Kategoriler

Hazır giyimci yeşil üretim ve adet yerine değerli ürün satmaya odaklandı

Türkiye’nin hazır giyimde pahalı bir ülke haline geldiğine dikkat çeken Ramazan Kaya, “Bu ortamda özellikle fiyat öncelikli alıcıların taleplerini karşılamamız güçleşecek. Sektör yüksek katma değer-kalite öncelikli alıcıların tedarikçisi olacak” dedi.

Türkiye Giyim Sanayicileri Derneği (TGSD) tarafından 15’incisi düzenlenen İstanbul Hazır Giyim Konferansı, küresel modaya yön veren isimlerle dünyanın önde gelen markalarının temsilcilerini İstanbul’da bir araya getirdi.

Türk hazır giyim sektörünün uluslararası alanda prestij organizasyonlarından biri olan konferansın açılışında konuşan TGSD Başkanı Ramazan Kaya, Türkiye’nin hazır giyimde dünyanın en önemli nitelikli üreticilerinden biri olduğunu vurguladı. Sektörün kaliteli üretimi, koleksiyon ve tasarım kapasitesi, markaları, modern moda perakende pazarı özelliği ile çok önemli birikime sahip olduğunu hatırlatan Kaya, “Ancak küresel koşullarda değişim devam ediyor. Türk hazır giyim sektörü de bugün yeni bir dönüşümün, dördüncü dönüşüm sürecinin içinde bulunuyor” dedi.

TÜRKİYE’Yİ YEŞİL ÜRETİMİN MERKEZİ HALİNE GETİRMELİYİZ

Doğru strateji için dönüşümü gerekli kılan koşulları iyi analiz etmek durumunda olduklarını anlatan Kaya, sürecin finansal açıdan zorlu olacağının altını çizdi. Hazır giyim sektörü için Türkiye’nin pahalı bir yer haline gelmeye başladığını ve özellikle fiyat öncelikli alıcıların taleplerini karşılamanın güçleştiğini vurgulayan Kaya, şunları söyledi:

“Sektör artık fiyat öncelikli alıcıların ve ürünlerin tedarikçisi olmaktan uzaklaşacak; büyük ölçüde yüksek katma değer-kalite ve ürün öncelikli alıcıların tedarikçisi haline gelecek. Bu nedenle kaliteli üretim yeteneklerimizi öne çıkarmalı ve alıcılar nezdinde pazarlamalıyız. Üretim ve iş ölçeklerini buna göre düzenlemeliyiz. Türkiye’yi yeşil üretimin merkezi haline getirmeliyiz. Adet yerine değer ve ürün satmaya odaklanmalıyız. Yeni dönemde iş birlikleri çok önemli hale gelecek. Tekstil sektöründeki tedarikçilerle iş birlikleri, alıcılarla uzun vadeli stratejik ortaklıklar geliştirmeliyiz. Dördüncü dönüşüm sürecinde yeni yatırımların ağırlığı ve finansman ihtiyacı daha yüksek olacak. Yeşil dönüşümden, dijital dönüşüme tüm süreçler önemli yatırım maliyetleri içeriyor. Bu kritik dönemde özellikle iş ortaklarımızın desteği çok önemli.”

Ramazan Kaya, Türk hazır giyim sektörünün dönüşüm ihtiyacının farkında olduğunu, mevcut birikimi ve kapasitesi ile bu süreçten güçlenerek çıkacağına inandığını sözlerine ekledi.

TİM BAŞKANI GÜLTEPE: HAZIR GİYİMDE 40 MİLYAR DOLARLIK İHRACATA ODAKLANDIK

Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) Başkanı Mustafa Gültepe de konuşmasında ‘İstanbul’u moda merkezi, Anadolu’yu üretim üssü yapma hedeflerini hatırlattı. Aynı zamanda İstanbul Hazır Giyim ve Konfeksiyon İhracatçıları Birliği (İHKİB) Başkanlığını da yürüten Gültepe, bu yıl biraz yavaşlamakla birlikte tekstil ve hazır giyim firmalarının Anadolu’da son yıllarda çok önemli yatırımlar yaptıklarını bildirdi. Fabrikalarda sürdürülebilir enerjiye dönüşümün de hızla devam ettiğini belirten Gültepe, şöyle devam etti:

“Küresel ticaretin değişen koşullarına göre ihracatta da çıtayı yükselttik. Hazır giyimde 40 milyar dolar ihracata odaklandık. Tekstilde de rahatlıkla 20 milyar doları yakalayabileceğimize inanıyorum. Elbette bu büyük hedefler için daha çok mesafe kat etmeliyiz. Teknolojimizi yenilemek, verimliliğimizi yükseltmek, daha fazla tasarım ve inovasyonla, daha güçlü markalarla, katma değerli üretimimizi artırmamız gerekiyor. Bu konularda her geçen gün daha iyiye gidiyoruz. Örneğin bir hafta önce Küresel İnovasyon Endeksi açıklandı. Türkiye endekste bu yıl 4 basamak yükselerek 37’inci sırada yer aldı. İlk kez ilk 40’a girdik. AB Yeşil Mutabakatı’na uyum konusunda da çalışmalarımız hızla devam ediyor.”

