Kategoriler

“Hindi Eti Yılbaşına Özel Değil, Düzenli Tüketilmeli“

Ondokuz Mayıs Üniversitesi (OMÜ) Veteriner Fakültesi Hayvan Beslenme ve Beslenme Hastalıkları Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Buğra Genç, Türkiye’de kanatlı grubu içerisinde hindi etinin yeterince tüketilmediğini söyledi.

Ondokuz Mayıs Üniversitesi (OMÜ) Veteriner Fakültesi Hayvan Beslenme ve Beslenme Hastalıkları Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Buğra Genç, Türkiye’de kanatlı grubu içerisinde hindi etinin yeterince tüketilmediğini belirterek, "Protein kaynağı olan hindi etini düzenli olarak tüketmek gerekiyor" dedi.

Yılbaşında tüketimi artan hindi hakkında önemli açıklamalar yapan OMÜ Veteriner Fakültesi Hayvan Beslenme ve Beslenme Hastalıkları Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Buğra Genç, hindi etinin yılbaşı gibi özel günlerde tüketildiğini, diğer günlerde ise tavuk etinin daha ön planda yer aldığını söyledi.

Hindi etinin insan sağlığı için önemli olduğunu ifade eden Yrd. Doç. Dr. Buğra Genç, “Hindi etinin gerek beyaz ete gerek kırmızı ete göre daha verimli olduğu söylenebilir. İnsan için kolesterol ve kalori değeri daha düşük, protein değeri ise gayet yeterli bir düzeydedir. Özellikle beyaz et ve kırmızı et arasında özelliklere sahiptir. Sağlık açısından beyaz ete, lezzet açısından ise kırmızı ete yakındır. Bunun yanında hindilerin merada beslenme şansı vardır. Daha ekonomik olan bu yöntem doğal beslenmeyi destekleyen, daha az kalıntı içeren ve egzersiz yaptığı için daha sağlıklı gelişen hayvanların etinden faydalanılmış olur. Çocukların daha sağlıklı gelişmesi için iyi bir protein kaynağı olduğu gibi, hastaların ve sporcuların diyetlerinde güvenilir biçimde kullanılabilmesi ile de iyi bir kaynaktır” diye konuştu.

Yılbaşında canlı hindi satışları ve alımlarının arttığını vurgulayan Yrd. Doç. Dr. Buğra Genç, “Hindi alırken nelere dikkat edeceğiz. Hindi kesinlikle uysal ve sakin bir hayvan değildir. Doğası gereği çok fazla canlı, hareketli deyim neredeyse ‘yaramaz çocuk’ gibi yerinde durmayan bir hayvandır. Bundan dolayı canlı hindi alımı yapacaksak eğer öncelikle sürüye dikkat etmemiz gerekir. Bu sürü içinden en canlı, en hareketli, en yerinde duramayan hayvanı tercih etmemiz gerekiyor. Yaptığımız bu seçimden sonra elbette kendi sağlığı ve bizim sağlımız için önemli olan hususlara dikkat etmemiz gerekir. Her şeyden önce bir hindinin çok canlı bakışlarının, mat olmayan bir göz renginin, parlak canlı bir göz renginin olması lazım. Olgun bir hindinin kanatlarının altında tüylerin az yoğun olduğu bölgenin sarı olduğunu görmemiz gerek bu hindinin yeterli düzeyde yağlı olduğunu gösterir ve böyle bir hindinin pişirilme süresi daha kısa olduğu gibi daha da lezzetlidir” şeklinde konuştu.

Hindilerin genelde 5 ila 11 kilo arasında olduğunu hatırlatan Genç, “Bunun altında ve üstünde olan hayvanları tercih etmememiz lazım. Parça Hindi alımında bulunacaksak kalça etini öneriyoruz. Çünkü daha lezzetli olduğunu söyleyebilirim” şeklinde konuştu.

Yorumlar

Daha Fazla Haber
ANKARA
İşsizlik oranı 19 aydır tek hanede
MUĞLA
Muğla Büyükşehir’den yakacak desteği
GENEL
Cumhurbaşkanı Erdoğan: Sizinle bizim aramızda niyet ve anlayış farkı var!
ANKARA
Yeni nesil POS’lar için erteleme talebi
GENEL
İnşaat maliyetlerinde ‘malzeme ve işçilik’ fiyatları uçurdu!
BURSA
Bursa’da Başkan Bozbey gazetecilerle buluştu
ANKARA
İletişim Başkanı Altun’dan 10 Ocak mesajı
DÜZCE
Düzce’de uyuşturucu operasyonuna 2 tutuklama
BİLECİK
Pazaryeri Kınık Köyü’nde çömlek atölyesinde yangın!
İSTANBUL
ON Dijital Bankacılık’ta masraf yok!