Kategoriler

İstanbul Boğazı’nın görünmeyen kahramanları

Dünyanın incisi İstanbul Boğazı’nın güvenliği, kılavuz kaptanlar tarafından sağlanıyor.

Dünyanın incisi İstanbul Boğazı’nın güvenliği, kılavuz kaptanlar tarafından sağlanıyor. Zorlu çalışma şartlarına rağmen boğazdan geçen gemi trafiğini titizlikle takip eden, gemilere rehberlik yapan kılavuz kaptanlar, hem 17 milyon insanın hem de doğa harikası İstanbul Boğazı'nın güvenliğini sağlıyor.

17 milyon insan ve çeşitli canlı türlerinin yaşadığı, Avrupa ve Asya’nın birleştiği İstanbul’un eşsiz boğazı, Türk Kılavuz Kaptanları tarafından korunuyor. Kıyı Emniyeti Müdürlüğü’ne bağlı olarak hizmet veren Kılavuzluk İstasyonları boğazlardaki gemi trafiğini kontrol ederek, gemi kaptanlarına rehberlik yapıyor. İstanbul Boğazı’nın iki farklı noktasında bulunan istasyonlarda görev yapan kılavuz kaptanlar, zorlu şartlara rağmen en iyi şekilde çalışarak, Türkiye’yi denizcilik sektöründe dünyaya tanıtıyor.

Kıyı Emniyeti Genel Müdürlüğü İstanbul Boğazı 1. Vardiya Baş Kılavuz Kaptanı ve Türk Kılavuz Kaptanlar Derneği Başkanı Kaptan İsmail Akpınar, kılavuz kaptanlarının görünmeyen kahramanlar olduğunu belirterek, görev alanlarını anlattı.
Kaptan İsmail Akpınar, kılavuz kaptanlığının tanımını yaparak, “Kılavuz kaptan seyir ve manevra konusunda gemi kaptanına yardımcı olan, sorumluluğu gemi kaptanında olmak üzere gemi kaptanına danışmanlık yapan uzak yol kaptanına haiz kaptan” dedi.

“150 KILAVUZ KAPTAN, İSTANBUL BOĞAZI’NI OLASI BİR FİACAYA KARŞI KORUYOR”
İstanbul Boğazı’nda üç kılavuzluk istasyonu olduğunu belirten Kaptan Akpınar, “İstanbul Boğazı’nda bir kuzey, bir de güney olmak üzere iki istasyonumuz var. Kaptan Lütfü Berk Kılavuzluk İstasyonu Karadeniz girişinde. Bir de inci Burnu’nda Kaptan Fahrettin Aksu Kılavuzluk İstasyonu var. Harem’de Liman Pilot Kılavuzluk İstasyonumuz var” diye konuştu.Akpınar, kılavuz kaptanların 24 saat hizmet verdiklerini belirterek, “Kıyı Emniyet bünyesinde 150 civarında kılavuz kaptan arkadaşımız var. 150 kılavuz kaptan 3 vardiya sistemiyle çalışır. Ama ihtiyaç durumunda 150 kaptan 24 saat bekler” dedi.

“TÜRK KILAVUZ KAPTANLARI DÜNYANIN EN İYİLERİ”
“Mesleğimiz çok zor” diyen İsmail Akpınar, Türk kılavuz kaptanlarının dünyanın en iyisi olduklarını belirterek, şunları söyledi: “Bildiğiniz gibi İstanbul boğazı aynı zamanda biyolojik bir geçit. Bunların hepsinin korunması görünmez kahramanlar kılavuz kaptanlar tarafından yapılıyor. Hiçbir fedakarlıktan kaçınmıyoruz. Kılavuz kaptanların yaptığı görev çok önemli. Ama ne yazık ki o derecede de görünmeyen kahramanlar. Türk Kılavuz kaptanları dünyanın en iyileri. Dünyanın her tarafında limanlardaki kılavuz kaptanları bizleri çok iyi tanır. Türkiye limanlarında görev yapan kılavuz kaptan sayısı 375’tir. Denizcilik mesleğini yapanlar arasında en seçkinlerinin bulunduğu meslek"
Boğazda trafiğin dikkatli kontrol edilmesi gerektiğine vurgu yapan Akpınar, “İstanbul’da Gemi trafik hizmetlerinin devreye girmesinden önce gerçekten çok zor bir trafik vardı, çok daha tehlikeliydi. Gemi trafik hizmetlerinin devreye girmesiyle deniz kazaları azaldı” diye konuştu.