Gültepe, dönüşümün maliyetli bir iş olduğuna dikkat çekerek devletin ve iş ortaklarının bu süreçte firmalara desteğinin önemine dikkat çekti. Sürüdürebilir enerjiye dönüşümün teşvik kapsamına alınması olumlu bir adım olarak değerlendiren Gültepe, “Özellikle KOBİ’lerimizin yeşil dönüşümü için yeni nesil teşvikler geliştirilmeli. İhracatçılarımızın reeskont kredilerine erişim konusundaki sıkıntılarının da yakın zamanda çözüleceğini ümit ediyorum” dedi.

İTHİB BAŞKANI ÖKSÜZ: SÜRDÜRÜLEBİLİRLİK KONUSUNU SORUMLULUK OLARAK GÖRÜYORUZ

İstanbul Tekstil ve Hammaddeleri İhracatçıları Birliği (İTHİB) Başkanı Ahmet Öksüz de konuşmasında tekstil ve hazır giyim sektörlerinin ülke ekonomisine katkının yanında Türkiye’nin dünyaya tanıtımında da önemli bir rol oynadığını söyledi. AB’nin Yeşil Mutabakat ile 2050’ye kadar sera gazı emisyonunu sıfırlamayı hedeflediğini hatırlatan Öksüz, sözlerini şöyle sürdürdü:

“Biz de sürdürülebilirlik konusunu sorumluluk olarak görerek çalışmalarımıza bu bilinçle devam ediyoruz. Sürdürülebilirlik özelinde eylem planını ilk açıklayan sektör olduk. 2021’de geniş kapsamlı yapılandırıldığımız proje çerçevesinde sektörümüzün sürdürülebilirlik yol haritasını oluşturarak tüm sektör ile paylaştık. 4 ay süren ve 28 bin dinleyiciye ulaşan bir eğitim programı düzenledik. Sürdürülebilirlik Rehberimizi yayınlamamızın yanı sıra ‘Sürdürülebilir Tekstiller Ur-Ge Projesi’ni başlattık. Kardeş birliğimiz İHKİB ile karbon ayak izinin azaltılmasına yönelik IPA ve İSTKA projelerini yönetiyoruz. Tüm dünyada takip edilenSustainability Talks İstanbul’ etkinliğimiz ise 2 Kasım’da gerçekleştireceğiz.”

IAF BAŞKANI ALTAN: TEKSTİL VE HAZIR GİYİM SEKTÖRLERİ ZOR BİR DÖNEME GİRDİ

Uluslararası Hazır Giyim Federasyonu (IAF) Başkanı, TGSD Yönetim Kurulu Üyesi ve Konferans Komite Başkanı Cem Altan da konuşmasında, hazır giyin endüstrisinin enerji ve hammadde fiyatları, resesyon beklentileri ve daralan piyasa koşulları nedeniyle zor bir döneme girdiğini hatırlattı. Sektörün aynı zamanda karbon salınımını azaltma hedefiyle getirilen mevzuata uyum için çaba gösterdiğini belirten Altan, “Hazır giyim ve tekstil sektörünün önünde duran bu sorunları çözmek ve endüstrinin gelecek haritasını düzenlemek için tüm ülkeler canla başla çalışmaya devam ediyor. Daralan piyasadan pay almaya çalışan birçok tedarikçi ülke, rekabet güçlerini arttırmak için gerekli olan değişimleri hızla yapıyor. Türkiye tekstil ve hazır giyim sektörleri de iş birliği içinde bir an evvel bu değişime ayak uydurup kendini çok hızlı bir şekilde yenilemesi gerekiyor” dedi.

TGSD tarafından İHKİB ve İTHİB iş birliğinde düzenlenen 15. İstanbul Hazır Giyim Konferansı'nın ana sponsorluğunu Karafiber Tekstil üstlendi. Konferansın tema sponsorluğunu ise Gama Recycle yaptı. Etkinliğe ayrıca Cotton Council International, Aksa, Lenzing AG – Tencel ™, Business Finland, Coats Digital, Durak Tekstil, Polytropon, Solarçatı, Galata Taşımacılık, Avery Dennison, Nebim, Mavi, Permess, GOTS, Uğur Makine, YKK, Leras Tekstil ve Reflect Studio’da destek verdi.

Yorumlar

Daha Fazla Haber
BURSA
TURNUVANIN KAZANANI DOSTLUK OLDU
ANKARA
ANKARA KALESİ’NE HASSAS DOKUNUŞ
BURSA
Bursa’dan Suriye’ye Yardım ve Kardeşlik Eli
BURSA
Bursa’da masal dünyasına renkli yolculuk
GENEL
HAVALİMANLARININ KAHRAMANLARI ARFF EKİPLERİ
BURSA
Sağlık Buluşmaları'nda deri sağlığı konuşuldu
BURSA
BÜYÜK DÜŞÜNÜR YILDIRIM’DA ANILDI
GENEL
FIRST TEAM CHALLENGE'IN İLK TÜRKİYE ŞAMPİYONASI BEYLİKDÜZÜ'NDE YAPILDI
BURSA
Bursa Uluslararası Fotoğraf Festivali, 14’üncü kez kapılarını açtı
BURSA
Nilüfer’de Yeni Yıl Festivali’nde eğlence ve alışveriş bir arada