Kategoriler

Kırsal Kalkınmaya Tam Destek

Kırsal Hizmetler Müdürlüğünün 2018 yılı içerisinde özenle ve titizlikle yürüttüğü çalışmalar hakkında açıklama yapan Belediye Başkanı Alper Taban, “İnegöl Belediyesi olarak son dönemde kırsal kalkınmayı sağlamak ve İnegöl Tarımını geliştirmeye yönelik yaptığımız çalışmalar ile tarımı şehrimizin yeni bir gücü olarak ön plana çıkarmaya çalışıyoruz. Kırsal Kalkınmaya tam destek adına Kırsal Hizmetler Müdürlüğümüz aracılığıyla 2018 yılı içerisinde tarımsal kalkınmaya katkı sağlayacak ve tarımsal faaliyetlerde çiftçiye kolaylık sağlayacak projeleri bir bir hayata geçirmenin mutluluğunu yaşadık” dedi.

KIRSALDA PROJELER BİR BİR HAYATA GEÇİYOR
İnegöl Belediyesi kırsalda yaşayan vatandaşların hayat standartlarını yükseltmek, kırsal kalkınmayı sağlayarak kırsaldaki ekonomik gelir düzeyini iyileştirmek, kırsalda kaliteli ve bilinçli üretim yapılmasına öncülük ederek mevcut olan kaynakları etkin bir şekilde kullanmak adına hizmet seferberliğini devam ederken, Kırsal Hizmetler Müdürlüğü tarımsal kalkınmaya katkı sağlayacak ve çiftçiye destek olacak tarımsal faaliyetlerde çiftçiye kolaylık sağlayacak projeleri bir bir hayata geçirmenin mutluluğunu yaşıyor.

“ÇİFTÇİNİN VE ÜRETİCİNİN HER ZAMAN YANINDAYIZ”
Kırsal Hizmetler Müdürlüğünün 2018 yılı içerisinde gerçekleştirdiği çalışmalar hakkında bilgi veren Başkan Taban, belediye olarak her zaman çiftçinin ve üreticinin yanında olduklarını belirtti. Taban, “Alt yapıdan yol çalışmalarına, tretuvar çalışmalarından mahalle konaklarına, köprü yapım çalışmalarından meydan düzenlemelerine, erken uyarı sistemlerinden ürün toplama merkezlerine, eğitim semineri ve kurslardan gezilere, çalıştaylardan fuara kadar her alanda kırsal kalkınmanın itici bir gücü olmanın uğraşısını vermekteyiz. Tarımsal üretimin daha etkili yapılmasına öncülük etmek için sera örtüsü, ceviz soyma makinesi, arı kovanı, yonca, ceviz ve kestane fidanları, Salça Çekme Makinası ve yaban mersini dağıtımları yaparak kırsal mahallelerimizde çiftçilerimizin her zaman yanında olmaya çalışıyoruz. Bu kapsamda 2018 yılı içerisinde Ceviz yetiştiriciliği yapılan 10 mahallemizdeki çiftçilerimize hasat zamanında elle yapılan soyma işlemlerindeki hasat sonrası kayıpları en aza indirmek ve ekonomik katkı sağlamak amacıyla 10 adet ceviz soyma makinası dağıtımı yaptık. Tüm bu atılımlarımız yükselen değer tarım için” şeklinde konuştu.

ÇİFTÇİ EĞİTİM SEMİNERLERİ/KURSLARI
İnegöl’de tarımsal üretimde verimliliği arttırmak ve bilinçli tarım yapılabilmesi için belediyemiz öncülüğünde İlçe Gıda, Tarım Ve Hayvancılık Müdürlüğü ve Halk Eğitim Merkezi işbirliğinde çeşitli kurslar ve seminerler düzenliyoruz diyen Taban, “ Bu kapsamda çiftçilerimize zirai ilaç kullanımı, hasat teknikleri, zirai ilaç kalıntıları, hayvan bakım ve beslenmesi, sürü yönetimi, gübreleme, tıbbi aromatik bitki eğitimi, seracılık eğitimi, kooperatifçilik ve destekleme konularında bilgilendirmeler yapıyoruz. Öğrenmenin yaşı yok. Bu yüzden gerçekleştirdiğimiz bu eğitim programlarını önemsememiz gerektiğini düşünüyoruz. Bu eğitim programların katılan üretici kardeşlerimizin buradan alacakları ve öğrenecekleri yeni bilgilerle ürünlerini daha kaliteli, nitelikli ve verimli bir hale getireceklerine yürekten inanıyoruz” şeklinde konuştu.