“KAZANDIĞIM HER ŞEYİ BU MESLEĞE BORÇLUYUM”
Baş kılavuz kaptan İsmail Akpınar, 1982’de İstanbul Teknik Üniversitesi Denizcilik Fakültesi’nden mezun olduğunu belirterek, “32 yıllık denizciyim. Bunun yaklaşık 19 yılı kılavuz kaptanlık. Kazandığım her şeyi bu mesleğe borçluyum. Bu meslek denizciliğin zirvesi. Eşim ve çocuklarım kendilerini bana göre adapte ettiler. Bana göre yaşıyorlar” ifadelerini kullandı.

“TÜRK BOĞAZLARI ACİL DURUM YÖNETİM PLANI LAZIM”
Boğazlarda herhangi olası bir durum için acil durum planının mutlaka olması gerektiğine dikkat çeken Baş Kılavuz Kaptan İsmail Akpınar, “Meslek şehitleri ve Kılavuz Kaptanlar Haftası nezdinde bir panel yaptık. Bu seneki panel konumuz Türk Boğazlarında Acil Durum Yönetimiydi paneliydi. Panel sonucunda bir sonuç bildirgesi hazırladık. Türk boğazlarında çok acil olarak Türk Boğazları Acil Durum Yönetim Planı lazım. Tük boğazlarında yer alan tüm birimlerin acil durum planının olması lazım. Acil durum planı için de acil durum merkezi olması lazım” şeklinde konuştu.

“İSTANBUL BOĞAZI, DÜNYANIN EN TEHLİKELİ SU YOLU”
İstanbul Boğazı’nın dünyanın en tehlikeli ikinci suyu olduğuna dikkat çeken Akpınar, şunları söyledi: “En son Panama kanalını gördüm. Akıntı yok denecek kadar az. İstanbul Boğazı akıntı ve coğrafi şartlar yönünden dünyanın en tehlikeli su yolu. İstanbul Boğazı deniz trafiği yönünden bakarsak Malakastrit’ten sonra dünyanın en tehlikeli ikinci su yolu. Burada 33 canlı türü yaşıyor. Tarihi eserlerimiz var. Çok iyi korunması lazım.”

İstanbul kılavuz kaptanları için önemli bir yer olduğunu belirten Kaptan İsmail Akpınar, İstanbul Boğazı’nın haritasını göstererek, boğazın tehlikeli noktalarına dikkat çekti.Akpınar, “İstanbul boğazı dünyanın en kuvvetli akıntılarının olduğu, akıntılar ve coğrafi açıdan bakıldığında dünyanın en tehlikeli suyu. 4 çeşit akıntı var. Kandilli ile Kanlıca arasında Orkoz dediğimiz çok tehlikeli sular olur. Gemileri adeta dans ettirir” dedi.

Yorumlar

Daha Fazla Haber
BURSA
TR Düşünce Kulübü 6. Olağan Genel Kurulunu gerçekleştirdi
BURDUR
Özel Çocuklar Sahnede Devleşti
GENEL
BEYLİKDÜZÜ HATAY ESNAFIYLA TEK YÜREK
BURSA
Nilüfer Belediyesi ISO 50001 denetimini başarıyla tamamladı
BURSA
Orhaniye Mahallesi'nde yollar tamam
GENEL
Tapu’da yeni dönem başlıyor
GENEL
Yılın kelimesi belli oldu… TDK açıkladı
EKONOMİ
Yeşil sertifikalı bina ‘sıfır atıkta’ öncü oldu
GENEL
MHP Mardin Yeşilli İlçe Teşkilatı’nın yeni hizmet binası açıldı
ANKARA
Tarım ve Orman Bakanlığı’ndan ‘Belgrad’ açıklaması