Kategoriler

İşte Türkiye ile İsrail'in Gazze anlaşmasının detayları

Mavi Marmara baskınıyla kopan, uzun süredir de yılan hikâyesine dönen Türkiye-İsrail ‘normalleşme’ süreci temmuz ayında yapılacak anlaşma ile normale dönecek. Gazze’de inşa edilen hastaneyle ilgili prosedürler de tamamlanacak. Türkiye’nin ilaç, personel takviyesi konusunda ise İsrail sorun çıkarmayacak.

 BAŞBAKAN Binali Yıldırım’ın açıkladığı dış politikada değişiklik hızlı başladı. Türkiye ve İsrail arasında yılan hikâyesine dönen ‘normalleşme’ süreci 26 Haziran günü ilk somut meyvesini verecek. Taraflar, anlaştıklarını açıklayacak. İki ülke dışişleri bakanlıklarının müsteşarları tarafından temmuz ayında imzalanması planlanan anlaşmayla da süreç başlayacak. Daha önce özür dileyen ve Mavi Marmara mağdurlarına tazminat ödemeyi kabul eden İsrail, Gazze’ye uygulanan ambargoyu Türkiye için esnetecek. Anlaşmaya göre Gazze’de hastaneden sonra, enerji santralı ve su arıtma tesisi de yapılacak.

30 Mayıs 2010 günü, İsrail donanması tarafından Mavi Marmara gemisine yapılan operasyonda 9 kişi yaşamını yitirmişti. Türkiye ile İsrail arasında bu olay nedeniyle yaşanan gerilimin aşılması için de son iki yılda yoğun bir diplomatik trafik sürüyordu. Taraflar nihayet son aşamaya geldi ve ‘anlaşma deklarasyonu’ toplantısı için gün belirledi.

SİNİRLİOĞLU TAMAMLAYACAK

Görüşmelerde Türkiye’yi temsil eden Dışişleri Müsteşarı Büyükelçi Feridun Sinirlioğlu, bu hafta sonu İsrailli muhatabı Benyamin Netanyahu’nun Türkiye ile ilişkilerden sorumlu danışmanı Joseph Ciechanover ile bir araya gelecek. İkili daha önce de mart ve nisan aylarında Londra ve Cenevre’de buluşmuştu. Görüşmelerde Türkiye tarafına başından beri başkanlık eden Sinirlioğlu, Türkiye’nin BM Daimi Temsilciliği görevine tayin oldu. Sinirlioğlu’nun New York’taki yeni görevine İsrail ile normalleşme sürecini tamamladıktan sonra ekim ayında başlaması bekleniyor.

OLMAZSA OLMAZ ÖNERİLER KABUL

Türkiye’nin İsrail ile normalleşme için üç şartı vardı. İsrail Başbakanı Netanyahu, ABD Başkanı Barack Obama’nın arabuluculuğunda Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’a özür mesajını iletmişti. Böylece ilk şart yerine getirilmiş oldu. Mavi Marmara mağdurlarının operasyona katılan İsrail ordusu mensuplarına dava açmaması karşılığında, İsrail’in mağdurlara 20 milyon dolar tazminat ödemesi de karara bağlanmıştı. İkinci şart da bu şekilde yerine getirilmiş oldu. Türkiye’nin üçüncü şartı ise Gazze’ye uygulanan ambargonun kaldırılmasıydı. Görüşmelerde, ambargonun kaldırılması değil ama hafifletilmesi ve esnetilmesi yönünde anlaşmaya varıldı. İsrail, Türkiye’nin olmazsa olmaz önerilerini kabul etti:

- Gazzelilere hizmet vermek üzere inşa edilen hastane ile ilgili prosedürler tamamlanacak. Türkiye’nin ilaç, personel takviyesi konusunda İsrail sorun çıkarmayacak.

- Gazze’nin enerji ihtiyacını karşılaması için Gazze sahiline yüzer santral demirlemesi önerisinden vazgeçildi. Bunun yerine Türkiye, Almanlar ile birlikte Gazze’ye enerji santralı inşa edecek.

- Gazze’nin en önemli sorunu olan içme suyu sorununun giderilmesi için Türkiye, Gazze’ye deniz suyu arıtma tesisi kuracak.

- Türkiye’den Gazze’ye yapılacak yardımlar ile Gazze’de yapılacak olan inşaatlar için gerekli olan bütün malzemeler, Aşdod Limanı’ndan geçirilmek kaydıyla sorunsuz bir şekilde Gazze’ye ulaştırılacak.

BÜYÜKELÇİLER ATANACAK ORTAK YATIRIM YAPILACAK

İçerik konusunda anlaşma sağlanınca takvim de netleşti. Haziran sonu ve temmuzda şu gelişmeler yaşanacak:

- Sinirlioğlu ve Ciechanover başkanlığındaki heyetler bir araya gelecek ve anlaşma sağlandığını bütün dünyaya deklare edecek.

- Anlaşma metinleri hazırlanacak ve temmuz ayında bir araya gelecek iki ülke dışişleri müsteşarları tarafından imzalanacak.

- Karşılıklı olarak büyükelçiler atanacak ve diplomatik ilişkiler normale dönecek.

- Türkiye ile İsrail arasındaki anlaşma sorunsuz uygulanırsa uluslararası kuruluşlardaki karşılıklı çekinceler kaldırılacak, ortak tatbikatlar yeniden yapılacak, ortak enerji ve savunma yatırımlarının önü açılacak.

AYAKÜSTÜ GÖRÜŞMÜŞLER

İSRAİL Enerji Bakanı Yuval Steinitz, mart ayında ABD’deki Nükleer Güvenlik Zirvesi’nde Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’la görüştüğünü, Suriye, İran’ın Suriye’deki varlığı ve doğalgaz işbirliği konularının ele alındığını söyledi. Ancak Türk diplomatik kaynaklar, görüşmenin Steinitz’in açıkladığı gibi yarım saat sürmediğini bildirirken, “Zirve sırasında sadece heyet başkanlarının olduğu toplantı yapıldı. Kendisi de İsrail heyeti başkanıydı. Cumhurbaşkanımızın yanına giderek sohbet etti. Ayaküstü görüşmeydi, içeriği de Sayın Bakan’ın aktardığı kadar kapsamlı değildi” dediler.

Yorumlar

Daha Fazla Haber
BURSA
Gemlik'te belediye-muhtar işbirliği sürüyor
BURSA
Nilüfer Belediyesi ve BUÜ’den sürdürülebilir geleceğe yatırım
GENEL
Mehmet Atmaca’dan Sert Eleştiri: "Bu Kanun Belediyeleri Devre Dışı Bırakıyor!"
BURSA
Karadağ’daki yatırım ve iş fırsatları ele alındı
BURSA
Büyükşehir’in 2025 yılı bütçesine onay
BURSA
Kant’ın güzel ve yüce kavramı BUSİAD’da konuşuldu
BURSA
BURSA'LI YÜSRA TÜRKOĞLU ÖLÜMÜNE İHMALLER ZİNCİRİ Mİ NEDEN OLDU?
GENEL
Scudo yeni gövde tipi ve motor seçeneği ile satışa sunuldu
GENEL
Alfa Romeo’dan yeni bağlantılı araç teknolojisi “Link”
BURSA
Tarım Peyzaj AŞ sahaya indi… Bursa tarımda lider şehir olacak!