Başbakan Yardımcısı ve Hükümet Sözcüsü Numan Kurtulmuş, Bakanlar Kurulu toplantısının gündemine ilişkin basın toplantısı düzenledi.
Kurtulmuş, yaptığı konuşmada, bugün Ramazan ayının ilk günü olduğunu, başta Türkiye'de olmak üzere bütün Müslüman topluluklarını da birlik, beraberlik, kardeşlik, dayanışma duygularıyla bu ayı iyi şekilde değerlendirmesini arzu ettiğini belirterek, Ramazan ayının en iyi şekilde değerlendirilmesini ümit ettiğini söyledi.
Kurtulmuş, Ramazan ayına girmeden Osmaniye'de 14 vatandaşın vefat ettiği elim bir kazanın yaşandığına dikkati çekerek, ölenlere Allah'tan rahmet, bütün millete başsağlığı diledi. Sağlık Bakanı Recep Akdağ'ın olay yerine intikal ettiğini hatırlatan Kurtulmuş, bu kazayla ilgili soruşturmaların devam ettiğini, hatalar ve kusurlar varsa bunların ortaya çıkarılacağını ifade etti.
Trafikte bulunan şahısların dikkatlerin yükseltilmesi ile ilgili yapacak çok işin olduğunu anlatan Kurtulmuş, el birliğiyle kolların sıvanarak trafik kazalarının önlenmesi için yeni duyarlılıkların geliştirilmesinin zorunlu olduğunun anlaşıldığını söyledi. Boksör Muhammed Ali'nin vefatından sonra bütün dünyanın kendisiyle ilgili duygularını açıkça ifade ettiğini belirten Kurtulmuş, Muhammed Ali'nin yakınlarına taziyelerini iletti. Kurtulmuş, Muhammed Ali'nin İslam'ın barışçıl yüzünü temsil ettiğine dikkati çekerek, ırkçılığa karşı mücadelenin son derece zor olduğu dönemde ABD'de ırkçılığa karşı mücadelede simgesel yüzü olduğunu kaydetti. Kurtulmuş, Muhammed Ali'nin ezilen insanların yanında yer aldığını anlatarak, 20. yüzyılın önemli isimlerinden birisi olduğunu söyledi.
Kurtulmuş, Bakanlar Kurulu toplantısının ardından eşli olarak Ramazan ayının ilk iftarının Çankaya Köşkü'nde yapılacağını ifade etti.
Bakanlar Kurulu'nda üç temel konunun ele alındığını anlatan Kurtulmuş, AB katılım süreci ve vize serbestisinde yaşanan sıkıntılar olduğunu ifade etti. Türkiye olarak üzerine düşen sorumlulukların yerine getirildiğine dikkati çeken Kurtulmuş, "Şimdi sorumluluklarını yerine getirme sırası AB'nindir. Bu çerçevede AB'nin de şeffaf hareket edeceğini ümit ediyoruz. Artık, bundan sonra üzerine düşeni yerine getirmesi gereken tarafın AB olduğunu ifade etmek isterim" dedi.
İkinci olarak ele alınan konunun paralel devlet yapılanması ile ilgili mücadelede bakanlıkların yaptığı çalışmalar olduğunu belirten Kurtulmuş, bu süreçte yapılacak olan çalışmaların gözden geçirildiğini, bütün birimler, ilgili bakanlıklar tarafından hassasiyetle takip edileceğini kaydetti. Kurtulmuş, üçüncü olarak gündeme gelen konunun da öncelikli yasalar olduğunu belirtti.
"Bugün de 4 evladımızın boğulduğunu haberini aldık" diyen Kurtulmuş, "Yaz mevsimi ile birlikte çok sayıda gencecik evladımızın, kanallarda, göllerde boğulduğunu görüyor, içimiz kan ağlıyor. Buradan bir çağrıyı annelere, babalara, öğretmenlere, bu ilgili yerlerdeki belediyelere çağrıda bulunmak istiyorum. Herkes üzerine düşen sorumluluğu yerine getirsin. Evlatlarımız, eğer yüzme bilmiyorlarsa bu tür yerlerden uzak dursun. Yüzme biliyorlarsa tehlikeli yerlerde dikkat etsinler. Her türlü uyarının yapılması sağlansın. böylece, her yaz sürekli olarak aldığımız boğulma haberlerini almayalım. Gencecik insanlarımızı serinlemek uğruna kaybetmeyelim" ifadelerini kullandı.
Kurtulmuş, konuşması sonrası gazetecilerin sorularını cevapladı. Bir gazetecinin, "TSK'da Şırnak ve Nusaybin'de operasyonların tamamlandığı haberi geldi. Kırsalda terörle mücadele devam edecek mi? Şehirlerin yapılanması ile ilgili adım atılacak mı? Şehir merkezlerinin taşınması ile ilgili çalışma var mı?" sorusuna Kurtulmuş, "Şehirlerde mücadelenin bitmiş olması, kırsalda, vatandaşlarımıza karşı mücadele eden insanlar varsa bunlara karşı mücadele sürecektir. Şehirlerin imar ve inşası ile ilgili süreç devam ediyor. İlgili bütün bakanlıkların bütün raporları önümüze geldi. Terörden temizlenmiş bölgelerle birlikte şehirlerin imarı ile ilgili bütün çalışmalar sürdürülüyor. Bazı şehirlerin taşınması ile ilgili konu gündemimizde değildir. Terörle mücadele önemli bir kısmı şehirler itibarıyla bitmiştir" cevabını verdi.
"GERİ KABUL ANLAŞMASI'NIN ASKIYA ALINMASI MESELESİ ŞU ANDA GÜNDEMİMİZDE DEĞİLDİR"
Geri Kabul Anlaşması'na ilişkin soru üzerine Kurtulmuş, "AB ile Türkiye Cumhuriyeti hükümeti arasında yapılan müzakere ciddi bir müzakeredir. Müzakerelerin hiçbir cümlesi Türkiye tarafından laf olsun diye söylenmemiştir. Biz, Türkiye olarak üzerimize düşeni samimiyetle yerine getirdik. Geri Kabul Anlaşması'nın askıya alınması meselesi şuanda gündemimizde değildir. Biz, sonuç elde etmek istiyoruz. Türkiye'nin ciddiyetinin Avrupa için önemli olduğunu, Türkiye'nin Geri Kabul Anlaşması'yla birlikte Türkiye'den Avrupa'ya giden göçmen sayısından da görmek mümkündür. Vize serbestisi ve Geri Kabul Anlaşması eş zamanlı olarak gündeme geldi. Bu konunun iç siyaset malzemesi haline getirilmesine müsaade etmesinler. Burada Avrupa Komisyonu ile Türkiye arasındaki görüşmeler bundan sonra da devam edecektir" diye konuştu.
Ramazan Bayramı için tatilin kaç gün olacağının sorulması üzerine Kurtulmuş, "Bayrama daha çok var, o sonraki haftaların söz konusu" dedi.
Milli Eğitim Bakanlığı'nın müfredat değişimi yapacağı iddialarının sorulması üzerine Kurtulmuş, "Böyle bir konu gündeme gelmedi. Herhangi bir konu gündeme gelirse bunu kamuoyuyla paylaşırız" şeklinde konuştu.