına dahil edilmiştir. 31.03.2011 tarihinde 'duplikata' talebinde bulunulması üzerine, kendilerine daha önce verilmiş olan diplomanın duplikatası, 01.04.2011 tarihinde düzenlenerek teslim edilmiştir” denildi.

DUPLİKATA NEDİR?
Duplikata’nın diploma olarak kullanılmak üzere hak sahibinin çalınma, kayıp vb. nedenlerle talep ve beyanı üzerine ikinci ve son kez düzenlenen ve diploma yerine geçen resmi bir belge olduğu belirtilen açıklamada, “Duplikatanın ön yüzünde, diplomanın ilk suretinde imzası bulunan dönemin dekanının ve rektörünün imzası bulunmaz. Bunun yerine yalnızca adları, soyadları ve unvanları yer alır. Yine duplikatanın ön yüzünün üst kısımda sol ve sağ tarafta kırmızı renklerle 'Duplikata' kaşesi basılı olur. Ayrıca duplikatanın arka kısmına, hazırlanma nedeninin şerh düşüldüğü diploma örneği tanzim edilir” ifadeleri kullanıldı.

İŞLETME FAKÜLTESİ'NDEN MEZUN OLDUĞU RESMİ KAYITLARLA SABİT
Açıklamada, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın lisans düzeyinde “dört yıl” eğitim veren “Ticarî Bilimler Fakültesi”nden mezun olduğu, bu fakültenin zaman içinde diğer fakültelerle birleştirilerek İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi’ne dönüştürüldüğü ve günümüzde ise İşletme Fakültesi bünyesinde yer aldığı tarihi belgelerle ve resmi kayıtlarla sabit olduğu anlatıldı.

“SAHTE DİPLOMA İDDİALARININ HİÇBİR DAYANAĞI YOK”
Açıklamada, diplomasını almamış veya kaybetmiş olan bütün mezunlara, güncel fakülte kaydı üzerinden diploma verilmesi hususunun ilgili mevzuatın bir gereği olduğunun bilinmesine rağmen ortaya atılan “sahte diploma” iddialarının hiç bir hukuki, resmi ve tarihi dayanağı olmadığı aktarıldı.

“İDDİA KASITLI OLARAK ORTAYA ATILDI”
Cumhurbaşkanı'na 01.04.2011 tarihinde “duplikata” verildiği ifade edilen açıklamada, “Bir 'duplikata' diplomanın resmi-hukuki özellikleri bilinmeden veya bilindiği halde kasıtlı olarak göz ardı edilmek suretiyle ortaya atılan iddiaların 'hak' ve 'hukuk' ilişkisi açısından iyi niyet kuralları ile bağdaşmadığı ortadadır” denildi.

"YANLIŞ BİLGİLERİN DEVAMI HALİNDE ÜNİVERSİTE YARGIYA GİDECEK"
Açıklamanın sonuç kısmında, “Bilgi edinme kapsamında değerlendirilen ve toplumun aydınlatılmasını amaçlayan bu duyurunun yayınlanması sonrasında, hukuki niteliği ve tarihi seyri resmi kayıt ve belgelere dayalı olarak açıklanan konu hakkında yalan ve yanlış bilgilerin paylaşılmaya devam edilmesi halinde, Marmara Üniversitesi olarak kurumsal haklarımızı yargı yolu ile korumak için gerekli girişimlerde bulunacağımızı kamuoyunun bilgisine saygı ile sunarım” ifadeleri kullanıldı. 

Yorumlar

Daha Fazla Haber
BURSA
Mehmet Akif Ersoy Ortadoğu’daki Medya Algısını İnegöl’de Anlattı
BURSA
Personele, KOAH ve tütün kullanımının zararları anlatıldı
BURSA
CHP BURSA MİLLETVEKİLİ SARIBAL; GÖRME ENGELLİ BİREYLERİN ÖTV MUAFİYETİ TALEBİNİ MECLİS GÜNDEMİNE TAŞIDI
BURSA
'Mavi gözlü dev' Nâzım Hikmet, Bursa’da anıldı
GENEL
BAŞKAN ÇALIK: EĞİTİM YOLUNDA NEFER OLAN ÖĞRETMENLERİMİZİ KUTLUYORUM
ANKARA
2 BİN 667 PROJE, 2 TRİLYON 295 MİLYAR LİRA YATIRIM
BURSA
Osmangazi Belediyesi’nden Öğretmenler Günü konseri
BURSA
Başkan Bozbey, Büyükşehirli öğretmenlerle buluştu
BURSA
LÖSEV BURSA’DA ÖĞRETMENLER GÜNÜNÜ KUTLADI
BURSA
PENTAGRAM BURSA’DAKİ SÖYLEŞİDE HAYRANLARIYLA BULUŞTU