TASD Başkanı Berke İçten, Türkiye’nin ayakkabı üretim kapasitesinin yüzde 10’una sahip Hatay’daki tesislerin tamamının yerle bir olduğunu bildirdi. Bölgedeki tesislerin yeniden üretime dönebilmeleri için makine ve teçhizat kampanyası başlattıklarını belirten Berke İçten, “Hatay’da sektör yeniden inşa edilirken ‘Portekiz Modeli’nde olduğu gibi küçük işletmelerin birleştirilmesi halinde hem maliyetler azalır hem de ölçek ekonomisine geçilir” dedi
Ayakkabı sanayicileri Kahramanmaraş merkezli depremlerde yerle bir olan Hatay’daki üretim tesislerini yeniden ayağa kaldırmak için yardım kampanyası başlattı. Kampanyada toplanacak ayni ve maddi yardımlar Hatay’da tamamen yerle bir olan 450’ye yakın fabrika ve imalathanede üretimin yeniden başlaması için kullanılacak.
Türkiye Ayakkabı Sanayicileri Derneği (TASD) Başkanı Berke İçten, depremden etkilenen şehirlerden Gaziantep ve Hatay’ın önde gelen ayakkabı üretim merkezleri arasında yer aldıklarını hatırlattı. Gaziantep’deki tesislerde önemli bir hasar bulunmadığını, Hatay’da ise fabrika ve imalathanelerin tamamının yıkıldığını bildiren İçten, şunları söyledi:
TOPLAM AYAKKABI ÜRETİM KAPASİTESİNİN YAKLAŞIK YÜZDE 10’U ENKAZ ALTINDA KALDI
“Hatay’da Eski Tabakhane olarak bilinen Toptan Ayakkabı İmalatçılar Çarşısı’nda 450’ye yakın fabrika ve imalathane bulunuyordu. 10 binden fazla kişinin istihdam edildiği çarşıdaki tesislerin tamamı depremlerde yerle bir olurken, toplam kapasitemizin yaklaşık 10’unu kaybettik. Milyonlarca dolar değerindeki makine ve techizat kullanılamaz hale geldi. Bölgeden göçün önlenmesi için insanların barınma sorununun çözülmesi ve üretimin yeniden canlanması gerekiyor. Ancak tesisilerin yeniden inşası uzun zaman alacak. İmalathanelerin geçici bir süre Reyhanlı Sanayi Sitesi’ne taşınması ve Ramazan Bayramı’ndan sonra sınırlı kapasiteyle üretime başlanması planlanıyor. Üretim için elbette makine ve teçhizat da gerekiyor.
Ayakkabı sanayicileri olarak biz de paydaşlarımızla birlikte makine ve techizat desteği için kolları sıvadık. Sektör derneklerimiz, ihracatçı birliklerimiz ve vakfımızla birlikte ayni ve nakdi yardım kampanyası başlattık. Sanayicilerimiz dilerlerse ihtiyaç fazlası makinelerini bağışlayarak, dilerlerse nakdi destekle kampanyaya katılabilecekler. Kampanya’da toplanacak makine ve teçhizatı Hatay’daki üreticilerimize teslim edeceğiz. Nakdi bağışlarları da yine depremzede üreticiler için makine ve teçhizat alımında kullanacağız. Hatay’da sektör yeniden inşa edilirken ‘Portekiz Modeli’nin uygulanabileceğini düşünüyoruz. Bu modelin özünü oluşturan ‘küçük işletmelerin birleştirilmesi’ halinde hem maliyetler azalacak hem de ölçek ekonomisine geçmek mümkün olacak.”
İSTANBUL’DAKİ TESİSLERİMİZİ YAKIN BİR BÖLGEYE TAŞIMALIYIZ
Türkiye’nin toplam ayakkabı üretim kapasitesinin yarısının İstanbul’da olduğuna dikkat çeken Berke İçten, Marmara Denizi’ndeki büyük deprem riskinin de kendilerini endişelendirdiğini söyledi. Depreminin sektör üzerindeki etkisini azaltmak için tesislerin İstanbul’un dışına taşınması gerektiğini vurgulayan İçten, “İşletmelerimizi İstanbul’dan taşımalıyız. Oluşturulacak yeni üretim bölgesinde çalışanlarımızın ve ailelerinin barınacağı konutları da inşa etmeliyiz” dedi.
Nakdi bağışlar için kamu yararına çalışan dernek statüsündeki Türkiye Ayakkabı Sektörü Araştırma Geliştirme ve Eğitim Vakfı (TASEV) bünyesinde hesap açıldı. Dileyenler Halkbank İstanbul Güneşli Şubesi’ndeki 16000005 numaralı hesaba ya da TR46 0001 2009 8160 0016 0000 05 IBAN numarasına bağışlarını yapabilecekler.
Depremzede ayakkabı işletmelerinin ayağa kaldırılması için başlatılan kampanyaya destek veren sektör paydaşları şunlar:
- Türkiye Ayakkabı Sanayicileri Derneği (TASD)
- Ayakkabı Yan Sanayicileri Derneği (AYSAD),
- Türkiye Ayakkabı Sektörü Araştırma Geliştirme ve Eğitim Vakfı (TASEV)
- Türkiye Umum Ayakkabıcılar Federasyonu (TUAF)
- İstanbul Ayakkabı ve Yan sanayi İşletme Kooperatifi (AYMAKOOP)
- İstanbul Ayakkabıcılar Küçük Sanayi Sitesi Yapı Kooperatifi (AYKOSAN)
- İstanbul Spor Ayakkabıcılar Derneği (İSAD)
- Ege İhracatçı Birlikleri (EİB)
- Ege Ayakkbı Sanayicileri Derneği (EGEAYSAD)
- Konya Ayakkabı Sanayicileri Derneği (KASD)