Apple, bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 67 artışla marka değerini 247 milyar dolara yükseltti. İkinci sıradaki Google da büyüme kaydetti ve yüzde 9 değer artışıyla 173,7 milyar dolara ulaştı. Şu anda 115,5 milyar dolar değere sahip olan Microsoft ise, elde ettiği yüzde 28 değer artışı sayesinde üçüncü sıraya yerleşti.
AppleWatch geniş bir kullanıcı kitlesine ulaşmış olsa da, Apple markasının değer artışının ana itici gücü iPhone 6’nın yakaladığı başarı oldu. Millward Brown’un BrandZ Global Başkanı Doreen Wang konu hakkindaki değerlendirmesinde şu ifadelere yer verdi: “Apple, tüketiciler için gerçek faydalar sağlayan yenilikler yaparak ve pazara öncülük ederek kendi kategorisindeki ’hâkimiyetini’ sürdürüyor. Tüketicilerin mantıklı ve duygusal ihtiyaçlarını karşılamanın yanı sıra hayatı eğlenceli ve anlamlı bir şekilde kolaylaştırıyor. Apple hangi amaç için çalıştığının farkında ve onu bu kadar çekici kılan farklılığını sürdürme yönündeki mesajını yenilemekten asla vazgeçmiyor".
İlk 100’ün toplam marka değeri 2014 yılına göre yüzde 14 artışla, sıralamanın ilk kez yapıldığı 10 yıl öncesine göre ise yüzde 126 artışla şu anda 3,3 trilyon dolar seviyesinde bulunuyor. WPP’den David Roth; "Sarsıntılı geçen bir on yıla rağmen marka diğerleri önemli oranda arttı. Şu anda marka üreticileri için son derece önemli bir noktadayız. Yeni, normal ve değişen bir tüketici profilinin eşiğindeyiz. Son 10 yıl boyunca gerçekleştirilen marka değerlendirmeleri güçlü, değerli markalara yatırım yapmanın hissedarlara büyük getiriler sağladığını kanıtlıyor" değerlendirmesinde bulundu.
Brandz 2015 yılı ‘Dünyanın En Değerli İlk 10 Markası’nda sıralama şöyle oldu:
Apple
Microsoft
IBM
Visa
AT&T
Verizon
Coca-Cola
McDonald’s
Marlboro
AVRUPA’NIN EN DEĞERLİ 10 MARKASI SIRALAMASINDA İSE TELEKOM TEKNOLOJİ İLE LÜKS MARKALAR YER ALDI
SAP ve Deutsche Telecom 10. Yıllık ‘Brandz Dünyanın En Değerli 100 Markası’ listesinde Avrupa’nın en değerli markaları seçildi. Avrupa’nın ilk 10’undaki en üst sıralar telekom ve teknoloji şirketleri tarafından elde edildi. SAP, bulut bilişim gelirine yönelik yoğun yatırımı sonrasında Avrupa’da yüzde 5 artış kaydederek 38,2 milyar dolar ile ilk sıradaki yerini korurken, Deutsche Telecom ise 2. sırada yer aldı.
Avrupa markaları küresel lüks sektöründe ilk 10 lüks markanın sekizine sahip olarak liderliği elinde tutuyor. Bunlar arasında Fransız markası Louis Vuitton, Avrupa ilk 10’unda yüzde 6 artışla 27,4 milyar dolar değerle 3. sırada yer alıyor. Hermès, yüzde 13 değer kaybına rağmen 18,9 milyar dolarlık değeriyle Avrupa’nın ilk 10’u listesine 9. sıradan girmeyi başardı. Avrupa’nın efsanevi lüks markası Chanel, Brandz İlk 10 lüks sıralamasında 4. sırada yer alıyor. Şirket, marka değerini yüzde 15 artırarak 9 milyar dolara yaklaştı. Avrupa’nın bu sektördeki gücüne yönelik bir tehlike ise, listeye giren iki yeni şirket olan Michael Kors ve Tiffany’nin bölgenin dışından olması.
Millward Brown’ın Global Brandz Direktörü Peter Walshe ise şunları söyledi: "Bu yıl şirket değeri artan Avrupa’nın iki lüks markası Chanel ve Louis Vuitton, işleri farklı bir şekilde yapmakta ustalar. Chanel’in pazarlaması stratejisini, ikonlaşmış, kendinden emin ve oldukça samimi olan Cara Delevingne ve Diane Kruger gibi marjinal modellerle desteklemesi feminenliğe farklı bir bakış açısı getirdi. Louis Vuitton orijinal LV monogramına yenilikçi bir bakış açısıyla geri dönerek markasını başarılı bir şekilde canlandırırken, diğer markalarda ise klasik kanvastan vazgeçerek birinci sınıf konumunu destekleyen daha lüks deri ve kumaşlar sunmaya başladı”.
Avrupa’nın 2015 yılı en değerli ilk 10 markasında sıralama şöyle oldu:
SAP
Deutsche Telekom
Louis Vuitton
BMW
L’Oréal Paris
Zara
Mercedes-Benz
Movistar
Hermès
Orange
Son on yılın sonuçlarına bakıldığında; Avrupa’nın güçlü markaları duraklamaya girerken, Çin markaları büyüyor, ABD markaları ise geri dönüyor. 2006 yılında ilk 100 arasında sadece bir markası bulunan Çin, şimdi 14 marka ile değerini yüzde 1004 oranında artırdı. Avrupa’daki yüzde 31’lik artış (geçen yıl yüzde 9,3 düşüş) karşısında, ABD’li markaların değeri son 10 yılda yüzde 137 artış kaydetti (geçen yıl yüzde 19 artış). 2006 yılında sıralamada 35 marka yer alırken, bu yılki sıralamada Avrupa’dan sadece 24 marka yer alıyor. Bu durum, Batı’dan Doğu’ya bir kaymayı temsil ediyor; ilk 100’den çıkan markaların çoğu Avrupalı.
Yüksek değerli markalar daha hızlı gelir artışı ve hisse değeri sağlıyor. Son 10 yılda ilk 100’deki en güçlü markaların ’stok portföyü’ olarak ölçümü, hisse fiyatlarının MSCI Dünya Endeksine göre üç kat daha fazla, S&P500’e göre ise yaklaşık iki kat daha fazla arttığını gösteriyor.