Kategoriler

Kök hücre uygulaması diz kireçlenmesine çare oluyor

· Günümüzde kök hücre tedavisi birçok hastalık için umut olmaya başladı. Uygulamanın Türkiye’de son dönemde yaygınlaştığını belirten Özel Bursa Anadolu Hastanesi Ortopedi ve Travmatoloji Uzmanı Op. Dr. Erol Temirci, “Kıkırdak hasarının kendi kendine iyileşmesi çok zordur. Bu noktada, kök hücre tedavisi ile özellikle diz kireçlenmesinde oldukça güzel sonuçlar elde ediliyor” dedi.

 Bursa, 05.07.2018 – Kök hücre tedavisinde, kişinin kemik iliği ya da yağ dokusundan alınan numuneler özel bir yöntemle ayrıştırılır ve hastanın problemli bölgesine enjekte edilir. Bu yöntemde, kişinin kendi hücreleri ile işlem yapıldığı için alerjik reaksiyon görülmemektedir.

 

Kök hücre tedavisi ile ilgili açıklamalarda bulunan Özel Bursa Anadolu Hastanesi Ortopedi ve Travmatoloji Uzmanı Op. Dr. Erol Temirci, özellikle son dönemde uygulamanın fazlasıyla rağbet gördüğünü söyledi. Vücudumuzdaki bütün dokuları ve organları oluşturan ana hücrelere kök hücre denildiğini belirten Temirci, “Kök hücre sınırsız bölünebilme, sınırsız çoğalma ve kendini yenileyebilme özelliğine sahiptir. Ayrıca farklı doku ve organlara dönüşebilir. Şöyle ki, kıkırdağınızda bir sorun olduğu zaman kıkırdak hücresine, kasta bir sorun olduğu zaman da kas hücresine dönüşebilir. Bu sayede vücudun hızlı bir şekilde iyileşmesini sağlar” dedi.

 

Güzel sonuçlar elde ediliyor

 

Kök hücre tedavisinin tüm dünyada olduğu gibi Türkiye’de son dönemde fazlasıyla yaygınlaştığını ifade eden Temirci, konu üzerine yeni araştırmaların da devam ettiğini kaydetti. Temirci, uygulamanın ortopedik branşta ciddi kullanım alanları olduğunu dile getirerek, “Kök hücre tedavisi ile eklem kıkırdağı hasarlarında ve diz kireçlenmesinde oldukça güzel sonuçlar elde ediliyor. Daha çok diz kireçlenmesinde, kök hücre tedavisi büyük umut vaat eden bir yöntem. Kıkırdak hasarının kendi kendine iyileşmesi çok zordur. Bu noktada kök hücre tedavisi fayda sağlıyor” diye konuştu.

 

Travma sonrası ortaya çıkan kıkırdak kayıplarında ve kemik ölümü (Osteonekroz) denilen hastalıkta kök hücrenin kullanılabildiğine dikkat çeken Temirci, tedavinin kas tendon yaralanmalarında da iyileşmeyi hızlandırdığını belirtti.

 

Steril bir ortamda yapılmalı

 

Kök hücre tedavisinin steril bir ortamda yapılması gerektiğini belirten Op. Dr. Erol Temirci, şunları kaydetti: “Genellikle lokal anestezi için göbek çevresine birtakım ilaçlar verilir. Bazen hastanın durumuna göre sakinleştirici vererek, özel aletlerle yağlar alınır ve kök hücreler ayrıştırılır. Kök hücre alınan yer steril bir şekilde kapatılır. Ardından işlem yapılacak yere enjekte edilir. Ameliyat sonrası hastaya herhangi bir pıhtı oluşmaması için kan sulandırıcı ilaçlar verilir ve hasta genellikle birkaç saat sonra evine taburcu edilir.”

Yorumlar

Daha Fazla Haber
BURSA
Bursa'da oğlunun kazada hayatını kaybettiği caddede babası da minibüsle dereye uçtu
BURSA
Bursa İnegöl'de 3 gün 3 gece sürecek Hanımeli Alışveriş Şenliği başladı
BURSA
Bursa Eczacı Odası değerlendirme toplantısı gerçekleşti
BURSA
Bursa Orhangazi'ye yakışmayan tabela diyerek gündeme getirmiştik! O tabela yenilendi...
BURSA
Bursa'da barajlar alarm vermeye başladı! Kuraklık kapıda
GÜNCEL
MÜSİAD Bursa’dan Vali Erol Ayyıldız’a Ziyaret
BURSA
BAŞKAN IŞIK ÇOCUK KÜTÜPHANESİ’NİN İNŞAATINDA ÇALIŞIYOR
ANKARA
OTONOM KAMYON AKILLI YOLLARDA
BURSA
İnegöl'de 3 Gün 3 Gece Sürecek Hanımeli Alışveriş Şenliği Başladı
ANKARA
ANKARA BÜYÜKŞEHİRİN OKUL KIYAFETİ DESTEĞİ 13 BİN 765 AİLEYE ULAŞTI