Kategoriler

İşte yerli "Fırtına"

Sakarya’nın Arifiye ilçesindeki 1’inci Ana Bakım Merkezi Komutanlığı’nda tasarımı, prototip ve seri imalatı tamamen yurt içinde Türk mühendisleri ve işçisi tarafından üretilen ilk Türk Kundağı Motorlu Fırtına Obüs’ü basın mensuplarına tanıtıldı.

47 ton ağırlığında 40 kilometre atış menziline sahip 5 mürettebatlı Fırtına Obüs’ü saatte 65 kilometre hıza ulaşabiliyor.

General Ali Fuat Cebesoy Kışlası 1’inci Ana Bakım Merkezi Komutanlığı üretim tesislerinin kapısını basın mensuplarına açtı. 1’inci Ana Bakım Merkezi Komutanlığı’nın kuruluş ve yürütülen faaliyetler hakkında bilgilerin verildiği gezide, tasarımı, prototip ve seri imalatı tamamen yurt içinde Türk mühendisleri ve işçisi tarafından gerçekleştirilen ilk Türk kundağı motorlu fırtına obüsü, Leopard 1 tankları yenileştirilmesi çalışmaları, Poyraz Mühimmat Aracı, Optik bölüm ve palet tasarımı ile imalatı çalışmalarının yapıldığı üretim alanları hakkında bilgi verildi.

Sakarya şehir merkezine 8 km mesafede bulunan 1’inci Ana Bakım Merkezi Komutanlığı’nda üretilen 47 ton ağırlığında 8 metre uzunluğundaki T-155 Kundağı Motorlu Fırtına Obüsü’nün kalite kontrol ve test işlemleri 1’inci Ana Bakım Merkezi Komutanlığı’ndaki dünya standartlarındaki test pistinde yapılıyor. 52 kalibre namlu ile 40 km üzeri atış menzili olan Fırtına Obüs’ü, silah üstü atış idare bilgisayarı, küresel yer bulma ve otomatik namlu yönlendirme sistemi ile 40 kilometre uzaklığı görmeden vurabiliyor.

T-155 Kundağı Motorlu Fırtına Obüsüne gerekli mühimmat ikmal desteğini sağlamak amacıyla projesi geliştirilen ve seri üretimine başlanan Poyraz Mühimmat Aracı da Fırtına Obüsün ihtiyaç duyduğu 48 mühimmatı 20 dakikada aktarabilecek şekilde üretiliyor.

1’inci Ana Bakım Merkezi Komutanlığı’nda bulunan Optik Bölümü’nde ise Türkiye’nin ihtiyaç duyduğu tüm klasik optik sistemlerin tasarım, imalat ve yenileştirme işlemleri yurt dışına bağımlı olmadan yapılıyor. Opto-mekanik konusunda uzman personel yetiştiren yurt içindeki tek tesis olma özelliğine sahip Optik Bölüm, Türk Silahlı Kuvvetleri envanterinde bulunan tüm araç ve silah üstü atış kontrol aletleri ile personelin kullandığı gözetleme dürbünleri ve teleskoplarında imalatı ve bakımına da cevap veriyor.

Palet tasarım ve imalatında Türkiye’de tek, dünyada sayılı tesislerden biri olan 1’inci Ana Bakım Merkezi Komutanlığı, yüksek performans ve uluslararası kaliteye sahip üretim hattı ile yüzde yüz yerli imalat gerçekleştirirken, Türk Silahlı Kuvvetleri envanterinde bulunan tüm paletli araçların; yürüyüş sistemi ihtiyaçlarını da karşılıyor.

