Kategoriler

İSTANBUL'DA KEŞFEDİLDİ!

Orman ve Su İşleri Bakanlığı Doğa Koruma ve Milli Parklar (DKMP) Genel Müdürlüğü'nce yapılan çalışmalar neticesinde İstanbul’da yeni bir endemik bitki türü keşfedildi.

Orman ve Su İşleri Bakanlığı, yürüttüğü “Ulusal Biyolojik Çeşitlilik Envanter ve İzleme Projesi” (UBENİS) çalışmalarıyla Türkiye’nin zengin biyolojik çeşitliliğini gün yüzüne çıkarmaya devam ediyor. Bu çerçevede İstanbul’da yürütülen UBENİS çalışmaları sırasında saptanan İstanbul Soğanı’nın (Allium İstanbulenese) Türkiye çapında yürütülen biyoçeşitlilik envanter çalışmaları sırasında toplanan Allium cinsine ait örneklerin hiçbirisine benzemediği tespit edildi. Bilimsel olarak tanımlanması da yapılan tür böylece dünya literatürüne Allium İstanbulenese olarak geçti.

Türkiye’de Allium türlerinin 200 kadarı tabii olarak yetişiyor
Allium türleri bakımından çok zengin olan Türkiye, bazı gruplar için de gen merkezi konumunda bulunuyor. Allium bilimsel adı ile tanınan cins, geniş çapta kültürü yapılan yemeklik soğan, pırasa ve sarımsağın da içinde bulunduğu özel kokulu soğanlı bitkileri kapsıyor. Türkiye’de bu cinsin 200 kadar türü tabii olarak dağlarda, makiliklerde, kumullarda, orman açıklıklarında farklı kaya tipleri ve topraklarda yetişiyor.

İstanbul’un sahip olduğu endemik tür sayısı 54’e yükseldi
Tabii olarak Türkiye’de birçok türü yetişen bu cinsin yeni üyesi UBENİS İstanbul projesini yürüten uzman akademisyenlerin ortak çalışmalarıyla bilim dünyasına tanıtıldı. İstanbul Soğanı adı verilen bu tür ile İstanbul’un ev sahipliği yaptığı endemik türlerin sayısı ise 54’e yükseldi.

"Türkiye’nin biyoçeşitlilik haritası çıkarılmış olacak"
Tür korumaya yönelik olarak yapılan çalışmaların büyük bir önem taşıdığını belirten Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu, Türkiye’nin endemik türler açısından oldukça zengin bir konumda bulunduğunu dile getirdi. 2013 yılında başlatılan UBENİS projesi ile bugüne dek 33 ilde çalışmaların tamamlandığını bildiren Eroğlu, “Bu yıl sonu itibariyle İstanbul’un da aralarında bulunduğu 21 ilde daha çalışmaları tamamlamış olacağız. Bütün illerimizdeki çalışmalar tamamlandığında Türkiye’nin biyoçeşitlilik haritası çıkarılmış olacak. Bizlere düşen görev ise bu zenginliğimize gözümüz gibi bakmak ve bu türlerin geleceğe intikalini sağlamaktır” ifadelerini kullandı. 

Yorumlar

Daha Fazla Haber
BURSA
Kadınlar, toplumsal eşitsizliğe ve şiddete karşı sesini yükseltiyor
BURSA
Tarihi Kentler Birliği’nden Osmangazi Belediyesi’ne ödül
BURSA
İnegöl belediyesi 8. Kitap fuarı başladı
BURSA
Bursa’da müzeleri bir günlüğüne çocuklar yönetti
BURSA
GÜMRÜK KAPILARINDAKİ “SİSTEM ZULMÜ” TBMM GÜNDEMİNDE!
BURSA
Gemlik'te sağanak taşkınına Başkan müdahalesi
BURSA
Büyükşehir, karla mücadele çalışmalarını sürdürüyor
BURSA
Kar Yağışı Sonrası Ekipler Sahaya İndi
BURSA
Bursa Kastamonu Dernekler Federasyonu’nda yeni başkan Erol Bodur seçildi
BURSA
YILDIRIM’DA 42 YILLIK ÖĞRETMEN ALKIŞLARLA EMEKLİLİĞE UĞURLANDI