MEYVE BUDAMA KURSLARI
Bilimsel veriler ışığında çiftçilerimizin yenilik ve gelişmeleri daha yakından görmeleri ve uygulamada daha yüksek verim elde etmeleri için meyve budama kurslarımızı gerçekleştiriyoruz diyen Taban, “Kurslarımızı Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü ve Halk Eğitim Merkezi Müdürlüğü işbirliğinde düzenliyoruz. Çiftçilerimize konusunda uzman ziraat mühendisleri tarafından verilen meyve budama kurslarında teorik bilgilerin yanı sıra tarlada uygulamalı olarak eğitim de veriliyor. Bu tür eğitimlerle tarım sektöründeki yenilik ve gelişmeleri çiftçimize daha kolay aktarmış oluyoruz. Meyvenin daha iyi gelişebilmesi, dolayısıyla, daha çok ve daha kaliteli ürün alınması anlamında meyve budama kurslarını önemsiyoruz. 2018 yılı içerisinde düzenlediğimiz meyve budama kurslarına katılan üreticilere gerekli eğitimleri verdikten sonra sertifikalarını takdim ettik” ifadelerini kullandı.

NİTELİKLİ TARIM İÇİN GEZİLER ŞART
İnegöllü üretici, yetiştirici ve sektör temsilcilerini farklı teknolojilerle tanıştırmak, uygulanabilir tarım teknolojilerini şehrimize getirmek, üreticilerimizin ve çiftçilerimizin ufkunu geliştirmek, kırsal kalkınmayı sağlamak, İnegöl ekonomisine katma değer sağlamak için üreticilerimizi Tarım Fuarlarına götürüyoruz vurgusu yapan Taban, sektörün yenilikçi yapısını görmek adına kırsal hizmetler müdürlüğümüzün organizasyonu ile Balıkesir’in Kepsut ilçesinde düzenlenen gıdadan, tarım alet ve makinelerine, tohum ve meyve fidanlarına kadar çok sayıda ürünün görücüye çıktığı Balıkesir Tarım Fuarına 45 mahalle muhtarımızın katılımıyla bir gezi düzenlemenin mutluluğunu yaşadık. Ayrıca Bursa 16'ıncı Uluslararası Tarım, Tohumculuk, Fidancılık ve Süt Endüstrisi Fuarı (BURTARIM 2018) ile Bursa 11'inci Uluslararası Hayvancılık ve Ekipmanları Fuarına İnegöl’ün Kozluca Mahallesinde tarımla uğraşan kadın çiftçileri götürdük. Bunun yanında İnegöl tarımına değer katan kadın çiftçilerin gelişimi ve tarım sektöründeki gelişmeleri yakından takip edebilmeleri adına 5 kırsal mahalleden 43 kadın çiftçiyi Antalya’da düzenlenen Yöresel Ürünler Fuarına götürdük” dedi.