1’inci Ana Bakım Merkezi Komutanlığı tarafından yürütülen faaliyetler hakkında bilgi veren 1’nci Ana Bakım Merkezi Komutanı Bakım Kıdemli Albay Ertuğrul Akkaya, şöyle konuştu: “Sakarya şehir merkezine 8 kilometre mesafede bulunan birinci ana bakım merkez komutanlığı konuşlandığı geniş alanda bir çok atölye binası, açık ve kapalı depolama birimlerine sahip. Son teknoloji ürünü bilgi birikimi ile ülke ekonomisine büyük katkı sağlayan bir merkez haline gelmiştir. Tırtıllı araçların yenileştirilmesi, palet ve klasik optik malzemelerin imalat ve yenileştirilşmesi amacı ile kurulan birinci ana bakım merkez komutanlığı, 1973 yılında faaliyete başlamıştır. Birinci ana bakım merkez komutanlığı, T155 Kundağı motorlı Fırtına Obüs ve Poyraz Mühimmat aracı imalatı, Leopard 1 tanklarının iyileştirilmesi, zırhlı araçların motor transmisyon, hız azaltan ve tali komple malzemelerinin yenileştirilmesini, Klasik optik sistemlerin tasarım, imalat ve yenileştirilmesini, Tırtıllı araçlarda kullanılan palet sistemlerinin imalat ve yenileştirilmesini, Kara Kuvvetleri Komutanlığı ihtiyacı yedek parçaların imalatını gerçekleştirmekte ve bağlı bulunan birlikleri; Ordu Yağ Analiz Programı kapsamında yağ analizleri, kalibrasyon, teknik danışmanlık ve eğitim faaliyetleri ile desteklemektedir” dedi.

1’inci Ana Bakım Merkezi Komutanlığı Kalite Güvence Müdürlüğü tarafından icra edilen faaliyetler hakkında bilgi veren Bakım Kıdemli Albay Ertuğrul Akkaya, şöyle konuştu: “1’inci Ana Bakım Merkezi Komutanlığı, tasarım ve üretim faaliyetlerini kapsayan AQAP 2110 (Tasarım, Geliştirme ve Üretim için NATO Kalite Güvence Gerekçeleri) NATO Kalite Güvence Sistemi Belgesine sahiptir. Komutanlık, sahip olduğu bu belgenin gereği olan Kalite Yönetim faaliyetlerini de titizlikle yürütmektedir. Kalite Yönetim Müdürlüğü personeli, tüm üretim faaliyetlerinde kontrol yaparak kayıt altına almakta, faaliyetlerin verimlilik değerlendirmelerini yaparak, düzeltici ve önleyici faaliyetleri gerçekleştirmektedir. Desteklenen birliklere mekanik ve elektronik cihazların kontrolü ve ayar hizmeti verilmekte ve zırhlı araçların daima kullanıma hazır olmasını kontrol altında tutan, kullanılmış yağ analizi hizmeti sürdürülmektedir. Bu hizmetlerin yanı sıra, fizik-metalürji, kimya ve yarı mamül kauçuk laboratuvarıyla; üretim kontrol, malzeme muayeneleri ve araştırma geliştirme faaliyetlerine yönelik analizler yapılmaktadır."

Yorumlar

Daha Fazla Haber
BURSA
650 yıllık gelenek Bursa Gezek Evi’nde yaşayacak
BURSA
BAŞKAN YILMAZ ŞAMPİYONLARI AĞIRLADI
BURSA
Hastalık Hastası İkinci Gösterimde De Kapalı Gişe
BURSA
Büyükşehir Belediyesi, bağımlılıkla mücadeleyi sürdürüyor
BURSA
Bursalı firmalar, 11 Ülkenin Katıldığı Expomaritt Exposhipping İstanbul 2025’te
GENEL
EGİAD Ortaokulu Spor Salonu Tamamlandı
BURSA
Büyükşehir'in 'Lisansüstü Tez Destek Programı' sonuçlandı
BURSA
CHP BURSA MİLLETVEKİLİ ORHAN SARIBAL: “ANAYASA MAHKEMESİ ‘ULUDAĞ ‘TALAN BAŞKANLIĞI’ KANUNU’NUN BAZI MADDELERİNİ İPTAL ETTİ”
ANKARA
BÜYÜKŞEHİR BELEDİYESİ 2024’TE DE YERLİ ÜRETİCİNİN YÜZÜNÜ GÜLDÜRDÜ
ANKARA
ŞEREFLİKOÇHİSAR’IN EMEKÇİ KADINLARI KOOPERATİF ÇATISINDA BİR ARAYA GELİYOR