Kategoriler

Kızılırmak Deltası kuşlarla şenlendi

Samsun'da 56 bin hektarlık alana sahip ve UNESCO Dünya Mirası Geçici Listesi'nde yer alan Kızılırmak Deltası Kuş Cenneti'ne göç eden kuşlar, turistleri ve kuş araştırmacılarını da bölgeye çekiyor.

Samsun'da 19 Mayıs, Bafra ve Alaçam ilçeleri sınırlarında bulunan 56 bin hektar alana sahip Kızılırmak Deltası Kuş Cenneti, baharın gelişiyle şenlendi.

Deltada 356 tür göçmen kuş bulunuyor. Balıkçı kuşlar, deltadaki göller ve kanallarda balık avlayarak besleniyor. Gri balıkçıl kuşların zaman zaman beslenmek için birbirleriyle kavga etmesi ise ilginç görüntüler ortaya çıkarıyor.

Bafra'nın Doğanca Mahallesi'ndeki iki dönüm alan ise ağaçlarda üçer ve beşer katlı 40 yuva oluşturulması nedeniyle "leylek köyü" adıyla anılıyor.

Deltaya mart başından bu yana gelmeye başlayan leylekler, turistleri ve kuş araştırmacılarını da bölgeye çekiyor.

Orman ve Su İşleri Bakanlığı 11. Bölge Müdürü Hasan Terzioğlu, AA muhabirine, deltanın 21 bin 700 hektarlık bölümünün sulak alan, 5 bin 174 hektarlık kısmının ise yaban hayatı geliştirme sahası olduğunu söyledi.

Deltada 356 kuş türü bulunduğunu dile getiren Terzioğlu, "Bunların bazıları kış aylarını burada geçirdikten sonra Sibirya'ya göç ediyor. 140 kuş türü ise Kızılırmak Deltası'nda üremeyi tercih ediyor. Leylek, turna, saz horozu, yeşilbaş ördek, macar ördek, kızılbalıkçıl, erguvani balıkçıl gibi türler, üremeyi burada yaptıktan sonra geldikleri bölgelere dönüyor." dedi.

Deltada "leylek ormanı" için çalışma yapılıyor

Terzioğlu, deltada bulunan "leylek köyü"nün Samsun ve Türkiye için çok önemli bir alan olduğuna dikkati çekti.

Burada leylek popülasyonunda yoğunlaşma bulunduğunu vurgulayan Terzioğlu, "Yurt dışındaki bazı ülkelerde bu tarz bölgeler turizme kazandırılmış. Türkiye'nin en önemli sulak alanlarından Kızılırmak Deltası Kuş Cenneti'ndeki leylek köyünün bulunduğu alanın kamulaştırılması için de çalışma başlatıldı. Bu alanın koruma altına alınıp 'leylek ormanı' ilan edilmesi için çalışmalar yapılıyor." ifadesini kullandı.

Türkiye'nin leylek popülasyonu bakımından dünyada beşinci sırada yer aldığına işaret eden Terzioğlu, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Kızılırmak Deltası'nda her yıl yaklaşık 5 bin leylek olur. Samsun'un Türkiye'de leylek popülasyonu bakımından önemli yeri bulunuyor. Leylekler deltayı her yıl düzenli olarak ziyaret ediyor. Bir leyleğin günde 1-1,5 kilogram besine ihtiyacı oluyor. Besin ihtiyaçlarını karşılamak için tarlalardaki zararlıları yiyorlar. Böylece tarıma da katkıları oluyor. Bu nedenle leylekler bölge halkı tarafından da seviliyor."

Bölge Müdürlüğü olarak deltada her yıl leylek yuvası sayımı yapıldığını anlatan Terzioğlu, geçen yıl tespit ettikleri 950 yuvadan 900'ünün dolduğunu gördüklerini bildirdi.

Terzioğlu, leyleklerin göçünün sürmesiyle diğer yuvaların da kısa sürede dolacağını kaydetti.

Yorumlar

Daha Fazla Haber
BURSA
BURSA’DA KADIN EMEĞİ SANAYİNİN KALBİNDE!
BURSA
MESLEKİ VE TEKNİK EĞİTİMDE YENİ OKUL TÜRLERİ İÇİN AKBAŞ HOLDİNG’DEN GÜÇLÜ DESTEK
BURSA
BAŞKAN ACAR, 10 OCAK ÇALIŞAN GAZETECİLER GÜNÜ’NÜ KUTLADI
BURSA
Büyükşehir’in ‘çiftçiye nefes olacak’ yatırımı Balıkesir’e örnek oldu
BURSA
Başkanlar gazetecileri ağırladı
BURSA
BTSO’da Yeşil Dönüşüm ve Sınırda Karbon Toplantısı
BURSA
10 Ocak Çalışan Gazeteciler Günü
GENEL
BEYLİKDÜZÜ BELEDİYESİ’NDEN MİNİKLERE SIFIR ATIK EĞİTİMİ
GENEL
CHP’li Gürsoy’dan ayrımcılığa sert tepki:
BURSA
10 Ocak Çalışan Gazeteciler Günü