Oy kullanacak olan seçmen, oy pusulasını cihaza yerleştiriyor. Makine, seçmeni sesli olarak yönlendirerek, partileri ve kişilerin isimlerini okuyor. Seçmen oy vereceği partiyi ya da kişiyi duyduğunda, 'onay' butonuna basıyor ve mühür otomatik olarak söz konusu parti ya da kişinin üzerine basılıyor. Oylama işlemi bittiğinde seçmen sesli olarak uyarılıyor ve pusula makineden çıkartılıyor. Ardından da pusula sandığa atılıyor. Böylelikle seçmen kimseye ihtiyaç duymadan kendi hür iradesi ile oyunu kullanabiliyor.
ENGELLİ VATANDAŞLAR CİHAZIN KULLANIMA GİRMESİ İÇİN YSK'YA SESLENDİLER
Altınokta Körler Derneği Diyarbakır Şube Başkanı Akif Karakaş, engelliler ve yaşlıların daha sağlıklı koşullarda oy kullanabilmesi için üretilen bu cihazın önümüzdeki genel seçimlerde kullanılması için Yüksek Seçim Kurulu’na (YSK) seslendi. Karakaş, görme engelli vatandaşların oy kullanırken yaşadığı sıkıntılara değinerek, ailelerden kimi zaman ‘A partisine oy verme B partisine ver oyunu’ diye baskı gördüklerini, kimi zaman da istedikleri partiye oylarının verilip verilmediğinden emin olamadıklarını, birilerinin yardımıyla kullanılan oyun sağlıklı olmadığını ifade etti. Karakaş, oluşturulacak pilot okullarda kullanılabilecek bu cihazla görme engelli vatandaşların kendi iradeleriyle ve daha rahat oy kullanacaklarını kaydederek, "Yaklaşan 7 Haziran 2015 genel seçimlerinde görme engellilerin yaşamış olduğu en büyük sıkıntı, hür iradesi ile oy kullanamaması. Yıllardır görme engelliler olarak seçimlerde tek başımıza oy kullanamıyoruz. Hür irademizle oy kullanamamamızdan dolayı büyük sıkıntı yaşıyoruz.
Görme engelli arkadaşlarımız annesi ile babası ile ya da güvenmiş oldukları birinci dereceden yakınlarıyla oy kullanmaya gittikleri zaman yaşamış oldukları büyük sıkıntıdan biri istediği partiye oy verememeleri. Babasına ben şu partiye oy vermek istiyorum diyor ancak babası siz neden o partiye oy veriyorsunuz bu partiye ver diye baskı yapıyor kendisine. Kişinin ısrar etmesi sonucunda baba ‘tamam o partiye bastım’ diyor ama bu ne kadar sağlıklı?
Bu hiç sağlıklı bir durum değil. Tabii yapılan çalışmalardan sonra görme engellilerin tek başına oy kullanabilmesini sağlayan son teknoloji ürünü bir cihaz geliştirildi. Biz buradan Yüksek Seçim Kurulu’na sesleniyoruz. Kendilerinden temennimiz 7 Haziran genel seçimlerine yetişebilmesi bu sistemin. İnşallah yetişir, yetişemezse de önümüzdeki süreçte ivedilikle il ve ilçelerde, tıpkı üniversite sınavları ve KPSS sınavlarında olduğu gibi oluşturulacak pilot okullarda görme engellilerin bu cihaz sayesinde hür iradeleriyle oy kullanabilmelerinin sağlanması en büyük temennimizdir" dedi.
SADECE GÖRME ENGELLİLER DEĞİL, OKUMA YAZMA BİLMEYENLER VE YAŞLILAR DA YARARLANACAK
Sadece görme engelli vatandaşların değil, tek başına oy kullanamayan yaşlıların ve okuma yazma bilmeyenler de bu cihazdan faydalanabilecek. Görme engelli Şeyhmus Öncel, birilerinin yardımıyla oy kullanmak zorunda kalan görme engellilerin yanı sıra kendi başlarına oy kullanamayan yaşlılara da değindi. Bu cihazın sadece görme engelliler için değil tek başına oy kullanamayan yaşlılar için de bir çözüm olacağını belirten Öncel, oy pusulalarında mührü kendi partilerine basan partililerin olabileceğini ve bu kişilerin yaşlıların yerine oy kullanabileceğini ifade etti. Üretilen cihazla bu olumsuzluğa son verilebileceğini dile getiren Öncel, "Öncelikle dernek olarak oy kullanma babında sıkıntı yaşıyoruz.
Bu sıkıntı görme engelliler için çıkarılacak cihaz sayesinde giderilebilir ve daha güzel bir şekilde oy kullanabiliriz. Bir de şöyle bir şey var; genelde yaşlılarımız, anne babalarımız biz bunları oy kullanmak için götürdüğümüzde bazı partiler bunun öncülüğünü yapıyor. Elimizden alıp götürüp kendi partilerine oy veriyor. İster istemez bu zorumuza da gidiyor. Yapılacak bir şey yok, bir şey yapamıyoruz. Bu konuda yetkililerden daha duyarlı olmasını ve bu olaya el atmasını istiyoruz. Bu şekilde bu sorunlar halledilirse daha güzel olacaktır" diye konuştu.