“İNTARF, İNEGÖL TARIMININ VİTRİNİ”
Her yıl sektör temsilcilerini ve sektörün tüm yeniliklerini en güzel şekilde yansıtan İnegöl Tarım Fuarı(İNTARF) ile şehrimizin üretim potansiyelini tanıtmayı, bölgesel üretimi teşvik etmeyi, kent ekonomisine katkı sağlamayı ve kırsal kalkınmayı hedeflemekteyiz diyen Taban, “02-05 Eylül tarihleri arasında bu yıl 7’incisini düzenlediğimiz meyvecilik ve fidancılığı ön plana çıkardığımız İnegöl Tarım Fuarımızı belediyemiz öncülüğünde, Modef Fuarcılığın organizasyon boyutundaki katkılarıyla, İnegöl Ticaret ve Sanayi Odası, İnegöl İlçe Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü, İnegöl Ziraat Odası, muhtarlarımızın destekleri ve tarımsal sivil toplum kuruluşlarının önemli katkıları ile MER-PA Pazaryerinde gerçekleştirdik. Fuarımız bu yıl da TOBB(Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği)’nin Uluslararası fuar takviminde yer aldı. İNTARF ile İnegöl’ün tarım potansiyelini Türkiye vitrinine çıkarmayı hedefliyoruz. İNTARF, İnegöl tarımının tanıtılması için çok önemli. Her yıl çıtayı bir tık daha yukarı çıkarabilmenin hesabını yapıyoruz. Aynı şeyleri yapmaktan ziyade, ezber bozan, farkındalık ortaya koyan bir organizasyon düzenlemenin uğraşını vermekteyiz. Tarımda artık büyük düşünmenin zamanı geldi. İnegöl’ün markaları ile öne çıkan bir şehir olduğundan hareketle hazırlanan İnegöl Tarım Fuarı; Köfte, Mobilya, Oylat gibi önemli markaların arasında Ayçekirdeği, Çilek, Armut, Kiraz ve Şeftali gibi ürünler başta olmak üzere meyvecilikte de önemli bir marka olma doğrultusunda ilerliyor” açıklamasında bulundu.

“COĞRAFİ İŞARETLERDE TÜRKİYE VE İNEGÖL” ÇALIŞTAYI
Yöresel Ürünler ve Coğrafi İşaretler Türkiye Araştırma Ağı (YÜCİTA) desteği ve İnegöl Ticaret Sanayi Odası işbirliği ile “Coğrafi İşaretlerde Türkiye ve İnegöl” konulu çalıştay düzenlediklerini belirten Taban, “Pırasa ve ayçekirdeğimizi daha fazla öne çıkartma adına böyle bir organizasyonu yapma gereği duyduk. Tarımın tüm paydaşlarını bir araya getirdiğimiz çalıştayda, İnegöl tarımının gelişimine de önemli katkı sağlayacak noktalara değinmenin mutluluğunu yaşadık. İnegöl'ün çerezlik Ay çekirdeğine ''İnegöl Alası'' adı ile patent çalışması daha öncesinden yapılmıştı. Şimdide Coğrafi İşaret çalışması başladı. Ayrıca İnegöl Pırasası için de Coğrafi İşaret çalışmaları devam ediyor. İnegöl olarak değerlerimizi koruyabilmemiz için coğrafi işaret tescili almamız gerekiyor. Coğrafi işaret, markalaşma, bilinirliğin artırılması da gerekiyor. Bunları da yapacağız. İnşallah şehirdeki tüm kurumlarla kafa kafaya verip İnegöl'ü daha iyi yerlere getirmek için mücadele vereceğiz” şeklinde konuştu.

Taban son olarak, “Ekonomisi, kültürü ve sosyal hayatıyla heyecanını hep zinde tutan İnegöl’ümüz için durmak yok diyor, yürütülen bu çalışmaların kırsal mahallelerimizde sürdürülen tarımsal faaliyetlerinin gelişmesine ve üretim standartlarının yükseltilmesine önemli bir katkısı olacağına yürekten inanıyoruz” dedi.

Yorumlar

Daha Fazla Haber
BURSA
TURNUVANIN KAZANANI DOSTLUK OLDU
ANKARA
ANKARA KALESİ’NE HASSAS DOKUNUŞ
BURSA
Bursa’dan Suriye’ye Yardım ve Kardeşlik Eli
BURSA
Bursa’da masal dünyasına renkli yolculuk
GENEL
HAVALİMANLARININ KAHRAMANLARI ARFF EKİPLERİ
BURSA
Sağlık Buluşmaları'nda deri sağlığı konuşuldu
BURSA
BÜYÜK DÜŞÜNÜR YILDIRIM’DA ANILDI
GENEL
FIRST TEAM CHALLENGE'IN İLK TÜRKİYE ŞAMPİYONASI BEYLİKDÜZÜ'NDE YAPILDI
BURSA
Bursa Uluslararası Fotoğraf Festivali, 14’üncü kez kapılarını açtı
BURSA
Nilüfer’de Yeni Yıl Festivali’nde eğlence ve alışveriş bir arada