CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, Diyarbakır’da STK temsilcileri ile bir araya geldi. STK temsilcileri CHP’yi “çözüm süreci” ve “anadilde eğitim” konularında eleştirdi.
Partisinin düzenlediği “Geleceği Birlikte Kuruyoruz” toplantıları çerçevesinde Diyarbakır’a gelen CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, toplantının ardından kentteki meslek odaları ve sivil toplum kuruluşlarının temsilcileriyle bir araya geldi. Yaklaşık 2 saat süren toplantıda sivil toplum kuruluşlarının temsilcileri, Kılıçdaroğlu ve CHP’yi “süreç” ve “anadilde eğitim” konuları üzerinden eleştirdi. Sivil toplum kuruluşlarının temsilcileri, Kılıçdaroğlu’ndan siyasi kaygıları bırakıp, sürece destek vermesini de istedi. Kılıçdaroğlu ise, partisinin 2015 seçimlerinde Diyarbakır’daki oyların en az yüzde 8’ini alarak, bir milletvekili çıkarması için destek istedi.
"SÜRECE KATKI SUNMASINI İSTEDİK"
Toplantının ardından İHA muhabirine açıklamalarda bulunan Diyarbakır Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği Başkanı (DESOB) Alican Ebedinoğlu, toplantı gündeminin “süreç” olduğunu belirterek, “Hem süreçte gelinen aşama hem 6-7 Ekim’de yaşanan olayların etkisini hem de CHP’nin süreçle ilgili duruşunu konuştuk. Genel olarak bunlar tartışıldı. Tabii ki biz süreçle ilgili CHP’nin tavrının duruşunun politik beklentilerinin üzerinde olmasını savunduk” dedi.
CHP’nin geçmiş yıllarda bölgede neredeyse birinci partiyken oy oranının şimdilerde yüzde 5-6 oranında gerilediğine dikkat çeken Ebedinoğlu, "Maalesef diyorum çünkü CHP ana muhalefet partisi. Onun için süreçle ilgili olan tavrının hükümetin hep getirdiği teklife sadece muhalefet etmesi değil, doğruların yanında olması yönünde tavır almasını istedik. Ekonomik sorunları konuştuk. Süreçle ilgili olmazsa olmazlardan olduğunu söyledik. Çatışma ortamı bitmediği sürece sonuca ulaşacağımızı ifade ettik. Katılanların tavrı CHP’nin bu süreçte artık tavrını ve varlığını hissettirmesi ve sürece katkı sunması gerektiğini söyledik. Kendisi de bu taleplerin sadece sürece bağlanmaması gerektiğini ve süreç dışında demokratik adımlar atılması gerektiğini söyledi. Örneğin anadilde eğitimle ilgili adım atılması gerektiğini söyleyen arkadaşlar oldu. Kılıçdaroğlu’da bunun dünyada uygulanan modeller üzerinden tartışılması gerektiğini söyledi. Mesela 3’üncü sınıfa kadar anadilde, ama daha sonra resmi dilde eğitim yapılması ifade etti" diye konuştu.
"TOP ÇEVİRMEKTEN BAŞKA BİR ŞEY OLMAZ"
Diyarbakır Sanayici ve İşadamları Derneği (DİSİAD) Başkanı Burç Baysal da, toplantının “çözüm süreci” ve CHP’nin sürece katkısı ekseninde geçtiğini belirterek, şunları kaydetti:
"Genelde sivil toplum kuruluşları temsilcilerimiz bu konudaki düşüncelerini dile getirirken, onlarda bu yöndeki çalışmalarını anlattılar. Geçen ki ziyaretinde aynı konu olmuştu. Süreç içerisinde ekseni tam doğru bir zemine getirebilecek bir hukuk var ki anadilde eğitim konusu. Bu konuda sayın Kılıçdaroğlu bu işin yasal zemininden önce pedagoglarla görüşülüp, çalışma yapılıp, ondan sonra yasallaşması konusunda görüş bildirdi. Kürtler, Türkçe öğrenirken hiçbir insana bu sorulmadı. Bu doğru bir yere götüren yaklaşık değil. Bunun yanında müzakereleri yürütürken meclisin bu anlamda ön alıcı olmasını ve Öcalan ile yapılan görüşmelerin doğru bulunmadığı izlenimi vardı konuşmaları içerisinde. Bu da süreci doğru bir düzleme götüren bir nokta değil. Bu işin muhatapları ile yürütülmediğinde top çevirmekten başka bir şey yapmazsınız."
Baysal, ayrıca Kılıçdaroğlu’nun Diyarbakır’dan bir milletvekili çıkarmak için gerekli olan yüzde 8’lik oy almaları konusunda destek istediğine dikkat çekerek, "Ama bunların koşullarını ortaya koymak lazım. Ben senin temsilcin olabilirim diyebilmeli ki bunlar konuşabilsin. Ki bu bölge geçmişte CHP’ye yeterince sahip çıkmıştır" ifadelerini kullandı.
Kılıçdaroğlu’na “süreç” Ve “anadil” Eleştirisi
Kılıçdaroğlu’na “süreç” Ve “anadil” Eleştirisi
EditorCHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, Diyarbakır’da STK temsilcileri ile bir araya geldi. STK temsilcileri CHP’yi “çözüm süreci” ve “anadilde eğitim” konularında eleştirdi.Partisinin düzenlediği “Geleceği...
Yorumlar